Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naczynie przeponowe.

Deks

Recommended Posts

Witam Was.

Mam pewien problem z instalacją CO w moim domu (140mkw). Kocioł gazowy kondesacyjny jest sterowany przez termostat pokojowy i czujnik temperatury zewnętrznej. Gdy woda w całym układzie jest zimna ciśnienie w instalacji wynosi 1,3 bara. Kiedy kocioł zaczyna grzać wodę w instalacji CO ciśnienie rośnie. Temperatura zasilania jest zależna od temeratury na zewnątrz. Gdy temperatura zasilania wynosi 60 st.C, Ciśnienie w układzie rośnie do 2,3 bara. Czy taki wzrost ciśnienia jest prawidłowy? Serwisant uruchamiający kocioł sprawdził ciśnienie w naczyniu przeponowym i było ok. Stwierdził że można dołożyć dodatkowe naczynie i wtedy ciśnienie sie ustabilizuje.

Zastanawiam się czy naczynie w kotle jest sprawne?

Mam w instalacji 120 litrów wody, przy czym 75 litów to obwód grzejników a 45 litrów to podłogówka. Policzone dokładnie z uwzględnieniem wszystkich rur na zasilaniu. Gdy grzejniki są zasilane temperaturą 60 st.C to na podłogę idzie 38 st.C. Czyli 75 litów jest podgrzewane do 60 st a 45 litrów do 38 st.C. W takim przypadku ciśnienie rośnie o 1 bar. Czy to możliwe że 8 litrowe naczynie w kotle jest za małe do mojej instalacji? A może taki wzrost ciśnienia jest normalny i akceptowalny?

Dziś zrobiłem eksperyment. Podłogówka odciąta. Podgrzewam tylko grzejniki, czyli podgrzewam 75 litórw wody do 60 stopni. Ciśnienie z 1,3 rośnie do 2,1 bara. Nawet zakładając te 4% wzrostu objętości wody daje nam to w tym przypadku 3 litry wody dodatkowo. Naczynie w kotle ma 8 litów. Wiec jednak coś nie tak. Tylko dlaczego?

Ja bym najpierw sprawdził ciśnienie w naczyniu - czyli na odłączonym (od ciśnienia w instalacji) naczyniu - napompuj (lub spuść azot) przeponę do ciśnienia 1.5 bara. Dopiero potem napełnij instalację 1.3 bara i zobaczmy reakcję. Pompowanie naczynia przy instalacji będącej pod ciśnieniem nie da nam pewności, że mamay tam ile chcemy. Zrób to i czekajmy.

Ja bym najpierw sprawdził ciśnienie w naczyniu - czyli na odłączonym (od ciśnienia w instalacji) naczyniu - napompuj (lub spuść azot) przeponę do ciśnienia 1.5 bara. Dopiero potem napełnij instalację 1.3 bara i zobaczmy reakcję. Pompowanie naczynia przy instalacji będącej pod ciśnieniem nie da nam pewności, że mamay tam ile chcemy. Zrób to i czekajmy.

dokładnie tak

Nie znam takiego producenta kotłów który by zalecał tak wysokie ciśnienie w zbiorniku przeponowym. Zalecane ciśnienia to 0.75-1.0 bar, a zalecane ciśnienie po odpowietrzeniu na zimnej instalacji to 1.0-1.2 bara.

Producent kotła nie ma nic do rzeczy w sprawie ustawienia cisnienia w naczyniu, to sprawa indywidualna instalacji. Naczynie dobieramy w zależności od zładu, temperatury czynnika i wysokości słupa wody. Te rzeczy się oblicza. My testujemy ciśnienie dla podanych warunków i niech tak pozostanie.

Edytowane przez Grzesiek13

Nie znam takiego producenta kotłów który by zalecał tak wysokie ciśnienie w zbiorniku przeponowym. Zalecane ciśnienia to 0.75-1.0 bar, a zalecane ciśnienie po odpowietrzeniu na zimnej instalacji to 1.0-1.2 bara.

a co ma producent kotłów do ciśnienia w naczyniu przeponowym?:jawdrop:

jak napisał Grzesiek to zależy przede wszystkim od wysokości słupa wody,

Marcyg - mamy dwie wersje cisnienia w naczyniu:

1. cisnienie w naczyniu po stronie ssawnej pompy - statyczne 7 m słupa + 0.2 bara = 0.9 bara

2. cisnienie w naczyniu po stronie tłocznej pompy - statyczne 7 m sł.+0.2 bara +6 m wys. podn. pompy = 1.5 bara ---- To właśnie przyjeliśmy.

Cóż "co kraj to obyczaj". Mnie uczono tak: wielkość naczynia przeponowego 10% zładu, ciśnienie według zaleceń producenta,ciśnienie na zimnej i odpowietrzonej instalacji 1.2bara i nie zdarzyło mi się aby przyrost ciśnienia był większy niż 0.3 bara. A kolega Deks zrobi co uważa.

Marcyg, " na oko":-), to chłop w szpitalu zmarł, a producent "zaleca cisnienie w instalacji między 1 a 2 bara", co nie oznacza, że w naczyniu.

Cóż "co kraj to obyczaj". Mnie uczono tak: wielkość naczynia przeponowego 10% zładu, ciśnienie według zaleceń producenta,ciśnienie na zimnej i odpowietrzonej instalacji 1.2bara i nie zdarzyło mi się aby przyrost ciśnienia był większy niż 0.3 bara. A kolega Deks zrobi co uważa.

a co w przypadku tak zwanych domów (jednorodzinnych) pionowych które spotyka się w wielkich miastach i są wyższe niż 13m ????? ciśnienia dobiera się zależnie od instalacji a nie od tego co sugeruje producent