Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

Łazienka bardzo nowoczesna i kolorystycznie podobna do mojej:). My mamy wszystko biało - szaro i elementy płytki drewnopodobnej. Nam się podoba więc twoja łazienka bardzo przypadł ami do gustu.

Ten szary grzejnik będzie super kontrastował. Sami mamy ciemnoszary - jak chcesz zrobię fotkę i wam pokaże jak to wygląda w rzeczywistości.

Widziałam Waszą łazienkę i na wizualizacji i jak się robiła - musisz wkleić najnowsze zdjęcia:) Chętnie zobaczę szary grzejnik, ale my raczej weźmiemy biały (płytki białe), bo przede wszystkim taniej nas to wyniesie.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieliśmy kiedyś projekt domu, gdzie balkon wychodził na taras (dach dwu spadowy, kalanica skierowana do sąsiadów). Dosłownie odwrócony nasz domek, już widziałam siebie wychodząc na balkon z rana, przeciągającą się i wypijającą łyczek kawy zrobionej przez męża, spoglądającą na nasz mini ogród:) Niestety zgodnie z planem zabodowy ten projekt nie miałby szans, bo kalanica musi u nas "iść" do ulicy. Nasz plan zabudowy pokrzyżował nam jeszcze jeden projekt, aż w końcu stanęło na Lapis2.

Nasza balustrada (a właściwie rzygownik;) ) stoi w garażu od lata, bo trzeba było dopasować mocowanie przed ocieplaniem. Tynk pójdzie pewnie jakoś koło wakacji, i dfopiero wtedy zawiśnie na swoim miejscu.

Ja powiedziałam, że mogę się wprowadzić na gołe podłogi i bez mebli ale balustrada na schodach i tarasie musi być. Przy dwójce dzieciaków to za duże ryzyko. Zresztą ja też z tych szybkich babek które się mogą zapomnieć ;)

My nie mamy balkonów(zbyteczne mostki a i tak ich się nie używa) ale za to mamy okno balkonowe i barierkę. Jest to jedyne okno w sypialni i musiało być duże. Z tego co pamiętam miało byc montowane przed położeniem ocieplenia ale firma od barierki nie zdążyła i załozyli po. Później ci od ocieplenia zrobili wyprawki. Najważniejsze jest to by barierka założona była przed położeniem tynku.

u nas nie ma balkonu ale mamy taras na całym garażu plus kawałek nad wejściem, z balkonu z pokoików dzieci zrezygnowaliśmy. Taras ma stanowić mój azyl latem żebym mogła sobie w spokoju poczytać. Jako że wypełnienie będzie drewniane z małymi szczelinami, żeby nas odgrodzić od sąsiadów to myślę że i w piżamie będzie można wyskoczyć ;)

Widziałam Waszą łazienkę i na wizualizacji i jak się robiła - musisz wkleić najnowsze zdjęcia:) Chętnie zobaczę szary grzejnik, ale my raczej weźmiemy biały (płytki białe), bo przede wszystkim taniej nas to wyniesie.

my mamy grafitowy grzejnik, kolor był w cenie (tylko ten model instal projekt ma grafit w cenie białego)

Testowałam tą tapetę na żywo, bardzo fajna wypukła faktura, nawet lekko odbija światło co przy tej wschodniej stronie będzie jej atutem. Mam nadzieję że dojdzie, bo będzie wysłana do rodzinnego domu męża mojej koleżanki, który jest Francuzem - jakoś trzeba było obejść koszty przesyłki:)

bardzo fajny pastel z tą strukturą swoją będzie fajny na ścianie

ja teraz próbuję znaleźć jakieś fajne kolory na ściany u dzieci w pokojach, Ola chce coś z fioletem (będą meble z voxa jasny popiel), natomiast u Mateusza to nie wiem, może groszkowa zieleń, oliwka ???

Koleżanka, właśnie dla synka zrobiła w groszkowej zieleni, pomalowała pas czarną farbą (droga) i poprzyklejała naklejki-samochody. Niestety nie miałam okazji jeszcze zobaczyć (ciągle leżę), ale na pewno super musi wyglądać, zresztą pokój jej córeczki też mógłby spokojnie trafić do jakieś gazety, tak rewelacyjnie wyszedł.

Joannko zajrzałam do Was i tu też się dzieje - z tą różnicą że Wy już zamawiacie po kolei do wszystkich pomieszczeń - a u mnie jeszcze wszystko na etapie dumania i zastanawiania się czy będzie pasować :).

Piękne sypialniane inspiracje :) I tapeta ta beżowa - bajka :yes:

Zraz nas przegonicie i będa już widoczne efekty wykończeniówki :wiggle:

Kiedy planujecie przeprowadzkę???

