Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki zwykly drewniany ;-)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

taras w połowie podpiwniczony, jutro wrzucę zdjęcia z etapu jaki jest aktualnie. druga połowa na słupach i będzie pod spodem pusto aby położyć tam jakieś graty czy drewno.

podjazd .... podjazd jest problematyczny ;-) bo mi kostka nie pasuje. idziemy w kierunku kamienia. tylko jeszcze jakiego. wrzuciłem się także w post o "nie chcę kostki" może tam ktoś coś poradzi

• 2 weeks później...

budują "Wiesio i S-ka" a tak na poważnie to wszyscy są z polecenia od właścicielki poprzedniej gruntu która ma podobną konstrukcję. jak ktoś zainteresowany to mogę podesłać.

Szlifowanie bali, czyszczenie i impregnacja ekipa z Bieszczad. namiary także mogę dać. z zewnątrz V33 - najpierw UV a potem na mat. z wewnątrz wosk pszczeli wtapiany na gorąco.

Mszenie górale z Leśnicy - także namiary do wglądu

Środek ekipa Piotrka Ilnickiego - nomen omen naszego mistrza w rajdach górskich

Taras miejscowa ekipa, ale wykonanie, poziomy i dokładność powalają.

• 2 months później...

w końcu mamy taras.

w sobotę także skończyli nam środek, jutro jedziemy na miejsce bo będą robić kominek więc wieczorem wrzucę zdjęcia środka.

jeszcze parkiet, łazienka i wc, drzwi i kuchnia i ferie będzie można spędzić na miejscu.

gaz już na działce więc tylko dociągnąć do domu i zrobić szambo. dzięki aurze a jest super, wszystko wydaje się być realne.

PICT4249a.jpg

PICT4258a.jpg

a tak w środku. na parterze wszystko w drewnie i mszenie dwustronne.

góra jest na stałe jak w normalnym domu więc wykończenie imitacją bala (boazeria) i mszenia i co się da na biało rigips.

Ćwiartkę domu mamy murowaną - wc/pomieszczenie gospodarcze i łazienka na piętrze, więc technologia tradycyjna. ale tak chcieliśmy co by nam łazienki nie pękały i takie tam inne

a nie boisz sie , że strona drewniana domu będzie osiadala........

a murowana nie????

• 3 weeks później...

nie, nie boję się. dom stał po zbudowaniu w stanie surowym otwartym rok czasu. przeszedł przez wszystkie pory roku. co miało siąść i zeschnać już się zeschło.

zresztą zabaczymy.

ewentualnie pękną łączenia tylko w dwóch miejscach. cała reszta łączeń jest drewno-mszenie-murowane

• 2 weeks później...

no i szczęście nam sprzyjało, chociaż prace wewnątrz opóźniły się o 2miesiące. W sobotę zakończyliśmy równanie terenu, teraz tylko na wiosnę muszę nawieź ziemi i rozplantować.

Oczyszczalnia zrobiona, studnia zrobiona, gaz zrobiony w domu - jeszcze tylko gazownia musi uruchomić, to samo prąd.

Zaczynamy flizowanie wc, łazienki. Kuchnia wyflizowana.

Na razie bez gazu grzejemy kominkiem codziennie. Rano temp spada do 10-12st w ciągu dnia da się do 20st dobić.

Jest nieźle

PICT4323a.jpg

PICT4327a.jpg

PICT4338a.jpg

PICT4340a.jpg

no i szczęście nam sprzyjało, chociaż prace wewnątrz opóźniły się o 2miesiące. W sobotę zakończyliśmy równanie terenu, teraz tylko na wiosnę muszę nawieź ziemi i rozplantować.

Oczyszczalnia zrobiona, studnia zrobiona

Frugo - powiedz jaką oczyszczalnię wybrałeś? czy to szambo? stoję też przed tym dylematem i nie wiem co wybrać ...

szambo "ekologiczne" jednokomorowe, 3 nitki rozsączające, 2000l

całość 3200zł brutto + koparka i żwir jakieś 18kubików

pogadałem, pochodziłem, patrzyłem i stwierdziłem że jak mam mieć oczyszczalnię biologiczną to korzyści poza tym że będzie wylatywała "czysta" woda nie ma żadnych a koszt jest 3 razy większy.

tutaj też jest filtr, też raz na rok wywożę osad, reszta "ekologicznie" idzie w ziemię

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 year później...