.seban. 04.04.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Szanowni Pozostało mi sporo drewna po budowie stanu surowego - deski calowe przeróżnej długości, stemple budowlane, ścinki po składaniu więźby. Docelowo będziemy mieli kominek - będzie jedynie ogrzewał przestrzeń wokół siebie. Czy możemy te pozostałości drewniane (po pocięciu na kawałki) spalić w kominku, co by dogrzać salon jesienią i zimą? Czy może to jednak zły pomysł? Pomóżcie, poradźcie proszę. Pozdr, seban. Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez .seban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 04.04.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Szanowni Pozostało mi sporo drewna po budowie stanu surowego - deski calowe przeróżnej długości, stemple budowlane, ścinki po składaniu więźby. Docelowo będziemy mieli kominek - będzie jedynie ogrzewał przestrzeń wokół siebie. Czy możemy te pozostałości drewniane (po pocięciu na kawałki) spalić w kominku, co by dogrzać salon jesienią i zimą? Czy może to jednak zły pomysł? Pomóżcie, poradźcie proszę. Pozdr, seban. z tego co wiem w kominku stemplami sie nie pali ale ja chetnie przejmę/ odkupię 3 metrowe - potrzeba 200 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.04.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Szanowni Pozostało mi sporo drewna po budowie stanu surowego - deski calowe przeróżnej długości, stemple budowlane, ścinki po składaniu więźby. Docelowo będziemy mieli kominek - będzie jedynie ogrzewał przestrzeń wokół siebie. Czy możemy te pozostałości drewniane (po pocięciu na kawałki) spalić w kominku, co by dogrzać salon jesienią i zimą? Czy może to jednak zły pomysł? Pomóżcie, poradźcie proszę. Pozdr, seban. Wszystko zależy od tego ,jaki planujesz kominek. Jeśli to komercyjna skrzynka z żeliwa ,czy z blachy , zostaw drewno iglaste na podpałkę i na ognisko. Dobre paleniska , ze sporą ilością szamotu ,lub solidne konstrukcje żeliwne ( typu Jotul, Morso), nie boją się żadnego opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.04.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 z tego co wiem w kominku stemplami sie nie pali ale ja chetnie przejmę/ odkupię 3 metrowe - potrzeba 200 szt. Palę stemplami juz drugi sezon. Jest bosko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.04.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Palę stemplami juz drugi sezon. Jest bosko. Tylko coś zostaw ,bo Ci się chata zawali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 04.04.2011 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Wszystko zależy od tego ,jaki planujesz kominek. Jeśli to komercyjna skrzynka z żeliwa ,czy z blachy , zostaw drewno iglaste na podpałkę i na ognisko. Dobre paleniska , ze sporą ilością szamotu ,lub solidne konstrukcje żeliwne ( typu Jotul, Morso), nie boją się żadnego opału. Najbardziej prawdopodobny będzie któryś z narożnych wkładów firmy Blanzek. Palone będzie sporadycznie, weekendowo. Czyli jak będzie? Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez .seban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.04.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam.Oczyść zgrubnie, potnij, porąb.Będziesz miał drewna na rozpałkę na kilka najbliższych lat.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.04.2011 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Tylko coś zostaw ,bo Ci się chata zawali ... mam cichą nadzieję że strop już związał.... Zresztą kominek go trzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.04.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Najbardziej prawdopodobny będzie któryś z narożnych wkładów firmy Blanzek. Palone będzie sporadycznie, weekendowo. Czyli jak będzie? By palić weekendowo , tym bardziej w Blanzeku ,lepiej mieć suche drewno liściaste . Do spalania drewna iglastego używa się raczej wkładów piecowych ,takie jak buduje Forest ,Batura, czy kiedyś budował Bielawski ( ) Możesz mieszać , np 1/4 stempli i 3/4 drewna liściastego. I tylko o dymienie ewentualne tu chodzi , czy zanieczyszczenie paleniska które przy rekreacyjnym paleniu (w niższych temperaturach, częstym otwieraniu drzwi ) może być problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts