lukep3 23.04.2011 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 wynika z tego że nawet dla dośc rozbudowanych systemów dobrze jest zrobic jakiś awarjny przelew... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qecaj 23.04.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 lukep3 = Dla takiej połaci dachowej 140 m2 , licząc ilość wody opadowej którą trzeba odprowadzić : 140 m2 x 130 l/s/ha = 1,82 l/s , zakładając 15 min deszcz nawalny o natężeniu deszczu 130 l/s/ha to ilość wody która spadnie w ciągu 15 min wynosić będzie 1638 l . Oczywiście jest to ekstremum, ... no ale może kiedyś wystąpić. Może warto zapewnić dobrą warstwę drenażową pod studnią chłonną - to ta studzienka z obi, warstwa taka to np. żwir lub pospółka, piasek gruby. Co do średnicy rury odpływowej z ruru spustowych to może warto zwiększyć średnicę do np. 160 mm. A czy rura pełna czy perforowana, to są takie rury które łączą funkcję drenarską z kanalizacyjną, gdzie perforacja jest na 1/3 lub 2/3 obwodu (WAVIN), można zastosowac geowłókninę i obowiązkowo obsypkę filtarcyjną. Można też położyć rurę drenarską fi 50mm - jako drenaż opaskowy - oczywiście jeśli jest niezbędny.Odpowietrzenie w studni chłonnej - jak najbardziej , poprawi szybkość odpływu, nie można zapomnieć o czyszczakach na rurach spustowych - 4 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.04.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Czym łączyliście rury z beczkami? Jak takie połączenie uszczelnić? Ja mam dach ponad 300m i grunt mieszany. Ten rok to jest masakra jeśli chodzi o poziom wód gruntowych. Od 20 lat jak znam moją działkę nie była tak wysoko. Widać to też po poziomie wody w studniach kopanych. Mam kilkanaście beczek 300l i chcę je wkopać dnem do góry łącząc je z rurami spustowymi albo zwyką szarą rurą, ponacinaną kątówką i owiniętą geowłókniną, albo drenażową. Czyszczaki raz nam doradzano, raz odradzano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 24.04.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Czym łączyliście rury z beczkami? Pierwsze wycinałem gumówką i owijałem włókniną. Kiepsko idzie i ziemia próbuje włazić. Później kupiłem koronkę - taką do karton gipsu czy drewna - jest znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.04.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Pomyślałem o taśmie dekarskiej, ale przy takiej ilości pójdzie tego trochę, a tania nie jest. Może zwykła budowlana srebsrna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 25.04.2011 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 1638 l - to bardzo optymistycznie... z takimm nateżeniem deszcz potrafi padac nawet godzinke - a propos : powódź 2010 w zlewni Nysy Łużyckiej spowodował deszcz który padał w Czechach z natężeniem 40 l/h/m2 przez 36 godzin!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qecaj 28.04.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 1638 l - to bardzo optymistycznie... z takimm nateżeniem deszcz potrafi padac nawet godzinke - a propos : powódź 2010 w zlewni Nysy Łużyckiej spowodował deszcz który padał w Czechach z natężeniem 40 l/h/m2 przez 36 godzin!! Podana wartość 130 l/s/ha dotyczy wystąpienia opadu raz na rok, np. dla opadu który wystąpi jeden raz na dwa lata to już jest 201 l/s/ha, dla opadu jeden raz na pięć lat 273 l/s/ha, a dla opadu jeden raz na dziesięć lat 345 l/s/ha, a dla opadu jeden raz na 20 lat to już 434 l/s/ha , no i założenie, że im krótszy opad tym bardziej intensywny, a im dłuższy tym mniej intensywny. Oczywiście są to pewne założenia dla zaprojektowania odpowiedniego odwodnienia, jest to pewne przybliżenie, bo natura i tak może zaskakiwać, ale na to nie ma mądrego... Te wartości nie są wziete z kapelusza, a le powstały na podstawie długoletnich obserwcji w stacjach meteo (IMGW), To jest trochę podobnie jak z wałami p. powodziowymi, teoretycznie mozna wybudować b. wysokie i mocne wały, ale koszty będą wówczas b. ogromne, więc trzeba znaleźć złoty środek, i stąd te wartości, żeby nie przesadzić i nie przewymiarować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 29.04.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Czym łączyliście rury z beczkami? .... Zbiorniki możesz łączyć stosując gumę Trapera (przejście żeliwo -PCV). Wycinasz koronką elegancki otwór, wciskasz gumę a w nią rurę kanalizacyjną i jest szczelnie. Średnice zostawiam waszym potrzebom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 29.04.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Kiedyś dyskutowaliśmy o tym w tym wewątku, ale o trochę droższej propozycji.U mnie funkcjonuje od 2 lat. