Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką książkę aktualnie czytacie ?

mu77

Recommended Posts

ostatnio połknęłam:

- Pratchetta "Równoumagicznienie" (czytam go trochę chaotycznie, po prostu, co mi w danej chwili w ręce wpadnie)

- J.J.Kolskiego "Egzamin z oddychania" (trochę odbierająca oddech, ale to chyba typowe dla tego autora zarówno książek, jak i filmów)

- Łysiaka "Opowieść kresowa", cz.1 Michał, cz.2 Julia (o trudniej historii polsko-ukraińskiej. BARDZO POLECAM)

-Krajewskiego "Śmierć w Breslau" (to początek mojej przygody z tym autorem).

ponadto bardzo lubię książki obyczajowe z historią Polski w tle. są świetne dla tych, którzy zaniedbali pewien okres młodości w tym zakresie, a mianowicie edukację szkolną. z tej serii polecam: Fleszarowej-Muskat trylogię "Pozwólcie nam krzyczeć", "Przerwa na życie", "Wizyta",

Kracherowej "Karczma życie"

Bienia "Bóg wysoko - dom daleko"

oczywiście Łysiaka

i zostaje do odświeżenia cała masa lektur, jak chociażby "Zdążyć przed Panem Bogiem".

jestem też fanką powieści fantasy, a więc J.R.R. Tolkien, Ursula le Guin, Sapkowski, Pratchett, Pilipiuk i jeszcze pewnie wiele innych, o których teraz zapomniałam. jeśli, ktoś raz spróbował i załapał bakcyla, to wie, że od tego nie da się uwolnić. :no:

ostatnio połknęłam:

- Pratchetta "Równoumagicznienie" (czytam go trochę chaotycznie, po prostu, co mi w danej chwili w ręce wpadnie)

No ja swojego czasu czytałem wsystko ze Świata Dysku i strasznie dobrze sie przy tym bawiłem. Bardzo lubie ten rodzaj poczucia humoru. Polecam rowniez Filmy z tej serii szczegolnie "wiedzmikołaj"

http://ecsmedia.pl/c/najlepsze-jest-najblizej-b-iext6175493.jpg

Tak dla poprawy nastroju. Teraz czytam kolejna książkę tej autorki "Tajemnica sosnowego dworku".

Nawet nie wiedziałam że jest jeszcze tyle autorów którzy potrafią mile mnie zaskoczyć. Jest co czytać dla relaksu po ciężkim dniu :p

• 2 weeks później...

Jacek Hugo Bader "Długi film o miłości. Powrót na Broad Peak"

Polecam, polecam , polecam. Koniecznie przeczytajcie.

Jedna z najlepszych, jeżeli nie najlepsza, książka reporterska Jacka Hugo Badera.

Pełna wzruszeń i refleksji nieprzespana noc. Dawno mi się tak nie porobiło.

Bardzo żal, szczególnie młodego Tomka Kowalskiego.

Myślę, że nie wiedział na co się porywa.

• 2 weeks później...

155x220.jpg

Skoro pojawił się Jacek Hugo Bader to ja polecam " Pamiętniki kołymskie " rewelacyjna książka, która z jednej strony dotyka bolesnej historii tysięcy zesłanych a z drugiej pokazuje życie ludzi w dzisiejszych czasach. Ludzi którzy tak samo jak my maja swoje wzniesienia i upadki, swoje smutki i radości.

Polecam !

Również polecam powyższą ksiażkę. Jedna powieść, a pięć różnych historii mocno wciągających. No i cyganka w tle. Lektura nie tylko na urlop.

Jacek Hugo Bader "Długi film o miłości. Powrót na Broad Peak"

Polecam, polecam , polecam. Koniecznie przeczytajcie.

Jedna z najlepszych, jeżeli nie najlepsza, książka reporterska Jacka Hugo Badera.

Pełna wzruszeń i refleksji nieprzespana noc. Dawno mi się tak nie porobiło.

Bardzo żal, szczególnie młodego Tomka Kowalskiego.

Myślę, że nie wiedział na co się porywa.

pochłonęłam wszystkie ksiązki JHB, ale powiem szczerze .... wkurzają mnie takie książki. To tak jakby napisał ksiązkę o mamie małej Magdzi.....

Ale nie czytałam, przyznaję. Zniechęciłam się jakoć ....Uwielbiam jego przygody które sam przeżył w dawnych republikach radzieckich.

Obecnie czytam takie ... czytadło do poduszki - Kokaina Arkadiusza Siedleckiego. DDA niegdyś uzależnione od narkotyków a przebywające obecnie w Anglii.

pochłonęłam wszystkie ksiązki JHB, ale powiem szczerze .... wkurzają mnie takie książki. To tak jakby napisał ksiązkę o mamie małej Magdzi.....

Ale nie czytałam, przyznaję. Zniechęciłam się jakoć ....Uwielbiam jego przygody które sam przeżył w dawnych republikach radzieckich.

Obecnie czytam takie ... czytadło do poduszki - Kokaina Arkadiusza Siedleckiego. DDA niegdyś uzależnione od narkotyków a przebywające obecnie w Anglii.

a wiesz , że to nie pierwszy komentarz - ten z mamą Madzi ..:)

Ale nie, moim zdaniem nie.

W tej książce nie ma sensacji.Chociaż jest dużo emocji, bólu i smutku.

Ale jakoś tak po ludzku.

J H-B zaczyna od cytatu „O tym nie mów. Twoje usta są za małe”.

I literacko jest dobra - błyskotliwy język.

Namawiam. Chociaż gniecie boleśnie.