Pozdrawiam :)

Admete - miło że wpadłaś:) Ja zamawiam już tapety, bo boję się że mi potem kasy nie starczy:) A z drugiej strony, no muszą być te tapety, żeby odpowiednie kolory ścian móc dobrać. A koncepcje czasami też ulegają zmianą, choć na razie mam mniej więcej sprecyzowane wizje pomieszczeń. Zresztą jak się wprowadzimy to dopiero będę czuła co jeszcze można zmienić, polepszyć i upiększyć.

A Wy jesteście od nas do przodu - bo już macie parapety w domu:), a my dopiero może w poniedziałek - jak dobrze pójdzie....:)

Wiesz że twoje inspiracje jak je pokazujesz na swoim wątku - stają się potem moimi:)

Co do przeprowadzki to zobaczymy, jak nam to wyjdzie. Aktualnie planujemy, że najpierw mąż się przeprowadzi sierpień - wrzesień, bo chcemy w tym okresie założyć kaloryfery, a wiadomo, że alarm nie zawsze skutkuje, dlatego lepiej żeby ktoś był na stałe w domu. A później ja dołączę. Podsumowując do końca roku powinniśmy mieszkać - może z mniejszą ilością mebli - ale będziemy mieszkać:)

Bardzo ładna tapeta. Ciężko dostać fajną tapetę w rozsądnej cenie - i tutaj cię popieram, ze już teraz robisz takie zakupy. U nas wiele pomysłów odeszło właśnie dlatego, ze na końcówce nie na wszystko nie starcza. A tak już zakupione i po problemie.

Ka_em - to prawda że przy urządzaniu wnętrza niestety zaczyna brakować. Karnisze, firany, lampy, rolety rzymskie już nie mówiąc o meblach to wszystko przybiera tak w kwotach, że czasami trzeba rezygnować z tego co nam się podoba i kupić tańsze albo wstrzymać się z zakupem przez jakiś czas:( Jak nie będę miała wszystkich lamp to sobie popatrzę na te tapetki:)

Mój mąż stwierdził, że nie ma opcji żeby nie było lamp i rolet u nas w sypialni jak się będziemy przeprowadzać. Tak rzadko się upiera na coś przy tej budowie, że nie mogłam odmówić ;) Za uciułane grosiaki kupiliśmy lampy (czekamy na dostawę) ale np moja chrzestna jak zobaczyła co wybraliśmy do kuchni powiedziała, że chciałaby nam ją zasponsorować w ramach parapetówki a jeszcze mama coś wspomina że na parapetówkę by nam mogła salonowe oświetlenie kupić więc jest szansa że się nie spłukaliśmy z kasy do reszty :)

Tapety udało nam się wybrać (zupełnie nieświadomie) w przystępnych cenach i jak liczyłam, że zapłacimy najmniej tysiąc tak wydamy mniej niż połowę także tu wielkie ufffff. Wiem jednak, że nie starczy na razie na kupno sofy/narożnika i stołu do salonu ale myślę, że do Bożego Narodzenia jakoś na to uciułamy. Teraz tylko jak farby zaczęłam sumować to mi się włos na głowie zjeżył. Biorąc duluxa i dekorala trzeba będzie z 1,5tys wydać. Miałam ochotę na szarą tikkurillę ale pan mi wyliczył za litr coś ponad 100zł, masssakra :bash:

A z drugiej strony, no muszą być te tapety, żeby odpowiednie kolory ścian móc dobrać.

A wiesz że o tym nie pomyślałam :lol2:

Kurcze w takim razie ja muszę poszukać do sypialni ;)

A Wy jesteście od nas do przodu - bo już macie parapety w domu, a my dopiero może w poniedziałek - jak dobrze pójdzie..

No to trzymam kciuki za pomyślne ich zamontowanie - u nas są dopiero 3 - 2 odjechały do wymiany ;) - 2 w ogóle nie zmierzyli :o

Wiesz że twoje inspiracje jak je pokazujesz na swoim wątku - stają się potem moimi

Strasznie mi miło i ciesze się że mogę pomóc :)

Miłego wieczorku życzę :)

Pumpaluna - jak dobrze masz z rodziną, która zamiast kwiatów woli Wam coś praktyczniejszego sprezentować. Ja właśnie wyliczyłam płytki do górnej łazienki i się bardzo nie mile zdziwiłam, że aż tyle kasy wyszło. Nie miałam tego założonego w budżecie i teraz na czym tu innym mam przyciąć:) My trochę lamp, mebli mamy z poprzedniego mieszkania, ale są to pojedyncze sztuki, dlatego echo może być na początku:) Co do wyboru farb to oczywiście też myśleliśmy o tikkurilli - tym bardziej że mieliśmy nią ściany w mieszkaniu pomalowane i bardzo sobie tą farbę chwalimy, ale chyba poszukamy trochę tańszej:) No cóż tabelka w exelu na sumie wskazuje zbyt dużą cyfrę:)

A ja wam powiem, że akurat do farb warto dołożyć. No i jest to tez taka złudna oszczędność.

Po pierwsze:

- tikurilla nie chlapie - mniej sprzątania a i wpływa to na rzeczywiste zużycie

- po drugie - rewelacyjnie pokrywa i zużywa jej się faktycznie mniej niż duluxa czy decorala (ciemne kolory malowaliśmy tylko dwa razy)

Sami podchodziliśmy do tych tańszych farb ale po przemalowaniu górnych pokoi stwiedziliśmy, ze zużywamy tej farby o wiele więcej (trzeba było pokryć min 3razy) a robota przy tym fatalna.

Jak ostatecznie policzyliśmy faktyczną ilość jaką by trzeba było wydać na te tańsze farby to wyszła nam niewielka różnica.

POza tym tikurilla jest rewelacyjna w utrzymaniu. Mój starszy synek notorycznie czymś brudzi ściany(łącznie z malinowym sokiem) i bez problemu wszystko schodzi - wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką.

Ka-em - przyznam rację co do użytkowania Tikkurilli - jest super. Wystarczy wytrzeć i masz sprawę załatwioną. U nas najbardziej się sprawdziła w kuchni. Choć jak malowaliśmy Pan Sprzedający wcisnął nam jakiś super wałek, który tak chłonął farbę że musieliśmy dokupić farby no i wałek z polecenia już mojego Ojca. Polegaj tu na fachowcach. Ale farba kryła bardzo dobrze i chyba też potraktowaliśmy ściany nią 2 razy. Więc generalnie się opłacało.

jak dobrze masz z rodziną, która zamiast kwiatów woli Wam coś praktyczniejszego sprezentować.

U nas w rodzinie to osiedliny były tylko u jednej siostry bo pozostali to już wyrośnięci porządnie i się nie budowali czy mieszkań nie kupowali. Właśnie wtedy postanowiliśmy rodzinnie, że kupujemy tylko to co sobie właściciel zamarzy.

Ja właśnie wyliczyłam płytki do górnej łazienki i się bardzo nie mile zdziwiłam, że aż tyle kasy wyszło. Nie miałam tego założonego w budżecie i teraz na czym tu innym mam przyciąć:)

My mieliśmy płytki liczone z projektu na sztuki te po całości na zasadzie, że na skosie lub mniejsze jakoś się z odchodzących gdzie indziej zrobi a tu guzik z pętelką. Niestety zabrakło i na górze i na dole po kilka sztuk. Jedne mieliśmy z dnia na dzień, ale na płytki do górnej czekaliśmy od piątku do środy. Moja siostra wykańcza właśnie górną łazienkę i się wkurzyła bo zabrakło jej aż 4m2 płytek. Okazało się, że obudowanie płytkami półeczek tyle jej pochłonęło. A wydawałoby się, że to taki pikuś.

My trochę lamp, mebli mamy z poprzedniego mieszkania, ale są to pojedyncze sztuki, dlatego echo może być na początku:) Co do wyboru farb to oczywiście też myśleliśmy o tikkurilli - tym bardziej że mieliśmy nią ściany w mieszkaniu pomalowane i bardzo sobie tą farbę chwalimy, ale chyba poszukamy trochę tańszej:) No cóż tabelka w exelu na sumie wskazuje zbyt dużą cyfrę:)

Z tego mieszkania to ja tylko zabieram stołki to kuchni, łóżka dzieciaków bo 3 lata temu kupowane i meble od młodej w spadku synio na trochę dostanie. A tak to trzeba wszystko kupić.

A jeśli o farbach mowa to dla mnie tikkurila mieszalnikowa ma szarość idealną ale co z tego jak cenę zabójczą. O innych farbach opisywanych na forum (chociażby para, benjamin moore) u mnie w mieścinie nie słyszeli i robią wieeeelkie oczy. Obecne mieszkanie malowaliśmy śnieżką - porażka, nobilesem - nie jest nawet trochę zmywalny wbrew zapewnieniom producenta, duluxem - dostał przebarwień od słońca i plam (dzieci pochlapały wodą w śmigusa) ale mieliśmy trefny róż - na forach czytałam że z tym kolorem mnóstwo osób miało problem. Znajomi z gotowców najbardziej chwalą farby magnat a potem dekoral i dulux. Magnat trochę drogawy więc pewnie stanie na dekoralu i duluxie

Śliczna tapeta:) Będzie nie tylko efektownym tłem, ale sama w sobie jet ładna - dobry wybór.

My budżetowo na razie wychodzimy na 0, może dlatego że od razu zakładaliśmy niższą półkę, całkowicie odpuszczając wersje lux. W zasadzie tylko jedno odstępstwo było;)

Malujemy kuchnię - ceramiczną Parą, a resztę Kabe Prolatex.