igimaks 04.04.2011 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 mam wybrany już projekt domu zastanawiam się jeszcze tylko nad garażem jedno czy dwustanowiskowymPytanie do was czy naprawdę różnica w kosztach jest tak duża jak podają w kosztorysach ?U mnie to 50 tys zł więcej, jeżeli ma to być garaż na 2 samochody !!Jak patrzyłem z ciekawości na kosztorysy innych domów to wygląda podobnie, ale czy naprawdę to aż taka różnica ?Moja ekipa budowlana weźmie tyle samo za garaż jedno czy dwustanowiskowy.Czy trochę więcej betonu, pustaków Max, dachówek i stali przedłużając dom o 2 m spowoduje wzrost aż o 50 tys zł więcej !Proszę o opinie tych co już budowali, albo tych co mają o tym większe pojęcie niż ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.04.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 cóż te .... metrów kwadratowych x 2,5 czy 3 tysiące.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 04.04.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Blacha,na zewnątrz styro ,tynk pod kolor domku i daszek - z zewnątrz nie do odróżnienia-bo niby skąd wiadomo co pod styro?Za 20tys zrobisz dwustanowiskowy z bramą na pilota i panienką tańczącą na rurce w środku.Sorry za obcesowy żart...Sam się nad tym zastanawiam, bo walić 100tys by śnieg nie padał na auto zimą i aby go nie skrobać?Może za różnice kupić nowe auto??Pierwszy z brzegu http://allegro.pl/garaz-tynkowany-garaze-tynkowane-piotr-i1527207007.html są dziesiąki w różnych kolorach i wzorachSą też prefabrykakowane betonowe - trza by poszukać Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 04.04.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 do tego powyższego garażu z allegro dołóż jeszcze podłoże - najlepiej jakąś wylewkę i lekki fundament, bramę segmentową na pilota (bo w podstawie jakieś badziewie pewnie jest) i 25 pewnie wyjdzie.... jeśli garaż to tylko dwustanowiskowy - ja nie mam wcale (bo 2 - stanowiskowy by mi w linii budynku nie wlazł a robienie 1 - stanowiskowego to nieporozumienie) więc będę robił wolnostojący - a za taki miasto już woła 7,5 zł za metr2 podatku rocznie czyli więcej niż za chałupę i 1000 m2 działki ; gdybym miał możliwośc to robiłbym 2- stanowiskowy w bryle budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 04.04.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 ale 25 tys to nie 50 tys - fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 04.04.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Raczej 25 tys to nie 100tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.04.2011 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Witam Mam w domu przyziemie i w nim umieściłem garaż dwustanowiskowy z dwoma niezależnymi automatycznymi bramami (bo tak jest wygodniej) no fakt nie ponosiłem większych kosztów w budowie garażu (oprócz drugiej bramy) a przyziemie i tak było w domu zaplanowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 06.04.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 ale poniosłeś koszty wybudowania garażu w podziemiu kosztem innych pomieszczeń - a to jest chyba najdroższa opcja bynajmniej inwestycyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.04.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 To fakt, że drożej - ale zawsze chcieliśmy z żoną mieć takie piwnice w postaci przyziemia - czyli piwnice wyniesione w całości ponad poziom gruntu ( z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych) sami szkicowaliśmy projekt naszego domu a więc odzwierciedla on w większości nasze wizje i marzenia na temat domu. W przyziemiu znalazł się ten podwójny garaż, duża kotłownia, duża pralnia z łazienką , salonik ogrodowy z wyjściem na ogród, pomieszczenie warsztatowe i jeszcze pod klatka schodową wyszła nam mała piwniczka na przetwory opuszczona w ziemię. Nad przyziemiem mamy dopiero dwie kondygnacje pomieszczeń mieszkalnych czyli parter a nad nim poddasze. Patrząc na moją inwestycję z ekonomicznego punktu widzenia to wiadomo, że całość takiego przyziemia wyszła drogo - ale co do garażu w domu to jest to po prostu rozwiązanie bardzo wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts