Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ardea - jak kupiłaś tą bejcę pastelową białą to wystarczy pomalować. Ale najpierw zrób próbę na tym drewnie w miejscu nie widocznym.

Przed pomalowaniem:

- drewno musi być surowe, czyste i suche.

- drewno lakierowane: przeszlifować papierem ściernym (240). Przemyć wodą, pozostawić do wyschnięcia na 24h, a następnie przeszlifować i odpylić.

- drewno malowane: usunąć warstwy farby za pomocą Środka do usuwania starych powłok (npV33). Przemyć wodą, pozostawić do wyschnięcia na 24h, a następnie przeszlifować i odpylić.

Zapomniałam dodać - nakładasz za pomocą czystej bawełnianej szmateczki np. majteczki :) i rozprowadzasz zgodnie z kierunkiem słojów

Edytowane przez Joannk

Jest jeszcze pasta do wybielania drewna firmy Strawax - tylko droga:( (ostatnio odkryłam tą pastę)

http://www.sklepy24.pl/sklep/antik24_pl/produkt/pasta-do-wybielania-drewna-500-g/66

"Produkt dekoracyjny do podkreślania rysunku słojów drewna. Do drewna surowego lub bejcowanego. Najładniejszy efekt można uzyskać na drewnie o wyraźnym rysunku słojów: na dębie, kasztanie, jesionie. Drewno surowe lub bejcowane wyszczotkować szczotką z drutu mosiądzowanego, żeby otworzyć pory w drewnie. Dokładnie odkurzyć powierzchnię. Dobrze wymieszać Pastę. Nakładać produkt pędzlem zgodnie z kierunkiem włókien drewna, lub pakułami bawełnianymi, okrężnymi ruchami, tak żeby dokładnie wniknął w podłoże. Przed wyschnięciem usunąć nadmiar produktu pakułami. Pozostawić do wyschnięcia na 1 do 2 godzin. Przetrzeć powierzchnię wełną stalową nr 2, żeby odsłonić wybielone włókna. Wykończyć woskiem lub lakierem. Sposób użycia Ciekawy efekt dekoracyjny można uzyskać barwiąc Pastę pigmentami do farb."

Edytowane przez Joannk

A co do paneli to mam mętlik i tyle.....:( Nie wiem jakie deski mamy zamówić na dół, a od tego zależy kolor paneli. Choć jak oglądała dzisiaj to chyba na górze chciałabym mieć jaśniejsze panele. Mam dość nie do tego że musimy dobrać panele do schodów to przecież jeszcze dobrze by było gdyby nie było za bardzo różnicy między łazienką (noce by my way). Za dużo tego wszystkiego...

Pojechaliśmy oddać próbniki desek litych i właściwie stwierdzam że nic mi do końca nie odpowiada:(

Dzięki za rady, zdążyłam jeszcze rano przeczytać:) Pomalowałam, wyschło i wygląda pięknie, dokładnie tak, jak chciałam:) Teraz muszę to chyba zaimpregnować czymś... Chcę żeby było matowe i nie zmieniło wyglądu jaki teraz uzyskałam. Coś by się stało gdybym nie pokryła tego niczym? Asia, doradź coś? Są to dechski na ścianę...

Takie rzeczy zabezpieczasz lakierem bezbarwnym wodnym np. mat lub woskiem. Ja tylko z praktyki mogę coś powiedzieć na temat lakierowania bo wosku nie stosowałam. Chyba że kupisz to i to i wypróbujesz, to co zostanie na pewno się do czegoś przyda.

My wczoraj kupiliśmy szlifierkę oscylacyjną - żeby zacząć działać:)

Cieszę się że uzyskałaś taki efekt o który Tobie chodziło:) To najważniejsze:) Jak zrobisz to się pochwal.

Lukarna, Ardea - dzięki za miłe słowa o płyteczkach:)

Co do łazienki - te na podłodze są mniejsze (20x20).

Najbardziej się cieszę z efektu w holu, a "o kurczaki" wszystko widać na tych czarnych płytkach. Dobrze że obok kotłownia to wiadro z wodą na stałe będzie stało;)