Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pokarzę Wam jaki mi się kominek marzy. Problem jest taki że obok ma być ściana z TV na której też ma być "cegła". Dlatego cegła na kominku i na ścianie musi być ta sama, a że chcemy dać płytki elkamino imitujące cegłę (najmniej miejsca zabiorą i są najtańsze) robi się problem techniczny, bo jak obłożyć kominek takim płytkami, żeby faktycznie przypominało to cegłę. Sprawa z pozoru prosta ale po głębszej analizie mamy wątpliwości jak to wszystko zgrać.

Nasza ściana z TV i kominek będą wyglądać tak (zdjęcie z innego lapisa):

DSCF3629.JPG

A ja chcę kominek taaaki:)

kominek2.jpg

ważny jest dla mnie moduł

Aga - już kominek stoi, więc palenisko odpada, chyba że go nie zabudujemy też będzie oryginalnie ;) A Wy jak tam kartoniki już zwozicie?

Na razie co rusz sprzątamy, bo jeszcze jakieś poprawki były robione. Teraz muszę wziąć się za szorowanie pralni, bo meble niedługo będą.

Pokarzę Wam jaki mi się kominek marzy. Problem jest taki że obok ma być ściana z TV na której też ma być "cegła". Dlatego cegła na kominku i na ścianie musi być ta sama, a że chcemy dać płytki elkamino imitujące cegłę (najmniej miejsca zabiorą i są najtańsze) robi się problem techniczny, bo jak obłożyć kominek takim płytkami, żeby faktycznie przypominało to cegłę. Sprawa z pozoru prosta ale po głębszej analizie mamy wątpliwości jak to wszystko zgrać.

Nasza ściana z TV i kominek będą wyglądać tak (zdjęcie z innego lapisa):

DSCF3629.JPG

A ja chcę kominek taaaki:)

kominek2.jpg

ważny jest dla mnie moduł

Zastanawiałam się jak chcesz ten kominek cegłami obłożyć, ale całkiem fajnie to wygląda. Tak inaczej.

Poprzerabiaj te fotki np. w photoshopie i zobaczysz jaki układ najlepszy.

Aga - sprzątania pewnie nie ma końca, bo chyba jeszcze ciągle jest ten pył co? A meble już masz jakieś zamówione, czy wszystko stopniowo będziecie zamawiać?

Co do kominka - to też właśnie się zastanawiamy jak to wyjdzie z tymi płytkami, może zacznę od tego czy w ogóle wyjdzie i czy to ma sens:)

Muszę zrobić sobie wolne od budowy i pojeździć po sklepach poszukać przede wszystkim kanapy do salonu. Meble w sypialni najprawdopodobniej będzie nam robil stolarz. Mąż do gabinetu też chce meble od stolarza. W sumie to o wiele prostsze rozwiązanie, bo poszukam w necie, obrazki pokaże i tak mają zrobić, nie?;)

Muszę zrobić sobie wolne od budowy i pojeździć po sklepach poszukać przede wszystkim kanapy do salonu. Meble w sypialni najprawdopodobniej będzie nam robil stolarz. Mąż do gabinetu też chce meble od stolarza. W sumie to o wiele prostsze rozwiązanie, bo poszukam w necie, obrazki pokaże i tak mają zrobić, nie?;)

Ja też dopiero po zakończeniu i wprowadzeniu będę systematycznie uzupełniała mebelki, choć parę gratów ze sobą przywleczemy - ale to takie pojedyncze sztuki. Jak macie dobrego stolarza i przystępnego cenowo, to bym się nie zastanawiała nad szukaniem w sklepach. Przynajmniej będziecie mieć wszystko co do mm:)

Aga - ja nawet nie mam koncepcji z czego mają być schody zewnętrzne, bo nie wiadomo czy damy w tym roku radę nie wspominając o kostce:) A wszystko przez brązową dachówkę, gdybym miała inny kolor to by było łatwiej. Cały czas myślę o schodach z klinkieru, są bardzo praktyczne w utrzymaniu

Edytowane przez Joannk

Ja też dopiero po zakończeniu i wprowadzeniu będę systematycznie uzupełniała mebelki, choć parę gratów ze sobą przywleczemy - ale to takie pojedyncze sztuki. Jak macie dobrego stolarza i przystępnego cenowo, to bym się nie zastanawiała nad szukaniem w sklepach. Przynajmniej będziecie mieć wszystko co do mm:)

Aga - ja nawet nie mam koncepcji z czego mają być schody zewnętrzne, bo nie wiadomo czy damy w tym roku radę nie wspominając o kostce:) A wszystko przez brązową dachówkę, gdybym miała inny kolor to by było łatwiej. Cały czas myślę o schodach z klinkieru, są bardzo praktyczne w utrzymaniu

Nie wylewaliśmy schodów przed wejściem (stąd ten piach w środku), bo od razu było wiadomo, ze będa z kostki, jak podjazd i opaska dookoła. Na szczęście z wyborem też nie było problemu. Będzie z posypką w 2 odcieniach szarości, ale u nas to żadna nowość;).

o widzisz Aga, gdybym miała grafitowy dach to bym wiedziała co i jak,a tak padło na jakiś brąz i decyzja wiążąca do końca życia;) U nas w okolicy tych brązowych dachów jest mniej - nie mam gdzie podpatrzeć :bash:

W okolicy wszyscy, którzy mają brązowe dachy to robią elewację żółtawą i wtedy kostka żółta z brązową.

Aga - sprzątania pewnie nie ma końca, bo chyba jeszcze ciągle jest ten pył co? A meble już masz jakieś zamówione, czy wszystko stopniowo będziecie zamawiać?

Co do kominka - to też właśnie się zastanawiamy jak to wyjdzie z tymi płytkami, może zacznę od tego czy w ogóle wyjdzie i czy to ma sens:)

my z pyłem budowlanym uporaliśmy się w miarę szybko, gorzej że piach się strasznie nosi. Mamy pod domem plażę czy jak kto woli pustynię. Wszędzie pytlak i wystarczy okno otworzyć i już parapety w piasku. Ale jeszcze trochę i nawieziemy czarnoziemu

A z tym kominkiem to trzeba pokombinować. Chyba będzie potrzeba jakoś przód obudować, żeby ta cegła miała się jak trzymać. Ja z braku pomysłów kominkowych mieszczących się jednocześnie w mojej wizji jak i budżecie zarządziłam szczotkowanie obudowy farbą arrivederci z dekorala :)

Asiu, pył jest, bo jeszcze kazaliśmy poprawić kilka miejsc, których wcześniej nie widzieliśmy. No i z zewnątrz piach sie nosi, ale to w czerwcu powinno sie zmienić, bo jak tylko skończą elewację robimy kostkę.

plany na czerwiec widzę mamy,u nas elewacja 12 czerwca leci a kostka z końcem miesiąca jakoś