Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dotacje Unijne a budowa domku jednorodzinnego

wg

Recommended Posts

Dzięki za merytoryczną odpowiedź znawco tematu. Znam osobiście właścicielkę domu w Świętokrzyskim, która prowadzi gospodarstwo agroturystyczne i dostała zwrot części nakładów na budowę domu. Chodzi mi o to, czy są realne szansę na dotację np. w sytuacji gdy w domu prodwdzę działalność gospodarczą lub zadeklaruję wynajem pokojów.

Jesli masz taka znajoma to dlaczego pytasz na forum. Nie moge tego zrozumiec. Nie jestem specem od dotacji unijnych ale wybacz postawione przez Ciebie pytanie sklanialo do takiej odpowiedzi. Ja nie siedze w Twojej glowie i nie znam szczegolow.

A dotacje unijne kojarza mi sie ewentualnie z rolnictwem, mala przedsiebiorczoscia a nie z budowa domu i wyciaganiem na niego pieniedzy z unii. Agroturystyka byc moze ma zwiazek z rolnictwem, a byc moze jest to jakies gospodarstwo z uprawa, hodowla czy ujezdzaniem koni itp i na to byla dotacja a nie na budowe domu. Staram sie logicznie myslec - po prostu nie ma nic za darmo a w unii nie dotuja budownictwa jednorodzinnego.

QBQ

Z tego co się orientuję program SAPARD przyjmował wnioski do schematu 4-ego do 26 stycznia. Teraz już za późno. Były to dotacje przedakcesyjne. Teraz można jeszcze skorzystać z tanich kredytów na agroturystykę dostępnych nie tylko dla rolników, ale dom musi być położony w małej wsi.

• 2 years później...
Z tego co się orientuję program SAPARD przyjmował wnioski do schematu 4-ego do 26 stycznia. Teraz już za późno. Były to dotacje przedakcesyjne. Teraz można jeszcze skorzystać z tanich kredytów na agroturystykę dostępnych nie tylko dla rolników, ale dom musi być położony w małej wsi.

Temat stary ale chyba ciekawy... ta informacja nadal aktualna ?

• 4 years później...