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126803-deszcz%C3%B3wka&highlight=deszcz%C3%B3wka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 29.04.2011 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 jak kolega powyżej zaopatrzyłem się w skrzynki 100 sztuk co daje ok 2,5 m3 pojemności netto które będą posadowione w 2 warstwach w dole o wymiarach 3,5m x 3,5 m . dno tego dołu wyłożone warstwą 15cm tłucznia co daje kolejne 0,5 m3 pojemnosci netto. czyli pojemnośc mam ok 3 m3 plus odsaczanie z pow. jakieś 12,25 m2 - grunt piasek. Więc wydaje mi się że prawie żaden deszcz mi nie straszny. mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.04.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Odkopię temat. Jak wam się sprawdzają wasze rozwiązania podczas ulew? Mam plan jak kolega CityMatic. Zakopać ok 100 skrzynek po alkoholu/napojach. Dach ma ok 200m2 , dwuspadowy. Tyle , że poziom wód gruntowych jest dość wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 14.04.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Moje rozwiązanie dotychczas (2 lata) sprawdza mi się idealnie. O samym rozwiązaniu w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.04.2014 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Odkopię temat. Moje sprawdza się również - 2 lata bezawaryjnej pracy......i nie zapowiada się aby coś mogło się popsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.04.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Znalazłem skrzynki po 1,5zł także cena dobra i nie daleko mnie. Myślałem o zakopaniu 100szt. Tylko boję się , że na moim terenie , dość mokro może być problem z rozsączaniem tej wody. Ile liczycie pojemność takiej skrzynki po piwie, oranżadzie? Wlot trzeba dać u samej góry konstrukcji prawda? Czy dawać najzwyklejszą geowłókninę? Na środku u góry tej 'kostki' chcę dać jedną rurę jako przelew tylko czy woda z rynien wypłynie w razie przelewu zbiornika czy się będzie przelewać na dachu?CityMatic czy dawałeś żwir na spód dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.04.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 1.Wlot trzeba dać u samej góry konstrukcji prawda? 2.Czy dawać najzwyklejszą geowłókninę? 3.Na środku u góry tej 'kostki' chcę dać jedną rurę jako przelew tylko czy woda z rynien wypłynie w razie przelewu zbiornika czy się będzie przelewać na dachu? 4.CityMatic czy dawałeś żwir na spód dołu. Ad 1 Wlot określa pojemność zbiornika jak będzie na górze to cały zbiornik Ad 2 Ja dałem folię dachową i folię czarną na górę i Geowłókninę najgrubszą jak była dostępna Ad 3 Jak przelew będzie wyżej niż rynna na dachu to wyleje się dachem - przecież to naczynie połączone ? Ad 4 Nie, jest ziemia, a boki zasypane są piaskiem i zagęszczone.Obecnie nad zbiornikiem jest ok 1m ziemi i rosną rośliny Thuja, Irga i Pęcherznica Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.04.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 czyli jakby zbiornik się przepełnił podczas deszczu,to przeleje się na dachu rynnami, tego się boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 15.04.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Rustin, to wystaw komin ze zbiornika na ca 10 cm ponad ziemię. Przy nadmiarze wyleje się do ogródka, kawałek od domu, a nie z rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.04.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 źle zrozumiałem toAd 3 Jak przelew będzie wyżej niż rynna na dachu to wyleje się dachem - przecież to naczynie połączone ? czyli woda z rynien wypchnie tą wodę ze zbiornika w razie czego , taki miałem plan ale nie wiedziałem czy wypchnie czy przeleje się na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 15.04.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Naczynia połączone swoją drogą, ale nieco straciłem pewność i proszę o komentarz kogoś pewniejszego Czy różnica w średnicach "słupa wody" w rurze spustowej i zbiorniku w gruncie ma znaczenie? Czy woda stojąca w spuście jest w stanie wypchnąć w górę wodę ze zbiornika? I na koniec - dobrze mi się wydaje, że znaczenie ma również wysokość dolnego końca przelewu ze zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.04.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 źle zrozumiałem to Ad 3 Jak przelew będzie wyżej niż rynna na dachu to wyleje się dachem - przecież to naczynie połączone ? czyli woda z rynien wypchnie tą wodę ze zbiornika w razie czego , taki miałem plan ale nie wiedziałem czy wypchnie czy przeleje się na dachu. Tak jak napisałem to naczynie połączone Wypchnie, oj wypchnie i to z dużą siła , ale zapewne nigdy się o tym nie przekonasz bo woda wsiąknie w grunt. Nawet jeśli masz wysoki poziom wód gruntowych to Twój dach odda do gruntu tyle samo wody co by spadło na ten teren podczas deszczu więc nie ma dużego prawdopodobieństwa przepełnienia, musiało by padać z tydzień i to dość intensywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts