markoos 03.04.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam Mam pytanie dotyczące wzmocnienia ściany szczytowej.Ściana ma grubość 24cm (BK). Przy zalewaniu stropu zakotwiłem 4 pręty FI12 pośrodku ściany szczytowej (po zalaniu betonem będą tworzyć 1 słupek). Będzie on miał wysokość 2,30 czyli połączy się z nadprożem okien. Czy takie coś wzmocni ścianę szczytową czy raczej pogorszy sprawe (rozcięta ściana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 06.04.2011 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 nikt nic nie podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.04.2011 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Oczywiście wzmocni, co drugi bloczek musi być skrócony względem tego niżej co utworzy coś w rodzaju zębów i polepszy połączenie trzpienia ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 07.04.2011 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Dzięki A czy można powkładać jeszcze np odcinki drutu FI-6 w spoiny bloczków. drut umieszczony byłby w poziomie i łączył prawą stronę ściany z lewą poprzez zbrojenie słupka. Ps czy takie rozwiązanie też można zastosować w słupkach ściany kolankowej czy raczej nie ma to sensu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 08.04.2011 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Można tylko rylcem trzeba wydłubać w bloczkach bruzdy i wypełnić zaprawą cementową. Jeśli ściana kolankowa ma trzpienie (w odpowiednich rozstawach) i/lub wieniec to raczej sensu to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 08.04.2011 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Zrobiłem szkic ściany szczytowej oraz ścianki kolankowej. Sciany kolankowe mam wymurowane tak jak na rysunku poniżej (czyli ściany rowno boki nie postrzepione) Szczytowę moge jeszcze zrobić tak jak na rysunku Ściana szczytowa:http://img41.imageshack.us/i/scianaszczytowawzmocnie.jpg/ Ściana kolankowa:http://img197.imageshack.us/i/scianakolankowa.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts