Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

A ja wam powiem, że akurat do farb warto dołożyć. No i jest to tez taka złudna oszczędność.

Po pierwsze:

- tikurilla nie chlapie - mniej sprzątania a i wpływa to na rzeczywiste zużycie

- po drugie - rewelacyjnie pokrywa i zużywa jej się faktycznie mniej niż duluxa czy decorala (ciemne kolory malowaliśmy tylko dwa razy)

Sami podchodziliśmy do tych tańszych farb ale po przemalowaniu górnych pokoi stwiedziliśmy, ze zużywamy tej farby o wiele więcej (trzeba było pokryć min 3razy) a robota przy tym fatalna.

Jak ostatecznie policzyliśmy faktyczną ilość jaką by trzeba było wydać na te tańsze farby to wyszła nam niewielka różnica.

POza tym tikurilla jest rewelacyjna w utrzymaniu. Mój starszy synek notorycznie czymś brudzi ściany(łącznie z malinowym sokiem) i bez problemu wszystko schodzi - wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką.

Gorzej, że u nas nie będzie z czego już dokładać. Dajemy tylko jasne kolory więc może nie będzie tak źle. Dolewaliście farbę do gruntu tą która malowaliście finalnie czy białą lub wcale?

Tikkurilla litr w zarości ponad 100zł, szarość dekorala na akrylit w robiona za 10l coś ok 150zł

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ardea jak Ty masz niższą półkę to u mnie to już poniżej poziomu powinno być :sick:

Przecież my w miarę podobne sprzęty wybieramy. Chodzi mi o to, że nie celowaliśmy np. w Miele czy Hansgrohe;)

Joannk, my pierwszy raz to pewnie pomalujemy w wakacje, a drugi raz wczesną jesienią, wiec Wy będziecie pierwsi.

Jak maluje się pod grzejnikami, bo przecież montuje się je wcześniej niż jest malowanie???

Ardea - weź z tym Hansgrohe - ja się uparłam na baterie do dolnej łazienki:) tego nie popuszczę:) Ale ceramikę kupujemy już bardziej przystępną cenowo (roca i koło)

A z tymi kaloryferami to nie wiem - wydaje mi się że musi być pomalowane przynajmniej białą farbą. Ja nie wiem kiedy uda nam się pomalować, choć chciałabym przed kaloryferami. A ile założyłaś że wydasz na farby na cały dom, zakładając Kabe.

Sprawdziłam tylko cenę tikkurilli szarej wersji łazienkowo-kuchennej więc tu na bank na innej bazie pan liczył. Powiedział, że wersja pokojowa jest tańsza i tam ceny zaczynają się od 350zł za 10l w zależności jaka pójdzie baza i pigment.

Jak maluje się pod grzejnikami, bo przecież montuje się je wcześniej niż jest malowanie???

grzejniki, tak jak gniazdka i włączniki należy zdemontować

POza tym bardzo żadko zużywa się 10l!! My większość farb kupowaliśmy w pojemnikach 2,7 - tylko farba na sufit była w tym największym opakowaniu. Później sprawdze i podam ile kupowaliśmy na cały dom na sufity.

Acha i wszedzie malowaliśmy na tej samej bazie - Optiva 5.

Kurcze no to nie wiem co ten sprzedawca nam gadał. Później to już mąż z nim rozmawiał i powiedział że z litra wyjdzie tak z 10m2, na stronach pokazują 14-16m2. Może po prostu u nas robią klientów w jajo bo tylko jeden porządny mieszalnik w mieście jest ale fakt - akurat ten sklep jest też najdroższy (na dekoralu 2,5l gotowca było prawie 20zł drożej niż w następnym sklepie!!). Ja chcę na dole farbą porządnie zmywalną (lateksową?) taką samą mieć zrobioną kuchnię, łazienkę, korytarz dolny i klatkę schodową. W podobnej tonacji ale już nie jakiś mega szorowalny chcemy salon.

Właśnie na stronie tikkurili jest jakiś kalkulator zużycia farby - muszę obadać o co chodzi.

Pumpaluna, pewnie że porządną farbą najlepiej pomalować pomieszczenia które najbardziej się użytkuje. A co Sprzedawców - zawsze mogą nam laikom wcisnąć jakieś dziwne informacje, dlatego dobrze że jest FM na którym wszyscy możemy się do uczyć:)

Poszperałam trochę i znalazłam taką informację o tikkurili optiva co by potwierdziło słowa sprzedawcy

Wydajność praktyczna to 8-10 m2 z 1 litra przy jednokrotnym malowaniu zależnie od podłoża ( teoretyczna to 16 m2 z 1 L.). Zaleca się dwukrotne malowanie.

a baza Tikkurila feelings o której mi pan wspominał do łazienki na allegro jest za 145zł ( klik )

Ja Optivą mam pomalowane wszystko - kuchnia, łazienka, salon sufity itp. Pytałam się męża i na sufity do całego domu + niektóre ściany -mieliśmy dwie 9l bazy + oczywiście pigment bo nie mamy białych sufitów. Podkład mieliśmy transparentny Sigmy (początkowo takie mieliśmy mieć farby)więc pokrycie było gorsze niż na białym gruncie.Wyszło ok 10m2 na1l.