Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość ocieplenia ścian

Jak grube ocieplenie ścian?  

98 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak grube ocieplenie ścian?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ziwne jest twoje pytanie.

Grubość ociepelnia zależy od tego co masz w ścianie.

Choć na ogół 10 cm wystarcza, żeby mieć dom w miarę docieplony. Poza tym, powyżej 10 cm ekonomika ocieplenia robi sie bardziej niekorzystna. Słowem przerost formy nad treścią.

Ważniejsze jest z czego to ocieplenie wykonać.

Witam

PTH 30 cm +12 cm Styropianu jak dobrze policzylem to K powinno byc ponizej 0,23 wiec chyba mieszcze sie w nomach muratora

A co to jest NORMA MURATORA

O ile wiem to polska norma mówi, że dla ścian zewnętrznych pomieszczeń mieszkalnych współczynnik przenikana powinien wynosić mak. 0,3 W/m.kw*K.

Wyznaczony współczynnik pozwala przyjąć taki dom za ekonomiczny

Poza tym zastanów się czy nie lepiej wełna mineralna????

Witam

PTH 30 cm +12 cm Styropianu jak dobrze policzylem to K powinno byc ponizej 0,23 wiec chyba mieszcze sie w nomach muratora

A co to jest NORMA MURATORA

O ile wiem to polska norma mówi, że dla ścian zewnętrznych pomieszczeń mieszkalnych współczynnik przenikana powinien wynosić mak. 0,3 W/m.kw*K.

Wyznaczony współczynnik pozwala przyjąć taki dom za ekonomiczny

Poza tym zastanów się czy nie lepiej wełna mineralna????

Norma Muratora, to takie zalecenie, aby budować ściany cieplejsze niż mówi norma polska. Murator zaleca U min. 0,25. Są też głosy, że warto schodzić z U niżej. My zeszliśmy, wg obliczeń, poniżej 0,18. Chcieliśmy być bliżej norm dla domu pasywnego, które mówią o U=0,15. Kosztowało to nas niewiele więcej niż ocieplenie zalecane, a dom powinien być energooszczędny.

Jezier, gdzie kupiłeś tak długie kołki? Też zamierzam dać 20 cm styropianu, ale najdłuższe kołki jakie znalazłem pasują do styropianu 15 cm.

Dzięki Jezier. Teraz wiem, że mogę dać 20 cm ocieplenia. Ściany mam z ubitej gliny, więc kołki konieczne. :)