Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką książkę aktualnie czytacie ?

mu77

Recommended Posts

Tym, którzy lubią dobre i długie książki polecam powieści Norweżki Herbjorg Wassmo. Mam "Stulecie" i "Księgę Diny". Kiedy zaczęłam czytać pierwszą z nich, wsiąkłam zupełnie. Po kilkunastu stronach wiedziałam, że nie oderwę się od czytania i chociaż książka jest długa, to będę żałowała, że tak szybko się kończy. I tak było. Smakowałam każde zdanie i stanowczo zbyt szybko zbliżałam się do końca. Książki nie są "lekkie, łatwe i przyjemne", zmuszają do myślenia, a czyta się je wspaniale. Piękny język, sprawia, że w wyobraźni widzimy miejsca akcji i bohaterów. Akcja obu książek rozgrywa się na północy Norwegii a bohaterkami są przede wszystkim kobiety - silne, mądre, żyjące w różnych czasach.

Przed wakacjami ukazała się kolejna powieść Wassmo i oczywiście kupię ją w ciemno.

A przy okazji - w Polsce została wydana, pewnie dawno temu, inna powieść tej autorki "Dom ze ślepą werandą", której nie mogę nigdzie znaleźć. Może coś o niej wiecie?

Z innej beczki, chociaż też dla miłośników długich książek, Jaume Cabre "Głosy Pamano" i "Wyznaję". Właśnie czytam kolejną "Jaśnie pan". Inne miejsca, inna historia. Dwie zupełnie różne powieści, ale obie po prostu o ludziach. Dla mnie o tyle trudne, że nie mam pamięci do imion i nazwisk, więc czytając niektóre książki z wieloma bohaterami muszę robić sobie ściągi kto jest kim. Na szczęście w tych powieściach autor zrobił to za mnie i umieścił w nich takie ściągi. Korzystam z nich często ;)

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Zochna, już odpisałam na prive, ale i tutaj bardzo, bardzo Ci dziękuję. Szukałam tej książki i już zwątpiłam w powodzenie, a tu taka niespodzianka! I to dzisiaj! Licytuję, oczywiście.

"Dzienniki kołymskie" świetne są, jak zresztą wszystko inne Hugo Badera. Czyta się jednym tchem, a później wraca.

Agduś - cieszę się, że Ty się cieszysz , bo natknęłam się na ten tytuł przypadkiem -

szperając pod hasłem Wassmo, zachęcona Twoją rekomendacją :)

Pozdrawiam serdecznie.

Aaa.. ostatnia książka - reportaż J-H B Długi Film o Miłości, o wyprawie na Broad Peak, po ciała,

ruszył mnie mocno..

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
a ja, aż wstyd przyznać dopiero sięgnąłem do klasyki Lot nad kukułczym gniazdem Ken Kesey. I nie wiem czy mimo, niesamowitego Nicholsona, książka nie jest lepsza. Jak uważacie?

Lepsza :)

Księżyc we łzach Ouarda Saillo

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/48599/ksiezyc-we-lzach

historia marokańskiej dziewczyny ,która po latach postanowiła opowiedzieć światu muzułmański świat ,w którym dorastała i przeżywała tragedie ,a jej los -to również życie tysięcy młodych kobiet .Książkę czyta się z dziwnym wyrazem twarzy - niedowierzaniem ,że to działo /dzieje się nadal .

Modliszka - Irena Matuszkiewicz

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/160984/modliszka

książka o życiu ......... czyta się jak najlepszy kryminał ,romans i komedię w jednym ....lektura prawie obowiązkowa dla każdej kobiety (mężowi też można podrzucić )

Potwierdzam. Niby nic- ot kolejne…babskie czytadło, żadna tam wielka literatura. Zwyczajni ludzie, zwyczajne życie, a jednak trudno rozstać się z bohaterami. Nockę łatwo zarwać :)

• 3 weeks później...

Ksiazka o miłości dla facetów tez sam tez przeczytałem wszystkie dziesięć(10)

Nawet w ntv Janusza Zagórskiego o niej mówi facet(Grzegorz -młody człowiek)

Anastazja- Dzwoniące Cedry Rosji- Włdimir Megre

widac że jest pod wrazeniem wielu warstw zawartych tych w ksiazkach

https://www.youtube.com/watch?v=vGcj0dmf2Rs

Po przeczytaniu pierwszych trzech czesci zastanawiamy czy przeczytać pozostałe.!(tez tak miałem)

No ale trzeba miec własne zdanie w temacie

Wolna wola.

tu jako ciekawostka o skutecznosci szczepień

https://www.youtube.com/watch?v=b9-_6-iZo8U