zybi123 03.04.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam! Piszę po raz pierwszy na tym forum i nie wiem czy wybrałem właściwy dział. Bardzo proszę o podpowiedź czy jest sens remontować stary drewniany dom po dziadkach. Jest to ponad 100 letni drewniany dom z bali, w którym jakiś czas temu wymieniono dwie czołowe ściany na murowane. Ściany wymurowane są z białej (cementowej?) cegły z dziwnym wątkiem. Cegła ma wymiary 26 cm x 12 cm x 7 cm. Dom nie ma fundamentów i jest posadowiony na dwóch warstwach betonowych bloczków, które z czasem osiadły a wraz z nimi osiadły drewniane zewnętrzne ściany boczne. Dodatkowo zauważyłem na całej wysokości jednej ze ścian bocznych 2-3 milimetrowe pęknięcie po spoinie. W załączniku kilka zdjęć ukazujących stan domu. Zastanawiam się czy jest techniczna możliwość wzmocnienia fundamentów i naprawy pękniętej ściany. Z tego, co widać na zdjęciach to pęknięcie ściany jest po spoinach pionowych. Zastanawiałem się, czy nie wyskrobać w miejscu pęknięcia poziomej spoiny na głębokość 100 mm i nie wsunąć tam 70 cm prętów zbrojeniowych o średnicy 8-10 mm? Bardzo proszę o sugestie, czy jest sens zabierać się za te naprawy czy zgodnie z sugestiami miejscowych fachowców zgłosić w gminie remont w zakresie ocieplenia, wylać wzdłuż ścian nowe fundamenty, na których wznieść nowe ściany z suporeksu?Lewy ogr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbudowniczy 10.02.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam, wydaje mi się że warto wszystko przeliczyć jak wychodzi Ci to w kosztach. Bo oba rozwiazania mogą być dobre ale zależne to jest od tego jakie obciązenia bedziesz na nowo dawał do domu. Bo jak wiadomo można zrobić nawet wylewki na stropach drewnianych a cieżar betonu jest duży. Powiedziałbym że remont jest bardzo bardzo pracochłonny i przez to drogi. Jednak gdy byłbyś w stanie samemu zrobić sobie część pacy to dużo zaoszczędzasz. Wykonanie nowego fundamentu to spora inwestycja a dobra naprawa fundamentu napewno cenowo bedzie niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.02.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Naprawic fundamenty. Zgłosić, zrobić projekt. Jak zalezy ci na domku to innej opcji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pustak 06.03.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Zdecydowanie poprawiac fundamenty ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts