Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość ocieplenia ścian

Jak grube ocieplenie ścian?  

98 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak grube ocieplenie ścian?

Recommended Posts

Ja mam PTH 30+12 cm styropianu zastanwialem sie nad 15 cm ale kupowalem w okresie kiedy styropian strasznie drozal a 15 trzeba bylo juz zamawiac na specjalne zamowienie z dluzszym okresem czekania inie chcieli mi zagwarantowac takiej ceny jak na 12 cm.

Ostatecznie jak zrobilem obliczenia to te 3 cm znowu nie robily az takiego wielkiego znaczenia. Pozatym takie obliczenia robi sie dla delta t 40 stopni a ile tak naprawde jest takich dni po - 20 na zewnatrz???

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jezier, a czy przy grubym ociepleniu trzeba łączyć ze sobą jakoś płyty styropianowe na rogach? Bo taka płyta o długości 100 cm, to jest przy narożniku przyklejona i zakołkowana tylko na długości 80 cm, a 20 cm "wisi" w powietrzu. Czy to odstające 20 cm nie będzie się za bardzo odkształcać (pod wpływem temperatury, wiatru itp.)?

U mnie "wiszą" końcówki po 20 cm. Nie wiem czy się jakoś odkształcają.

Tak się pytam, bo też się przymierzam do grubego ocieplenia, i sam nie wiem, czy to jest problem. Myślałem, że może są jakieś specjalne klamry (kiedyś w Niemczech widziałem takie grube płyty narożne w kształcie litery "L", właśnie do mocowania na rogach).

Czyli po prostu to nie jest problem, i tynk na spoinach tych płyt na rogach nie pęka (w sumie te płyty na rogach "spina" naklejona siatka).

• 1 month później...

25 ceramiki poryzowanej i 25 cm styropianu. Kołki też 30 cm (są dostępne w Wkręt Mecie z trzpieniem metalowym i plastikowym), wpuszczane 5 cm w styropian i potem zaczopowane korkiem ze styropianu.

Na narożnikach robiłem dodatkowy frez od zewnątrz na obu płytach (głębokość 3 cm, szerokość 3 cm - dawało to rowek 6 na 3 cm z dwóch stykających się płyt. Wkleję tam pasek styropianu na cienkim kleju, powinno to trochę związać wiszącą końcówkę z resztą ściany). W trakcie wykonywania, raczej wychodzi.

• 3 weeks później...