Deks 05.04.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Witam Was.Mam pewien problem z instalacją CO w moim domu (140mkw). Kocioł gazowy kondesacyjny jest sterowany przez termostat pokojowy i czujnik temperatury zewnętrznej. Gdy woda w całym układzie jest zimna ciśnienie w instalacji wynosi 1,3 bara. Kiedy kocioł zaczyna grzać wodę w instalacji CO ciśnienie rośnie. Temperatura zasilania jest zależna od temeratury na zewnątrz. Gdy temperatura zasilania wynosi 60 st.C, Ciśnienie w układzie rośnie do 2,3 bara. Czy taki wzrost ciśnienia jest prawidłowy? Serwisant uruchamiający kocioł sprawdził ciśnienie w naczyniu przeponowym i było ok. Stwierdził że można dołożyć dodatkowe naczynie i wtedy ciśnienie sie ustabilizuje. Zastanawiam się czy naczynie w kotle jest sprawne? Mam w instalacji 120 litrów wody, przy czym 75 litów to obwód grzejników a 45 litrów to podłogówka. Policzone dokładnie z uwzględnieniem wszystkich rur na zasilaniu. Gdy grzejniki są zasilane temperaturą 60 st.C to na podłogę idzie 38 st.C. Czyli 75 litów jest podgrzewane do 60 st a 45 litrów do 38 st.C. W takim przypadku ciśnienie rośnie o 1 bar. Czy to możliwe że 8 litrowe naczynie w kotle jest za małe do mojej instalacji? A może taki wzrost ciśnienia jest normalny i akceptowalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.04.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 ciśnienie nie powinno aż tak wzrastać najprawdopodobniej jest pęknięta membrana w naczyniu, serwisant sprawdzał ciśnienie w naczyniu ale to nie jest odpowiednikiem ilości powietrza dlatego wydawało się że wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deks 05.04.2011 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Przepona jest cała, sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.04.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 nie znam innych przyczyn takiego stanu rzeczy chyba że termometr lub manometr jest padnięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcyg 07.04.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Teoretycznie wielkość naczynia przeponowego powinna odpowiadać 10% zładu wody w instalacji. Czyli u Ciebie 12l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 07.04.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Teoretycznie wielkość naczynia przeponowego powinna odpowiadać 10% zładu wody w instalacji. Czyli u Ciebie 12l. Przyrost objętosci wody to około 4%, a naczynie wychodzi ok. 6l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deks 07.04.2011 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Dziś zrobiłem eksperyment. Podłogówka odciąta. Podgrzewam tylko grzejniki, czyli podgrzewam 75 litórw wody do 60 stopni. Ciśnienie z 1,3 rośnie do 2,1 bara. Nawet zakładając te 4% wzrostu objętości wody daje nam to w tym przypadku 3 litry wody dodatkowo. Naczynie w kotle ma 8 litów. Wiec jednak coś nie tak. Tylko dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.04.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Ja bym najpierw sprawdził ciśnienie w naczyniu - czyli na odłączonym (od ciśnienia w instalacji) naczyniu - napompuj (lub spuść azot) przeponę do ciśnienia 1.5 bara. Dopiero potem napełnij instalację 1.3 bara i zobaczmy reakcję. Pompowanie naczynia przy instalacji będącej pod ciśnieniem nie da nam pewności, że mamay tam ile chcemy. Zrób to i czekajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.04.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Ja bym najpierw sprawdził ciśnienie w naczyniu - czyli na odłączonym (od ciśnienia w instalacji) naczyniu - napompuj (lub spuść azot) przeponę do ciśnienia 1.5 bara. Dopiero potem napełnij instalację 1.3 bara i zobaczmy reakcję. Pompowanie naczynia przy instalacji będącej pod ciśnieniem nie da nam pewności, że mamay tam ile chcemy. Zrób to i czekajmy. dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcyg 10.04.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Nie znam takiego producenta kotłów który by zalecał tak wysokie ciśnienie w zbiorniku przeponowym. Zalecane ciśnienia to 0.75-1.0 bar, a zalecane ciśnienie po odpowietrzeniu na zimnej instalacji to 1.0-1.2 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.04.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 (edytowane) Nie znam takiego producenta kotłów który by zalecał tak wysokie ciśnienie w zbiorniku przeponowym. Zalecane ciśnienia to 0.75-1.0 bar, a zalecane ciśnienie po odpowietrzeniu na zimnej instalacji to 1.0-1.2 bara. Producent kotła nie ma nic do rzeczy w sprawie ustawienia cisnienia w naczyniu, to sprawa indywidualna instalacji. Naczynie dobieramy w zależności od zładu, temperatury czynnika i wysokości słupa wody. Te rzeczy się oblicza. My testujemy ciśnienie dla podanych warunków i niech tak pozostanie. Edytowane 10 Kwietnia 2011 przez Grzesiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.04.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Nie znam takiego producenta kotłów który by zalecał tak wysokie ciśnienie w zbiorniku przeponowym. Zalecane ciśnienia to 0.75-1.0 bar, a zalecane ciśnienie po odpowietrzeniu na zimnej instalacji to 1.0-1.2 bara. a co ma producent kotłów do ciśnienia w naczyniu przeponowym? jak napisał Grzesiek to zależy przede wszystkim od wysokości słupa wody, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.04.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Marcyg - wstępne ciśnienie w naczyniu wynosi: ciśnienie statyczne + 0.2 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.04.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Marcyg - mamy dwie wersje cisnienia w naczyniu:1. cisnienie w naczyniu po stronie ssawnej pompy - statyczne 7 m słupa + 0.2 bara = 0.9 bara2. cisnienie w naczyniu po stronie tłocznej pompy - statyczne 7 m sł.+0.2 bara +6 m wys. podn. pompy = 1.5 bara ---- To właśnie przyjeliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcyg 10.04.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Cóż "co kraj to obyczaj". Mnie uczono tak: wielkość naczynia przeponowego 10% zładu, ciśnienie według zaleceń producenta,ciśnienie na zimnej i odpowietrzonej instalacji 1.2bara i nie zdarzyło mi się aby przyrost ciśnienia był większy niż 0.3 bara. A kolega Deks zrobi co uważa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.04.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 to chyba źle Cię uczono,wystarczy zajrzeć do pierwszego lepszego podręcznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.04.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Cóż "co kraj to obyczaj". Mnie uczono tak: wielkość naczynia przeponowego 10% zładu, ciśnienie według zaleceń producenta,ciśnienie na zimnej i odpowietrzonej instalacji 1.2bara i nie zdarzyło mi się aby przyrost ciśnienia był większy niż 0.3 bara. A kolega Deks zrobi co uważa. Marcyg, " na oko":-), to chłop w szpitalu zmarł, a producent "zaleca cisnienie w instalacji między 1 a 2 bara", co nie oznacza, że w naczyniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.04.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Cóż "co kraj to obyczaj". Mnie uczono tak: wielkość naczynia przeponowego 10% zładu, ciśnienie według zaleceń producenta,ciśnienie na zimnej i odpowietrzonej instalacji 1.2bara i nie zdarzyło mi się aby przyrost ciśnienia był większy niż 0.3 bara. A kolega Deks zrobi co uważa. a co w przypadku tak zwanych domów (jednorodzinnych) pionowych które spotyka się w wielkich miastach i są wyższe niż 13m ????? ciśnienia dobiera się zależnie od instalacji a nie od tego co sugeruje producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts