lukep3 04.04.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 planuje zrobic odprowadzenie wody deszczowej z dachu do gruntu (piasek) - rzut dachu ok 130 - 140 m2 - 4 rury spustoweplanuje każdą rynne spustową wpiąc w osadnik/wpust deszczowy - a dalej z niego rurą do beczki (widziałem też w obi zbiorniki w kształcie dzwona o poj. 210 l , który można by postawic na warstwie gruzu i zakopac- zawsze większa pojemnośc) i tak nasuwają się pytania:- czy na końcu instalacji np przy wkopanej beczce/dzwonie trzeba robic odpowietrznik? czy przy silnych ulewach woda płynąc całym przekrojem może zrobic "korek" powodując zatkanie się instalacji? czy ten problem istnieje?- jak głeboko pod ziemią prowadzic rurę i o jakiej średnicy - czy wystarczy 100-110?- czy rurą może byc rura drenarska zawinięta w geowłókninę (zawsze coś tam po drodze do beczki wody odsączy do gruntu, czy lepiej zastosowac rurę gładką kanalizacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.04.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 narysuj to taka beczka przy dobrym deszczu to w 10 minut będzie pełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 04.04.2011 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 ale ja nie chce nic gromadzic tylko odprowadzac w grunt - taki dzwon z obi ma średnicę chyba ok 1m + gruz pod nim i wokół - więc spokojnie powierzchnię kontaktu z gruntem zwiększe do koła o promieniu 2m, podsumowując mam: - odsączanie z koła o promieniu 2 + odsączanie z rury drenarskiej owiniętej geowłókniną o długości ok 20m- awaryjnie pojemnośc: dzwon ok 210 l + 20 m rury o przekroju 10cm czyli ok 160 l , co daje razem niecałe 400 l pojemnościwszystko na jedną rurę spustową która obsługuje ok 30 - 35 m2 dachu - a co z odpowietrznikiem? trzeba stosowac dla rur o takich przkrojach i instalacji o takich pojemnościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 04.04.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 mam podobną powierzchnię dachu, 4 rury spustowe z każdej poprowadzłem rurę z dziurkami owiniętą geowłókniną, średnio po 10m, pojemność samych rur to 1,2m3, czyli przyjmie opad rzędu 10mm, ale ponieważ się rozsącza to jeszcze nigdy się nie przepełnila, końce rury doprowadziłem do dołu z kamieniami, poza działką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 04.04.2011 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 a robiłeś jakiś odpowietrznik? jaka średnica rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 05.04.2011 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 ponawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 05.04.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Powiem Ci jak jest w moim domu rodzinnym. Dach dwuspadowy. Dom 8x10m. 4 rury poprowadzone w piasku, bez geowłókniny, żadnego odpowietrzenia, żadnych problemów (8 lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.04.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 planuje zrobic odprowadzenie wody deszczowej z dachu do gruntu Ja zrobiłem tak: Powierzchnia dachu 340m2 pojemność zbiornika 3,5m3(transportery po alkoholu, trzeba je utylizować więc łatwo zdobyć za darmo), zasypana piaskiem z odpowietrznikiem jak na zdjęciu doprowadzenie rura drenarska 100mm(pięć odcinków po 30m) do jednej 160mm Nie wypowiem się bo jeszcze nie działa ale, myślę ze spełni swoją rolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 06.04.2011 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 rozumiem że zawijałeś w geowłókninę?.... a propos odpowietrznika - widze 2 wystające kominy? możesz wyjaśnić z czym to się "je" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.04.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 rozumiem że zawijałeś w geowłókninę?.... a propos odpowietrznika - widze 2 wystające kominy? możesz wyjaśnić z czym to się "je" Tak , to geowłóknina po to aby przepuszczała bokiem(nie koniecznie bardziej intensywnie) stąd są dwie warstwy aby była bardziej wytrzymała i aby piach nie "zamulał" zbiornika z transporterów. A dwie rurki są po to gdyż ta Q75mm to odpowietrznik a ta Q 50mm to wskaźnik poziomu wody w zbiorniku. Odpowietrznik jest oczywiście tylko 10 cm poniżej górnego poziomu zbiornika natomiast wskaźnik- rura jest nacięta od dna na ok 50-60 cm szlifierką (rura dotyka dna - ziemi)w niej są 4 piłeczki i tłok z twardego styropianu, jak poziom wody rośnie to działa na styropian - ten unosi styropian grubości ok 10-15 cm (jest stabilny) w rurce do styropianu jest przymocowany pręt plastikowy od dołu i od góry zakończony piłeczką później przerwa i na końcu wierzchołku piłeczka czerwona. Jak poziom wody w zbiorniku rośnie piłeczka czerwona się wysuwa i wygląda jak góra spławika - gdyby się przelało to będzie widać górną(na tłoku) piłeczkę Chyba wszystko jasne - taki pomysł jak zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 06.04.2011 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 gratulacje za pomysłowośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.04.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 gratulacje za pomysłowośc Dziękuję - szukałem czegoś taniego a ten materiał wydał się najbardziej podobny do oryginału koszt wyszedł 120 zł tj wypożyczenie przyczepki 80,- plus rurki geowłóknina, wkręty i trochę pracy(dół wykopała koparka która była na działce gdy równała teren). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 07.04.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 (edytowane) ponawiam żadnego odpowietrzenia nie robiłem , rura drenarska żółta z dziurkami 100 albo 110mm, na końcu wszystkie są ze sobą połączone tak żeby woda mogła się przemieszczać, deszcz zazwyczaj zacina z którejś strony, rury owinięte włókniną i włożone do rowu w który wsypałem troche małych kamieni i grubego żwiru, rura podłączona do osadnika BUT z koszyczkiem Galeco http://www.galeco.pl/oferta/systemy_orynnowania/galeco_stal/elementy_systemu/ oczywiście na koću dół z kamieniami przykryty włókniną i zasypany ziemią Edytowane 7 Kwietnia 2011 przez Wito2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 07.04.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 U mnie 3-4 metry od budynku rurą kanalizacyjną (mam piwnice - po co sobie wodę doprowadzać pod ścianę). Później studzienka rewizyjno-rozsączająca z rury karbowanej (300 czy jakoś tak). Studzienki połączone rurą drenarską w geowłókninie i obsypane żwirkiem. Działa - ale mam grunt typu piaski gliniaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 08.04.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 oczywiście również od studzienek w celu odsunięcia się od fundamentu 1,5m rury pełnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 22.04.2011 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 zainspirowałem się Twoim rozwiązaniem - Citymatic - i też wykorzystam skrzynki (już mam 100- tke) - tylko ułoże je w dwóch wartwach z 80 cm pod ziemię i postawie na 15 cm grubości warstwie tłucznia drobnego - wiec rozsacz z takiej powierzchni + rezerwuar na ok 2,5 m3 - wydaje mi się że pozwoli spac spokojnie (grunt piasek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 22.04.2011 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 aha liczyłem rzosącz dla mojej gleby dla 100m rury drenarskiej 100 (żółtej) - rozsącz maksymalny (przy założeniu rozsączu całym obwodem - a tak przecież nigdy nie będzie) wynosi 4l/min !! - dla 100 m takiej rury - pojemnosc tej rury to ok 0,85 m3wiec stwierdziłem po co sie mordowac z długim wykopem liniowym jak efekt mizerny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 22.04.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Posiadam dom (jak na avatarze), dach dwuspadowy ok. 200m2. Brak odprowadzenia wody, warunki zabudowy nakazują rozprowadzać na teren działki. Wkopałem zbiornik na deszczówkę bez dna (4 kręgi 0,5m = 2 m, śr. wewn. 100cm), z 5 rynien doprowadziłem do niego rurami fi110 z otworami, ponadto dałem dwa pasy po ok. 23mb dla rozsączenia (jak na rysunku). Niestety, w czasie gwałtownych, krótkotrwałych ulew nie zawsze wystarcza to na odprowadzenie całości wody. U sąsiada dwie studnie: 4 kręgi i 6 kręgów w maju 2007 okazały się zbyt małe w czasie ulewy. Na taką ilość wody nie ma mocnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 22.04.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 (edytowane) Za mało to znaczy co się dzieje z wodą?Stoi w rurach spustowych?Wylewa się ze studni?Pytam bo chciałem z większej powierzchni podłączyć do 3 metrowej studni i chcę wiedzieć co mnie czeka.I jakim gruntem kończy się u ciebie studnia? Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez zorrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 22.04.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Za mało to znaczy co się dzieje z wodą? Stoi w rurach spustowych? Wylewa się ze studni? Pytam bo chciałem z większej powierzchni podłączyć do 3 metrowej studni i chcę wiedzieć co mnie czeka. I jakim gruntem kończy się u ciebie studnia? Na początku jak miałem podłączoną tylko jedną studzienkę i bez drenażu to w czasie ulewy wybijało w najniższym punkcie (u mnie w około studzienki). Z tym że przy tych piachach co mam to nigdy długo nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts