Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena kominka.

mymble

Recommended Posts

Witam.

Proszę o opinie jeżeli chodzi o wycenę kominka. Firma wyceniła zrobienie kominka na 8945 zl. Kominek wkład Felix 16kw, obudowa parkanex ramer, rozprowadzenie ciepła do pokojów przylegających do komina plus korytarz(tez przylega). Mam szukać innej czy taniej nie znajdę? Z góry dziękuję za opinie.

Witam.

Proszę o opinie jeżeli chodzi o wycenę kominka. Firma wyceniła zrobienie kominka na 8945 zl. Kominek wkład Felix 16kw, obudowa parkanex ramer, rozprowadzenie ciepła do pokojów przylegających do komina plus korytarz(tez przylega). Mam szukać innej czy taniej nie znajdę? Z góry dziękuję za opinie.

Jakie kryterium mamy przyjąć , odpowiadając Ci na pytanie ?

Ma być najtaniej ?

:D

Dobre pytanie. Potrzebuję kominka do dogrzania domu. Będę paliła w sezonie wiosennym i jesiennym więcej (bo nie zamierzam używać gazu) oraz w zimowym okazjonalnie. Tu nastawiam się głównie na gaz. Dom o powierzchni 100 m2 plus garaż. Wkład ma być w miarę tani ale nie najtańszy. Żeby był wydajny ( i dopływ powietrza ma być podłączony bezpośrednio do wkładu). Koszty rozkładają się następująco : wkład + dolot = 2380 zł, Materiały do montażu kominka = 2 245,00 zł

robocizna = 2750 zł i obudowa od 1800-2500 zł . Moje pytanie dotyczy głownie robocizny i materiałów. Czy da się taniej?

Dobre pytanie. Potrzebuję kominka do dogrzania domu. Będę paliła w sezonie wiosennym i jesiennym więcej (bo nie zamierzam używać gazu) oraz w zimowym okazjonalnie. Tu nastawiam się głównie na gaz. Dom o powierzchni 100 m2 plus garaż. Wkład ma być w miarę tani ale nie najtańszy. Żeby był wydajny ( i dopływ powietrza ma być podłączony bezpośrednio do wkładu). Koszty rozkładają się następująco : wkład + dolot = 2380 zł, Materiały do montażu kominka = 2 245,00 zł

robocizna = 2750 zł i obudowa od 1800-2500 zł . Moje pytanie dotyczy głownie robocizny i materiałów. Czy da się taniej?

Pewnie że się da ! Ale kryteria trudno ocenić , nie znając firmy,

jej stażu i technologii ( i materiałów) którą stosują . Różnice mogą

dochodzić do 50 % , i niekoniecznie wynikać będą z chęci zysku.

Dobre pytanie. Potrzebuję kominka do dogrzania domu. Będę paliła w sezonie wiosennym i jesiennym więcej (bo nie zamierzam używać gazu) oraz w zimowym okazjonalnie.

No to chyba temat nie przemyślany do końca .... przy takich założeniach wyłącznie kominek z płaszczem

1) nie będziesz malować za chwilę ....

2) jak w sezonie wiosenno-jesiennym pójdziesz na WC to sobie pochuchasz na klapę czy przed kąpielą będziesz wstawiać farelkę ?

Niestety wg mnie przy tym założeniu to najgłupsze co można sobie zafundować - komfort termiczny żaden , sauna w salonie i piździawka w łazienkach

Bywałem w takowych domach i to jest zwyczajnie tragedia a DGP zapewne nie zrobisz do każdego pomieszczenia zresztą podłogówki Ci to nie nagrzeje ...

Witam.

Wiem, zdaje sobie z tego sprawe.

Mymble - chyba źle nieco zinterpretowała(e)ś moje pytanie.

Różnicy nie ma żadnej, a tysiak w Twojej kieszeni zostanie ... Dolot powietrza w Twoim przyszłym palenisku to tak naprawdę "pic na wodę" bo i tak czerpie ono powietrze z domu pozostałymi dopływami, a szparą o wymiarach 2x15 cm to za wiele powietrza sobie nie "naczerpie".

Chcesz mieć jak najtaniej - kup inne palenisko, zrób rameczkę z kamienia wokół niego za 500 zł, zamiast ładować się w "coś" za 2 tysiące zł, co jest kiepsko posklejane i obrobione (bo takie są obudowy - gotowce "trzaskane na taśmie").

Pozdrawiam.