Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa z Łomianek i okolic

Nulla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pewnie to kwestia kosztów (choć przy dzisiejszej cenie cegły pełnej to już nie taka dysproporcja :wink:

ja mam komin tradycyjny choć w projekcie miałem systemowy. komin jak komin - spełnia swoje zadanie. dobrze aby na etapie jego budowy odwiedził was jakiś spec od kominków bo u nas był komin zrobiony z małym przekrojem jak się okazało więc budowlańce go zburzyli i wybudowali jak kominkowiec przykazał. 8)

acha, pod przyszły kominek trzeba dać fest fundament !

Witajcie, mam pytanie odnośnie budowy komina. Murować tradycyjnie z cegły, czy modułowy/systemowy?

Proszę o opinie. Sprawa pilna

Pozdrawiamy

Ewa i Jacek

Ja zmieniłem komin z systemowego na budowany tradycyjnie i niestety nie wszędzie mi się "zmieścił" :(. Tzn. jeden wszedł mi w więźbę co kosztowało mnie trochę nerwów. Tak więc jeśli zmieniasz cokolwiek w stosunku do projektu - dobrze to przemyśl, przelicz i pilnuj majstrów by nie zapomnieli o zmianie.

Tak więc jeśli zmieniasz cokolwiek w stosunku do projektu - dobrze to przemyśl, przelicz i pilnuj majstrów by nie zapomnieli o zmianie.

święte słowa.

moja pani architekt od adaptacji projektu (miejscowa zresztą) miała przesunąć ścianę zewnętrzną na zewnątrz nie naruszając przy tym konstrukcji dachu (ten sam kąt, spadek itp). w elewacji zmieniła, w rzutach kondygnacji poziomych też ale zapomiała o pionowych, tak więc murarze zrobili z obu stron tę samą wysokość dla murłaty :roll: trzeba było skuwać z jednej strony :evil:

Wygląda na to, że zostanie mi po budowie trochę cegieł. Podaję orientacyjną ilość:

Porotherm 24 p+w (czeski, klasa 15), około 14 palet (14 x 60 szt) - z dostawą;

Porotherm 11,5, kilka palet (5-8?) po 100 szt; - do odbioru z Hornówka.

Dokłada ilość będzie znana za jakieś 2 tyg.

Zainteresowanych kupnem prosze o kontakt.

Gosia

• 2 weeks później...
Witam, ja tylko chciałem sie przywitać.

Wraz z żoną zaczynamy w tym roku budowę w Janówku - działeczka jest, media też, teraz formalności i kredyt ;-)

Pozdrawiamy

Magda&Daniel

Witam i ja

Janówek to prawie Sowia Wola

A i swoją grupe ma ;-)

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=85394