Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okładzina kamienna na cokół - jak mocować?

Recommended Posts

Mam spory problem - rzuccie okiem na schemat.

sciana.JPG

Mam mur ocieplony styropianem 15 cm. Ponizej, na wysokosci od poziomu wylewek w dol, jest fragment ocieplony styropianem 10 cm. Pierwotnie do niego mialy byc klejone plyty kamienne. Niestety fachowcy orzekli, ze dom jest "utopiony" i nalezy odkryc jeszcze okolo 15 cm sciany (to juz bedzie gola sciana fundamentowa). No i teraz robia mi sie schodki - nie mam pojecia, jak umocowac kamienne obmurowanie cokolu (na rysunku w kolorez szarym).

Myslalem o tym, zeby tak jak na rysunku zostawiac pustke pod spodem i ustawiac z tych kamieni murek wsparty na czyms w rodzaju plytkiego fundamentu (20 cm na podsypce zwirowej) a pomocniczo kleic kamien do tej czesci muru, ktora jest oblozona styropianem 10 cm.

Tylko ze wcale nie mam pewnosci, ze to sluszna koncepcja.

Pomozecie?

Ktos na tym forum opisywal takie rozwiazanie - na poziomie gruntu w mur wbite prety stalowe, na tych pretach rozlozona siatka i wylane cos w rodzaju podpory betonowej lezacej na gruncie, na drenazu zwirowym (ale tak naprawde to jakby zelbetowa polka wychodzaca ze sciany). Na tej "polce" ustawiany kamien, klejony dodatkowo do sciany.

Wydaje mi sie, ze to powinno dac rade...

A jakiej grubosci ten katownik bys dal i jak go osadzic w murze?

Kątownik , dobrać do grubości okładziny

Pewnie 50 x 50 x 5 powinien wystarczyć.

Mocowanie;

W zależności od grubości ocieplenia ,proponuję wykonać element z blachy np. 5 mm w kształcie Z.

Mocowanie na dwa kołki do muru i przykrecić lub przyspawac do kątownika .

Mocowanie do muru co 50 cm

mocowanie.jpg

Hmmm, czy takie Z-ksztaltne elementy sa dostepne w sprzedazy? Bo nie bardzo sobie wyobrazam produkcje (na dodatek hurtowa) czegokolwiek z blachy 5 mm.

Szukalem, ale nie widze nic podobnego.

Proponował bym raczej jakąś listwę startową z odpowiednim mocowaniem na pewno spełni swoje zadanie - skoro cegła klinkierowa na tym wisi to i kamień również ;)

http://forum.montignac.com.pl/imgshack/_f/f_0029282.jpg

http://www.foveotech.pl/_pliki/montaz_listwy.jpg

A jaka to listwa startowa na Twoich zdjeciach, bo nie widze dokladnie....?

To nie moje zdjęcia lecz z internetu, ale coś takiego bylo by dobre - dodatkowo można by wzmocnić i stworzyć coś na wzór półki gdyby okazało się że okładzina jest wyjątkowo ciężka,

Profil który proponował Ci wcześniej kolega jest do uzyskania z dwóch połączonych ze sobą kątowników, ale cena jaka powstanie będzie wysoka.

Dodatkowo można by zastosować wzmocnienie kotwami metalowymi kotwy- przykład tak aby trafić pomiędzy spoiny materiału elewacyjnego.

Jakie dokładnie te płyty kamienne ?

Jaka grubość ?

Jak wysoki cokół?

Lupany wapien twardy, plyty grubosci 5-7 cm. Wysokosc okladziny z tego kamienia bedzie wynosic 30-45 cm (teren nierowny).

Fighter1983, to za skomplikowane, poza tym praktycznie kazda plyte musialbym ciac i nawiercac.

Proponuję przykleić styropian, przykołkować , siatka, klej, na to katownik nierdzewny 50 x 50 x 3 lub 4 mm.

Otwory fi 12 lub 14 m co 40 cm i na kotwach osadzić do muru .

Zależnie z czego mur, dobrać kotwę.

Najlepiej szpilka stalowa fi 12 lub 14 osadzona na kleju montażowym , tz kotwy żywiczne , np to;

http://www.artbud.pl/Kotwa_chemiczna_CF_900_Pattex_300_ml_kotwa_winylowo_estrowa_zl300ml-24801.html