Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka wata pod deski

lukas33

Recommended Posts

Witam. mam pytanie kłade deski na podłoge na poddaszu i nie wiem jaka wate połozyc, słyszałem kilka wersji ale niestety nie mam pojecie. legarki mam o wys 8cm słyszałem 1 wersje ze miedzy dechami a legarkami powinna bys cyrkulacja,czyl wata mniejsza niz 8cm a werska2 ze ma byc scisk. wiec prosze o fachowa porade. pozdrawiam Łukasz

mam o szerokosci 10cm wys 8cm. wiec na pietrze mam zostawic luz? bo słyszałem ze na parteze sie zostawia. prosze o pomoc bo stanolem w jednym miejscu bo nie wiem jak kłasc, byłem u znajomego ktory kładł podłoge ok rok temu na parteze i szczelone zostawił jak tu pisze kolega wyzej. I co sie okazało w wakacje porobiły mu sie takie szczeliny ze palce mozna wsadzic miedzy dechy. a ja bym nie chciał miec takiego problemu. pozdrawiam

mam o szerokosci 10cm wys 8cm. wiec na pietrze mam zostawic luz? bo słyszałem ze na parteze sie zostawia. prosze o pomoc bo stanolem w jednym miejscu bo nie wiem jak kłasc, byłem u znajomego ktory kładł podłoge ok rok temu na parteze i szczelone zostawił jak tu pisze kolega wyzej. I co sie okazało w wakacje porobiły mu sie takie szczeliny ze palce mozna wsadzic miedzy dechy. a ja bym nie chciał miec takiego problemu. pozdrawiam

Pozostaw szczelinę przyścienną wielkości ok. 1.5 cm. Szpary między deskami przytwierdzanymi do legarów nie wynikają z wielkości szczeliny przyściennej a z nadmiernej wilgotności drewna w trakcie jego montażu. Ponadto największe są w okresie zimowym. Pozdrawiam.

a jaką watę mam połozyć?? I w jaki sposób ?

Bo z tym mam głównie problem.

Wystarczy 5 cm izolacji, którą należy traktować bardziej jako izolację akustyczną niż termiczną. Przestrzeń powietrzna jest konieczna w przypadku podłóg na gruncie. W górnych kondygnacjach nie zaszkodzi. Pozdrawiam.

Pozostaw szczelinę przyścienną wielkości ok. 1.5 cm. Szpary między deskami przytwierdzanymi do legarów nie wynikają z wielkości szczeliny przyściennej a z nadmiernej wilgotności drewna w trakcie jego montażu. Ponadto największe są w okresie zimowym. Pozdrawiam.

a ta szczelina po co mam dac ? ok dzieki za porade z wata bo miałem juz dac 8 na scisk ale w takim wypadku dam 5 dzieki.