Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką książkę aktualnie czytacie ?

mu77

Recommended Posts

Ostatnio czytałam 'Dom na plaży" Jio Sarah. Polecam dla tych co lubią lekkie pióro z nuta historii w tle. Teraz zamawiam "Marcowe fiołki".

Natomiast "Trafny wybór" niestety mnie nie powalił. Ciężko się czyta, długie opisy i język....Być może moje odczucia są takie bo książka ta pozostaje w dużym dysonansie w stosunku do wcześniejszych powieści tej autorki, a poza tym czytała ja po "Alibi na szczęście" i "Krok do szczęścia". Totalnie rożna literatura. Czekam na kolejna książkę tej autorki.

Edytowane przez ullerowa

• 2 weeks później...
Dominika Stec: "Mężczyzna do towarzystwa" - krótka, trochę nudnawa, a zarazem zawierająca fajne fragmenty.

Czyta się dziwnie, bo są momenty kiedy śmiałam się do łez, ale są też takie kiedy miałam dość tej książki.

Mam drugą część: "Kobieca intuicja" ale chyba zrobię sobie przerwę zanim do niej sięgnę.

Zabieram się za "Hobbita" - warto?

No i przeczytałam drugą część, czyli Kobieca intuicja - nie powala, a wręcz jeszcze bardziej męcząca od pierwszej części.

Hobbit - faktycznie ekstra baśń młodzieżowa (szkoda, że u mnie się tego nie omawiało, nawet tego nie znałam).

Teraz jestem świeżo po przeczytaniu Singla - Moniki Rebizant-Siwiło. Super - w skali 1-10 daję jej 8. Polecam.

• 2 weeks później...
a ja, po 20 latach wlasnie wrocilem do... przygod pana samochodzika zbigniewa nienackiego:) z tym tylko ze teraz czytam je synowi... choc nie ukrywam ze z przyjemnosia :)

powoli tez odkupujemy sobie stare wydania... beda w sam raz do nowego domu :D

A ja kiedyś czytałam "Mikołajka" we fragmentach, a teraz syn dostał na urodziny, sięgnęłam i ......zaczęłam się zastanawiać, czy to rzeczywiście książka dla dzieci, czy poradnik wychowania dla dorosłych .. inaczej. Niemniej jednak świetna.

Poza tym jestem fanką Amelie Nothomb:

"Z pokorą i uniżeniem"

"Higiena mordercy"

"Kosmetyka wroga"

"Rtęć"

"Słownik imion własnych"

"Ani z widzenia, ani ze słyszenia"

"Antychrysta"

Z niedawno przeczytanych polecam "Żniwo gniewu" Lucie Di Angeli-Ilovan

A ja sobie czytam kolejny tom " Pamiętników pisanych szminką" Krystyny Nepomuckiej,ksiązki polecane przez dwutygodnik Przyjaciółka,fajnie się czyta,okres bezpośrednio przed II wojną,lata wojenne z perspektywy młodej dziewczyny i jej rodziny,teraz na tapecie pierwsze lata po wojnie,sporo prawdziwego życia okraszonego mimo wszystko sporą dawką humoru.

• 1 month później...

Kiedyś już chyba polecałam Wam książkę pt. Jeździec Miedziany

O Boże, co to jest za książka?! To najpiękniejsza książka jaką w życiu czytałam.Czytając ją przypomniałam sobie o emocjach, o których istnieniu dawno już zapomniałam. Ta książka to paleta barw emocji, od tych najprzyjemniejszych począwszy, do tych najohydniejszych, o których istnieniu wolałabym w ogóle nie wiedzieć, skończywszy. Momentami z przeżywania miałam takie wypieki na policzkach, jak Maryna z Janosika. POLECAM KAŻDEMU KTO KOCHA KSIĄŻKI, A TAKŻE TYM KTÓRYCH MIŁOŚĆ DO KSIĄŻEK JESZCZE NIE POCHŁONĘŁA, PO TEJ LEKTURZE NA PEWNO TO NASTĄPI.

P.D. James (autorka Ludzkich dzieci) - po dłuższej przerwie czytam teraz Otwarte drzwi

George R. R. Martin - Gra o tron

Suzanne Collins - Igrzyska śmierci - wszystkie trzy części

i cała masa skandynawskich kryminałów - zaczęło się od Stiega Larssona, potem przyszli inni: Henning Mankell, Ake Edwardson, Camilla Lackberg, Anne Holt, Liza Marklund i mistrz nad mistrze w swoim gatunku - Jo Nesbo

A ja sobie czytam kolejny tom " Pamiętników pisanych szminką" Krystyny Nepomuckiej,(...) okres bezpośrednio przed II wojną,lata wojenne z perspektywy młodej dziewczyny i jej rodziny,teraz na tapecie pierwsze lata po wojnie,sporo prawdziwego życia okraszonego mimo wszystko sporą dawką humoru.

Czyli moja ulubiona tematyka. Zapisuję!!!

Kiedyś już chyba polecałam Wam książkę pt. Jeździec Miedziany

O Boże, co to jest za książka?! To najpiękniejsza książka jaką w życiu czytałam.Czytając ją przypomniałam sobie o emocjach, o których istnieniu dawno już zapomniałam. Ta książka to paleta barw emocji, od tych najprzyjemniejszych począwszy, do tych najohydniejszych, o których istnieniu wolałabym w ogóle nie wiedzieć, skończywszy.(...) POLECAM KAŻDEMU KTO KOCHA KSIĄŻKI, A TAKŻE TYM KTÓRYCH MIŁOŚĆ DO KSIĄŻEK JESZCZE NIE POCHŁONĘŁA, PO TEJ LEKTURZE NA PEWNO TO NASTĄPI.

Kolejna osoba poleca tę książkę. MUSZĘ KONIECZNIE przeczytać!

A ja? Po raz kolejny czytam Chmielewską:cool:. Obecnie na tapecie "Zapalniczka" :yes:

To takie typowe romansidło jak się domyślam?

oj nietypowe, nietypowe

to jedna z 10 najlepiej ocenionych przez czytelników książek w historii - więc nie taka typowa.

z opisu: Epopeja chwytająca za serce jak „Doktor Żywago”

Leningrad, rok 1941. 17-letnia Tania Mietanowa poznaje młodego oficera

mówiącego z obcym akcentem. Zakochuje się w nim bez pamięci, Aleksander odwzajemnia uczucia Tani, ale wojna nie jest dobrym tłem dla miłości.

To jedna z najbardziej znanych trylogii o miłości na świecie.