Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką książkę aktualnie czytacie ?

mu77

Recommended Posts

od kilku miesiecy.... bo to ciezka lektura:

Dan Harrington - "Harrington o Hold'em"

nie spodoba sie prawie nikomu :)

no chyba ze osobom ktore lubia matematyke, analize, statystyke

Hejka!

Przyszłam dorzucic kilka ostatnio przeczytanych prawdziwych historii. Mam mało czasu, więc w skrócie;-)

"Piórko na wietrze" Emily Wu Larry Engelmann - super książka o Chinach.

"Mama kazała mi chorowac" Julie Gregory - wstrząsająca opowieśc, chora matka zmusza zdrowe dziecko do chorowania.

"Bojowa Pieśń Tygrysicy" Amy Chua - Bestseller, jak dla mnie to przesadzono z tym Bestsellerem. W książce dużo jest przerostu ambicji i przerostu pragnień. Książkę warto przeczytac, ale mnie bardzo drażniło to, że autorka potrafiła o swoich znajomych mówic "moi WYTWORNI znajomi" a jednocześnie w innej sytuacji gardzi ochroniarzem, tylko dlatego, że jest właśnie ochroniarzem. Non-stop podkreślała jakie to ma inteligentne i mądre córki. Mnóstwo Ą i Ę

"Cudowny chłopiec" David Sheff - książka o narkomanie. Piękna książka.

"Niebieskie Oczy Czarny Ląd" Gunilla Fagerholm - super książka, książka bardzo podobna do Białej Masajki.

Wszystkie polecam:-)

Teraz czytam książki z "czarnej serii". Przeczytałam kryminały Camilli Lanckberg, polecam.

Właśnie zaczęłam drugi tom Millennium Stiega Larssona. I..... jestem pod wrazeniem szwedzkich pisarzy:)

Od jakiegoś czasu jestem pod wrażeniem - polecam Ci też Henninga Mankela i oczywiście Jo Nesbe i seria z Falbianki - znasz całą? i kolejna znakomita autorka Liza Marklund - na szczęście mogę te wszystkie książki wypożyczać inaczej bym zbankrutowała :cool:

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
Właśnie skończyłam trzecią część powieści Anny Ficner-Ogonowskiej Zgoda na szczęście, polecam na wakacje, lektura lekka, przyjemnie się czyta:) Teraz czekam na obiecany świąteczny dodatek o dalszych losach Hani i Mikołaja :)A poza tym dalej czytam "czarna serię" szwedzkich pisarzy....Miłej wakacyjnej lektury wszystkim życzę :)

• 3 weeks później...
Od jakiegoś czasu jestem pod wrażeniem - polecam Ci też Henninga Mankela i oczywiście Jo Nesbe i seria z Falbianki - znasz całą? i kolejna znakomita autorka Liza Marklund - na szczęście mogę te wszystkie książki wypożyczać inaczej bym zbankrutowała :cool:
Serię z Falbianki przeczytałam całą:yes: Teraz skończyłam Trylogię z Oslo Jo Nesbe, rzeczywiście fajne. Bardzo polubiłam szwedzką rzeczywistość kryminalną. W kolejce już czekają kolejni autorzy....

Dawno mnie tu nie bylo ;) Sprobuje cos podorzucac, jak mi sie przypomni :)

A teraz na szybko:

"Jezdziec miedziany" - przychylam sie do zachwytow, moja recenzja http://mojeprzemiany.blox.pl/2009/09/Tatiana-i-Aleksander-Paullina-Simons.html napisana chyba w 2009r. na blogu do dzis jest najpopularniejsza notka i co jakis czas dopisuje sie do niej ktos nowy :)

polecam goraco najnowsza (w sensie wydania u nas, nie napisania) powiesc tej samej autorki "Piesn o poranku" - taka wspolczesna Anna Karenina! bardzo dobre studium zdrady;

a ja w czasie Warszawskich Targow Ksiazki bylam na spotkaniu z Paullina, ktora po raz pierwszy odwiedzila Polske! Moja relacja tutaj: http://mojeprzemiany.blox.pl/2013/05/Spotkanie-z-Paullina-Simons-refleksje-po-slow.html

• 1 month później...
  • 1 month później...
czytam teraz książkę M. Zaremby "Wielka Trwoga. Polska 1944 – 1947. Ludowa reakcja na kryzys", w końcu ktoś w sposób interesujący napisał o tych czasach, które nie oszukujmy się był po prostu straszne, przeczytajcie sobie ciekawą recenzję http://xiegarnia.pl/recenzje/krajobraz-po-bitwie/