Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak odprowadzic deszczówkę?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lukep3 = Dla takiej połaci dachowej 140 m2 , licząc ilość wody opadowej którą trzeba odprowadzić : 140 m2 x 130 l/s/ha = 1,82 l/s , zakładając 15 min deszcz nawalny o natężeniu deszczu 130 l/s/ha to ilość wody która spadnie w ciągu 15 min wynosić będzie 1638 l . Oczywiście jest to ekstremum, ... no ale może kiedyś wystąpić. Może warto zapewnić dobrą warstwę drenażową pod studnią chłonną - to ta studzienka z obi, warstwa taka to np. żwir lub pospółka, piasek gruby. Co do średnicy rury odpływowej z ruru spustowych to może warto zwiększyć średnicę do np. 160 mm. A czy rura pełna czy perforowana, to są takie rury które łączą funkcję drenarską z kanalizacyjną, gdzie perforacja jest na 1/3 lub 2/3 obwodu (WAVIN), można zastosowac geowłókninę i obowiązkowo obsypkę filtarcyjną. Można też położyć rurę drenarską fi 50mm - jako drenaż opaskowy - oczywiście jeśli jest niezbędny.

Odpowietrzenie w studni chłonnej - jak najbardziej , poprawi szybkość odpływu, nie można zapomnieć o czyszczakach na rurach spustowych - 4 szt.

Czym łączyliście rury z beczkami? Jak takie połączenie uszczelnić? Ja mam dach ponad 300m i grunt mieszany. Ten rok to jest masakra jeśli chodzi o poziom wód gruntowych. Od 20 lat jak znam moją działkę nie była tak wysoko. Widać to też po poziomie wody w studniach kopanych. Mam kilkanaście beczek 300l i chcę je wkopać dnem do góry łącząc je z rurami spustowymi albo zwyką szarą rurą, ponacinaną kątówką i owiniętą geowłókniną, albo drenażową. Czyszczaki raz nam doradzano, raz odradzano.

1638 l - to bardzo optymistycznie... z takimm nateżeniem deszcz potrafi padac nawet godzinke - a propos : powódź 2010 w zlewni Nysy Łużyckiej spowodował deszcz który padał w Czechach z natężeniem 40 l/h/m2 przez 36 godzin!!

Podana wartość 130 l/s/ha dotyczy wystąpienia opadu raz na rok, np. dla opadu który wystąpi jeden raz na dwa lata to już jest 201 l/s/ha, dla opadu jeden raz na pięć lat 273 l/s/ha, a dla opadu jeden raz na dziesięć lat 345 l/s/ha, a dla opadu jeden raz na 20 lat to już 434 l/s/ha , no i założenie, że im krótszy opad tym bardziej intensywny, a im dłuższy tym mniej intensywny. Oczywiście są to pewne założenia dla zaprojektowania odpowiedniego odwodnienia, jest to pewne przybliżenie, bo natura i tak może zaskakiwać, ale na to nie ma mądrego... Te wartości nie są wziete z kapelusza, a le powstały na podstawie długoletnich obserwcji w stacjach meteo (IMGW),

To jest trochę podobnie jak z wałami p. powodziowymi, teoretycznie mozna wybudować b. wysokie i mocne wały, ale koszty będą wówczas b. ogromne, więc trzeba znaleźć złoty środek, i stąd te wartości, żeby nie przesadzić i nie przewymiarować.

Pozdrawiam

jak kolega powyżej zaopatrzyłem się w skrzynki 100 sztuk co daje ok 2,5 m3 pojemności netto które będą posadowione w 2 warstwach w dole o wymiarach 3,5m x 3,5 m . dno tego dołu wyłożone warstwą 15cm tłucznia co daje kolejne 0,5 m3 pojemnosci netto. czyli pojemnośc mam ok 3 m3 plus odsaczanie z pow. jakieś 12,25 m2 - grunt piasek. Więc wydaje mi się że prawie żaden deszcz mi nie straszny. :) mam nadzieję

• 2 years później...

Znalazłem skrzynki po 1,5zł także cena dobra i nie daleko mnie. Myślałem o zakopaniu 100szt. Tylko boję się , że na moim terenie , dość mokro może być problem z rozsączaniem tej wody. Ile liczycie pojemność takiej skrzynki po piwie, oranżadzie?

Wlot trzeba dać u samej góry konstrukcji prawda? Czy dawać najzwyklejszą geowłókninę? Na środku u góry tej 'kostki' chcę dać jedną rurę jako przelew tylko czy woda z rynien wypłynie w razie przelewu zbiornika czy się będzie przelewać na dachu?

CityMatic czy dawałeś żwir na spód dołu.

1.Wlot trzeba dać u samej góry konstrukcji prawda?

2.Czy dawać najzwyklejszą geowłókninę?

3.Na środku u góry tej 'kostki' chcę dać jedną rurę jako przelew tylko czy woda z rynien wypłynie w razie przelewu zbiornika czy się będzie przelewać na dachu?

4.CityMatic czy dawałeś żwir na spód dołu.

Ad 1 Wlot określa pojemność zbiornika jak będzie na górze to cały zbiornik :)

Ad 2 Ja dałem folię dachową i folię czarną na górę i Geowłókninę najgrubszą jak była dostępna

Ad 3 Jak przelew będzie wyżej niż rynna na dachu to wyleje się dachem - przecież to naczynie połączone ?

Ad 4 Nie, jest ziemia, a boki zasypane są piaskiem i zagęszczone.Obecnie nad zbiornikiem jest ok 1m ziemi i rosną rośliny :) Thuja, Irga i Pęcherznica

Pozdrawiam

Naczynia połączone swoją drogą, ale nieco straciłem pewność i proszę o komentarz kogoś pewniejszego :D

Czy różnica w średnicach "słupa wody" w rurze spustowej i zbiorniku w gruncie ma znaczenie? Czy woda stojąca w spuście jest w stanie wypchnąć w górę wodę ze zbiornika? I na koniec - dobrze mi się wydaje, że znaczenie ma również wysokość dolnego końca przelewu ze zbiornika?

źle zrozumiałem to

Ad 3 Jak przelew będzie wyżej niż rynna na dachu to wyleje się dachem - przecież to naczynie połączone ?

czyli woda z rynien wypchnie tą wodę ze zbiornika w razie czego , taki miałem plan ale nie wiedziałem czy wypchnie czy przeleje się na dachu.

Tak jak napisałem to naczynie połączone :)

Wypchnie, oj wypchnie i to z dużą siła :), ale zapewne nigdy się o tym nie przekonasz bo woda wsiąknie w grunt.

Nawet jeśli masz wysoki poziom wód gruntowych to Twój dach odda do gruntu tyle samo wody co by spadło na ten teren podczas deszczu więc nie ma dużego prawdopodobieństwa przepełnienia, musiało by padać z tydzień i to dość intensywnie.

633770c6b7.jpg