tomek4 03.04.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Witajcie, wiem że temat to "Prawo" ale pytanie bardziej do praktyków niż uczonych w prawie. Projektant adaptujący mi domek jednorodzinny popłynął trochę z tarasem. Wygląda na to, że odliczył przestrzeń biologicznie czynną, a całą resztę zakreskował na planie zagospodarowania działki jako taras. Wtedy nie zwróciłem na to większej uwagi. Otrzymałem PnB, domek się ładnie buduje i wymyśliliśmy sobie mały przydomowy tarasik o dł. krawędzi domu i 2-3m szerokości... Wykonawca proponuje wylać pod nim ławy, a do wysokości "0" domu wymurować bloczkami betonowymi.Ten mały tarasik będzie się zawierał w tym początkowym dużym. Czy geodeta robiący odbiór zainteresuje się tą zmianą ? A w konsekwencji pewnie i PINB ?Czy taką zmianę może zatwierdzić i wpisać do dziennika kierownik budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 06.04.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 geodeta się zainteresuje, bo jego rolą będzie zinwentaryzowanie tego, co zostanie wybudowane. Czy jak złożysz dokumenty zainteresuje się nadzór ? NIe wiem. Znam przyapdki, ze się nie zainteresował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.04.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Do projektanta, niech naniesie zmiany na projekcie, zgodnie z obowiązującymi przepisami – tak na wszelki przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rossses 17.03.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam, Tak jak w temacie ja w kwestii tarasu. A mianowicie... Nasz dom mial tara o wymiarach 8.94 x 3,10 (ale bylo miesce gdzie mial on 4.07 a w najwezszym 2.50) tak bylo w projekcie i tak zostalo to zaadaptowane. Kiedy jednak budynek powastal uznalismy ze az taki długi taras nam potrzebny nie jest i zmieniszylismy go do wymiarów 6,45x 5,25 ( a, w najwezszym miejscu 4.60). Wszystko bylo ok... do momentu kiedy nie przyszedl geodeta i nie zrobil pomiarow. Ale zadzwonil z pytaniem co z tarasem bo jest inny. Nasz kierownik budowy uznal ze sie wpisze ze jest zmiana i ok. Uznalismy ze jak ok no to ok. Przeciez nie znamy sie na prawie budowlanym. Taras wpisany, roboty zakonczone, teren upratniwty, dziennik zakonczony...kierownik szykuje sie do wczasow:/ ale.. jednak ten taras nie dal mu spokoju i dzwoni... ze moze jednak nalezaloby zrobic projekt zastepczy? Pytaka kogo? a no mnie! Z wyksztalcenia pedagoga a nie budowlanca, architekta czy kogokolwiek zwiazanego z budowa! WIec mowie ze noo.. to pytanie chyba nie do mnie.. ale uruchomilam kontakty wszelakie i coz... zdania podzielone. Nawet w samym nadzorze:/ i teraz nie wiem co zrobic.... czy zmiana wymiarow tego tarasu to jednak zmiana istotna? A jesli tak to co teraz? Kieronika nie bedzie przez najblizsze 4 tygodnie. Bo ogolnie kierownik wydal rowniez oswiadczenie ze dokonal pomiarow itd..itp. ze i ze osiwdcza iz wprowadzono zmiany nieistotne w postaci np. dodatkowych okien, rozsuniecia okien dachowych no i.. wymiary tego nieszczesnego tarasu. Jak kontaktuje sie z kieronikiem to on twierdzi ze nie mial pojecia o zandych zmianach ! SZOK ! jak nie wiedzial jak wpisal w dziennik !!! I podobno mierzył ! tak przynajmniej wynika z dokumentacji. Malo tego kierownik twierdzi ze to nasza-inwestorow wina ze go nie powiadomolismy o zmianie !!! MASAKRA jakas! Powiedzcie co teraz? projekt zastepczy budynku... ? czy zagospodarowania dzialki.... no i kto to ma zrobic... bo hehe nasz kierownik "madra glowa" wzial projekt zrobil ksero parteru i mazaczkiem na czerwono dorysowal taras tak jak wyglada teraz ! A hehe chyba tak nie moze zrobic... ale sie nie znam. Dlatego prosze Was o jakas porade...pomoc... wskazowke cokolwiek co mogloby rozwiazac ta patowa sytuacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.03.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Tekstu dużo treści mało. Ciężko się to czyta Skoro dziennik wypełniony, reszta dokumentów w łapie to do nadzoru oddać budynek i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts