zeecik 05.04.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 witam mam dom 130m2 szukam pieca na ekogroszek do ceny 9 tys zł.na razie znalazlem takie modele i co o nich sadzicie1.LING DUO 15 kW2.OGNIWO EKO PLUS 16 kW3.moze jakies defro, sas, zębiec jaki by byl dobry co polecacie Domek bedzie ocieplony 12 cm, fundamenty i strych 5cmstyropian skosy wełna 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.04.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 może lepiej poszukać automatycznego kotła na miał?!na starcie masz paliwo o 30% tańsze, ekogroszki po 900-1000zł/t to już trochę przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.04.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) witam mam dom 130m2 szukam pieca na ekogroszek do ceny 9 tys zł. na razie znalazlem takie modele i co o nich sadzicie 1.LING DUO 15 kW 2.OGNIWO EKO PLUS 16 kW 3.moze jakies defro, sas, zębiec jaki by byl dobry co polecacie Domek bedzie ocieplony 12 cm, fundamenty i strych 5cmstyropian skosy wełna 10 cm. Ja bym polecił Skam-P Premium 17kW Czyszczony wygodnie od przodu, do wyboru ruszt awaryjny żeliwny lub stały wodny. Atest ekologiczny OTGiS Łódź Obecnie z fajnym, kolorowym sterowaniem adaptacyjnym typu Cobra z wyjściem USB, RS 485 do dodatkowych modułów ( w tym zaworu mieszającego) Wyświetlacz kolorowy TFT 320 x 240 pikseli, 65tys.kolorów Więcej n/t Cobry tutaj: http://piece.bazarek.pl/opis/2213911/cobra---sterownik-adaptacyjny-wersja-do-zabudowy.html Więcej n/t tego kotła na wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma ps. Jak to nowe budownictwo, wystarczy moc 12kW, jest z fajnym, nowym palnikiem z wymiennymi głowicami (można zwiększyć moc zestawu zamieniając dyszę palnika) PALNIKI ZASTOSOWANE W TYM KOTLE UMOŻLIWIAJĄ SPALANIE EKOGROSZKU, GROSZKU, MIAŁU WĘGLOWEGO, MIKSU PALIW WĘGLOWYCH Z ZIARNEM OWSA LUB PELLET DO 40% ZASYPU. Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.04.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 może lepiej poszukać automatycznego kotła na miał?! na starcie masz paliwo o 30% tańsze, ekogroszki po 900-1000zł/t to już trochę przesada. OGNIWO EKO PLUS - to właśnie kotły, które doskonale radzą sobie zarówno z miałem, jak i groszkiem. Zostały skonstruowane przede wszystkim do spalania małów. Radzę zobaczyć: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeecik 05.04.2011 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Dziekuje za odpowiedzichcialbym jeszcze zeby mozna bylo nim palic w sposob tradycyjny.Jezeli chodzi o mial to nie mam miejsca gdzie go trzymac, a workowany groszek to zawsze mozna kolo pieca. Wiem ze cena groszku poszła drastycznie do gory ale mam nadzieje ze ok 4 ton powinno mi starczyc na zime.Zaraz sprawdze Wasze piece,ktore mi polecacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.04.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam. W sposób tradycyjny można palić w moim kotle Kielar ECO2 - ale nie polecam go jako najlepszego kotła na ekogroszek. zeecik masz dom 130 m2 i jak jest dobrze ocieplony to może przy takiej nie za dużej powierzchni sprawdziłoby się ogrzewanie gazem ( jeżeli masz taką możliwość). Wtedy dopiero miałbyś naprawdę bezobsługowy kocioł - no poza serwisem i zapomniałbyś o kotłowni. Ps. Przy takiej powierzchni powinno Ci na pewno wystarczyć 2500 kg ekogroszku na sezon z CWU. Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.04.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Dziekuje za odpowiedzi chcialbym jeszcze zeby mozna bylo nim palic w sposob tradycyjny. Jezeli chodzi o mial to nie mam miejsca gdzie go trzymac, a workowany groszek to zawsze mozna kolo pieca. Wiem ze cena groszku poszła drastycznie do gory ale mam nadzieje ze ok 4 ton powinno mi starczyc na zime. Zaraz sprawdze Wasze piece,ktore mi polecacie. W modelu Skam-P Premium dla mocy 17kW dysponujemy dużą komorą awaryjną do normalnego palenia, przy wyborze rusztów żeliwnych. Jest to aż 33cm wysokości (po dolną krawędź drzwiczek zasypowych) oraz 38cm szerokości na 38cm głębokości. Co więcej ruszt jest mocowany na samym dole wymiennika wodnego, zatem masz do dyspozycji cały wymiennik wodny ze wszystkimi przewałami spalinowymi. (Nie jest umieszczany na połowie wysokości wymiennika wodnego). Jeżeli ruszt awaryjny to ważna kwestia - polecam takie rozwiązanie. Sterownik posiada funkcję obsługi rusztu awaryjnego, powietrze może być podawane przez dmuchawę i retortę, pozostaje nieaktywny podajnik, pracują pompy. Praca dmuchawy nadal opiera się na algorytmie PID Fuzzy Logic, pilnowana jest właściwa nastawa kotła. Można też oczywiście palić tradycyjnie przy awariach prądu bez udziału elektroniki, jeżeli instalacja grawitacyjna Komora awaryjna wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeecik 07.04.2011 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 juz sam nie wiem jaki kupić za duzo tych kotłów teraz znalazlem jeszcze takie; 1.OGNIWO EKO PLUS 16 kW P2. ZĘBIEC KPP DUO 18 kW chyba wybiore losowo bo juz głowy do tego nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeecik 09.04.2011 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 mam bardzo waska kotlownie czy nie ma jakiegos pieca w ktorym podajnik byłby z przodu lub z tylu ?? moja kotlownia to szer. ok 150cm długosc ok 250cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.04.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Z tyłu to podajnik ma kocioł Sztoker. Tu jest o nim wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie&highlight=sztoker no ale to nowy produkt - to nie wiadomo jeszcze co z nim będzie po paru latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeecik 09.04.2011 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 chodzi o to ze mam przejscie z garazu do kotłowni i drzwi beda wprost na piec, tak wiec z drzwi juz rezygnuje i zastanawiam sie nad przesunieciem ich ale to w ostatecznosci. Bardzo mi sie spodobal Ogniwo eko plus , tylko ze wtedy nawet sie nie przecisne przez wejscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.04.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 mam bardzo waska kotlownie czy nie ma jakiegos pieca w ktorym podajnik byłby z przodu lub z tylu ?? moja kotlownia to szer. ok 150cm długosc ok 250cm Sztoker ma 50cm szerokości i 119długości. Palnik z koszem z tyłu, obsługa od przodu. Zobacz np. tutaj jest trochę zdjęć: http://piece.bazarek.pl/opis/1498036/sztoker-25.html Twoja kotłownia może jednak być ustawna dla kotła z podajnikiem z boku, zależy, gdzie masz komin. Napisz na priva maila, odezwę się z prośba o szkic tej kotłowni rzut z góry z wymiarami ścian i umiejscowieniem komina. Odeślę przykład jak można ustawić ślimaka, czy ewentualnie robić w nim inne wyjście spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matess 17.04.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Ja za to polecam kotły firmy SIMAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.04.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Ja za to polecam kotły firmy SIMAR Też słusznie, bo to dobry producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossik 03.05.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Jeśli chodzi o kotły Zębca to wejdź na stronę http://www.jakikociol.pl/. To konfigurator który pomaga w doborze kotła według twoich wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts