Agduś 29.08.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Tym, którzy lubią dobre i długie książki polecam powieści Norweżki Herbjorg Wassmo. Mam "Stulecie" i "Księgę Diny". Kiedy zaczęłam czytać pierwszą z nich, wsiąkłam zupełnie. Po kilkunastu stronach wiedziałam, że nie oderwę się od czytania i chociaż książka jest długa, to będę żałowała, że tak szybko się kończy. I tak było. Smakowałam każde zdanie i stanowczo zbyt szybko zbliżałam się do końca. Książki nie są "lekkie, łatwe i przyjemne", zmuszają do myślenia, a czyta się je wspaniale. Piękny język, sprawia, że w wyobraźni widzimy miejsca akcji i bohaterów. Akcja obu książek rozgrywa się na północy Norwegii a bohaterkami są przede wszystkim kobiety - silne, mądre, żyjące w różnych czasach. Przed wakacjami ukazała się kolejna powieść Wassmo i oczywiście kupię ją w ciemno. A przy okazji - w Polsce została wydana, pewnie dawno temu, inna powieść tej autorki "Dom ze ślepą werandą", której nie mogę nigdzie znaleźć. Może coś o niej wiecie? Z innej beczki, chociaż też dla miłośników długich książek, Jaume Cabre "Głosy Pamano" i "Wyznaję". Właśnie czytam kolejną "Jaśnie pan". Inne miejsca, inna historia. Dwie zupełnie różne powieści, ale obie po prostu o ludziach. Dla mnie o tyle trudne, że nie mam pamięci do imion i nazwisk, więc czytając niektóre książki z wieloma bohaterami muszę robić sobie ściągi kto jest kim. Na szczęście w tych powieściach autor zrobił to za mnie i umieścił w nich takie ściągi. Korzystam z nich często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 29.08.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Ja ostatnio przeczytałem biografię Tayson - polecam . Co innego w mediach o tym człowieku mówili . Obecnie czytam książkę Jan Karski "Jedno życie" tu możemy dowiedzieć się jakie relacje panowały między nami Polakami przed II wojną itp ( dopiero zacząłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tonek1 15.09.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 a ja, aż wstyd przyznać dopiero sięgnąłem do klasyki Lot nad kukułczym gniazdem Ken Kesey. I nie wiem czy mimo, niesamowitego Nicholsona, książka nie jest lepsza. Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niebieskikwiat 14.10.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Właśnie skończyłam czytać "Dzienniki kołymskie" Jacka Hugo-Badera. Polecam wszystkim fanom reportażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 14.10.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 A przy okazji - w Polsce została wydana, pewnie dawno temu, inna powieść tej autorki "Dom ze ślepą werandą", której nie mogę nigdzie znaleźć. Może coś o niej wiecie? Agduś - tutaj : Dom ze ślepą werandą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 14.10.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Zochna, już odpisałam na prive, ale i tutaj bardzo, bardzo Ci dziękuję. Szukałam tej książki i już zwątpiłam w powodzenie, a tu taka niespodzianka! I to dzisiaj! Licytuję, oczywiście. "Dzienniki kołymskie" świetne są, jak zresztą wszystko inne Hugo Badera. Czyta się jednym tchem, a później wraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.10.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Agduś - cieszę się, że Ty się cieszysz , bo natknęłam się na ten tytuł przypadkiem - szperając pod hasłem Wassmo, zachęcona Twoją rekomendacją Pozdrawiam serdecznie. Aaa.. ostatnia książka - reportaż J-H B Długi Film o Miłości, o wyprawie na Broad Peak, po ciała, ruszył mnie mocno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.10.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 No, czytałam. Dobrze facet pisze, dobrze patrzy, dobrze słucha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulan 28.11.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 a wszystkim, którzy lubią historię polecam książkę Żelazne damy, chociaż podejrzewam, że historie kobiet, które stały u boku władców Polski spodobają się każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrafffka 02.01.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Jan Mostowik "Amatorka".I już nic nie będzie takie samo. Komentarz mojego męża: A dlaczego ty się dziwisz? Przecież to jasne, wszyscy to wiedzą". Skłania do zastanowienia się. Wartka akcja, szybko się czyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulipan111 09.01.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 U mnie aktualnie Martyna Wojciechowska "Kobieta na krańcu świata 2". Bardzo mi się podoba, szczerze polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasqud 05.03.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Xięgi Nefasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 05.03.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Sześć światów Hain Ursuli Le Guin właśnie kończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 08.03.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 a ja, aż wstyd przyznać dopiero sięgnąłem do klasyki Lot nad kukułczym gniazdem Ken Kesey. I nie wiem czy mimo, niesamowitego Nicholsona, książka nie jest lepsza. Jak uważacie? Lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 09.03.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Sześć światów Hain Ursuli Le Guin właśnie kończę. Skończyłam. Teraz Ziemiomorze sobie przypominam i jednocześnie Przypadek Miecugowa czytam. Jedną mam koło łóżka, drugą na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.03.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Modliszka - Irena Matuszkiewicz http://lubimyczytac.pl/ksiazka/160984/modliszka książka o życiu ......... czyta się jak najlepszy kryminał ,romans i komedię w jednym ....lektura prawie obowiązkowa dla każdej kobiety (mężowi też można podrzucić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.03.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Księżyc we łzach Ouarda Saillo http://lubimyczytac.pl/ksiazka/48599/ksiezyc-we-lzach historia marokańskiej dziewczyny ,która po latach postanowiła opowiedzieć światu muzułmański świat ,w którym dorastała i przeżywała tragedie ,a jej los -to również życie tysięcy młodych kobiet .Książkę czyta się z dziwnym wyrazem twarzy - niedowierzaniem ,że to działo /dzieje się nadal . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.03.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 [h=1]Kiedyś byłam księżną Jacqueline Pascarl-Gillespie[/h]http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50921/kiedys-bylam-ksiezna .....i jeszcze jedna prawdziwa historia z serii Pięknej i Bestii .... z tym ,że w tej bajce piękny zamienił się w bestię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 11.03.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Modliszka - Irena Matuszkiewicz http://lubimyczytac.pl/ksiazka/160984/modliszka książka o życiu ......... czyta się jak najlepszy kryminał ,romans i komedię w jednym ....lektura prawie obowiązkowa dla każdej kobiety (mężowi też można podrzucić ) Potwierdzam. Niby nic- ot kolejne…babskie czytadło, żadna tam wielka literatura. Zwyczajni ludzie, zwyczajne życie, a jednak trudno rozstać się z bohaterami. Nockę łatwo zarwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 01.04.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Ksiazka o miłości dla facetów tez sam tez przeczytałem wszystkie dziesięć(10)Nawet w ntv Janusza Zagórskiego o niej mówi facet(Grzegorz -młody człowiek)Anastazja- Dzwoniące Cedry Rosji- Włdimir Megrewidac że jest pod wrazeniem wielu warstw zawartych tych w ksiazkachhttps://www.youtube.com/watch?v=vGcj0dmf2RsPo przeczytaniu pierwszych trzech czesci zastanawiamy czy przeczytać pozostałe.!(tez tak miałem)No ale trzeba miec własne zdanie w temacie Wolna wola. tu jako ciekawostka o skutecznosci szczepieńhttps://www.youtube.com/watch?v=b9-_6-iZo8U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts