Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

Dziewczyny, sprzątanie faktycznie może być bolesne w skutkach:) tym bardziej że zbiera się tego pyłu, brudu, masakra, ale jak pomyślę im bliżej końca to te moje kończyny szybciej pracują:) Ardea - przeprowadzka może nie od razu lada dzień, bo mamy opóźnienie w montażu kuchni, lecz sprzątać trza:)

Musimy zwieź jeszcze nasze klunkry od Marcina Mamy - bo tam lampy głównie mamy, a one się przydadzą (chociaż coś będzie już wisiało).

Uczciwie powiem Wam, że jak wchodzę do domu to już chcę zostać, ale sama przeprowadzka jest dla mnie przerażającą wizją - chodzi mi o te przenoszenie dobytku całego. Ciekawe jak Adaś nam zareaguje na przeprowadzkę.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My nie będziemy mieli kominka z płaszczem, tylko z DGP

A ja myślałam że to można tylko na tym piecu groszkowym wszytsko:/

Z bojlerem nie ma problemów że np wody zabraknie po kapieli 3 osoby??

Lukarna, praktyka jest taka, że mając kocioł na paliwo stałe (tu ekogroszek) też musisz mieć bojler (zasobnik CWU), zimą ten zbiornik CWU jest ogrzewany kotłem, a latem wtyczkę do kontaktu i grzejesz ten sam bojler prądem, musisz tylko kupić zbiornik CWU z zamontowaną grzałką elektryczną (niewiele droższy).

Ja dla 4 osobowej rodziny mam zbiornik 140 litrów, korzystamy głównie z prysznica, małą tylko w wannie, nie zdarzyło się by wody zabrakło, miesięcznie na prądzie w jednej taryfie zużywa około 120 zł, przy dwóch taryfach będzie taniej (grzejąc w nocnej)

pozdrawiam

TINEK

Pumpa nie wiesz co to klunkry:D:D:D??:p

Dzięki Tinek za podpowiedź:) Każdą informację czytam męzowi - niech in też trochę na ten temat pomysli;)

I jak juz się spotkaliśmy face to face (prawie) to się grzecznie porzyznam że korzystałam z Twojego pomysłu na zakończenie krokwi przy nadbitce:)

Co prawda cieśla mi postawił zdecydowane veto i nie chciał ich ściąc mocno jak u Ciebie ale pomysł był Twój - dziękuje bardzo bo co jak co ale nadbitka w moim domu podoba mi się wyjątkowo:)

Asia jak rodzice będą szczęśliwi to i Adasiowi nie bedzie przeprowadzka przeszkadzała:)

2 tys dla gazowni za gaz do skrzynki i 2,5 tys dla instalatora za gaz od skrzynki do odbiornika...

2 tyś. dla gazowni to szczęście. My mieliśmy płacić 12 tys. więc daliśmy sobie spokój.

My mamy piec na pellet. Palimy w nim cały rok, wodę latem też grzejemy.

Mamy zbiornik 200l na wodę. Zamontowaliśmy grzałkę, zrobiliśmy pomiary i wyszło dokładnie 2 razy drożej niż przy spalaniu pelletu. Więc nie grzejemy prądem, ale grzałka została w razie "w".

Na pewno można piecem na groszek obsłużyć latem ciepłą wodę.

Pumpa nie wiesz co to klunkry:D:D:D??:p

Dzięki Tinek za podpowiedź:) Każdą informację czytam męzowi - niech in też trochę na ten temat pomysli;)

I jak juz się spotkaliśmy face to face (prawie) to się grzecznie porzyznam że korzystałam z Twojego pomysłu na zakończenie krokwi przy nadbitce:)

Co prawda cieśla mi postawił zdecydowane veto i nie chciał ich ściąc mocno jak u Ciebie ale pomysł był Twój - dziękuje bardzo bo co jak co ale nadbitka w moim domu podoba mi się wyjątkowo:)

Asia jak rodzice będą szczęśliwi to i Adasiowi nie bedzie przeprowadzka przeszkadzała:)

Nie pomyślałem, że się komuś aż tak spodoba by pomysł powtórzyć, miło mi :)

pozdrawiam

...............

Na pewno można piecem na groszek obsłużyć latem ciepłą wodę.

oczywiście, że można, prawie dwa miesiące tak grzałem i prowadziłem pomiary, wyszedł taki sam koszt grzania ekogroszkiem jak i prądem, pomimo, że kW z groszku, jest 3 razy tańszy niż kW prądem, to jednak duże straty postojowe (na podtrzymanie palenia) sprawiły, ze wynik był w moim przypadku podobny (i pieca nie trzeba czyścić)

pozdrawiam

Asiu - my kładziemy Akropol z Libetu - szary i grafitowy, jak na "szaraka" przystało.

Nel kąpiemy w 2. Tata trzyma - ja myję. Tata nalewa i wylewa wodę a ja ubieram ;)

Sprzatanie pobudowlane to udręka, co chwile wychodzi biały pył, smugi, itd.... niekończąca sie praca, ale zbliża do wielkiego końca ;)

Dopilnujcie silikonów !!!!!!!!!! U nas też źle położyli przy brodziku !!! I dzisiaj właśnie odkryłam, ze w pokoju Nel, w miejscu gdzie ma ścianę "za naszym brodzikiem" coś niedobrego dzieje sie z farbą na ścianie. Zaczyna się łuszczyć, robią sie parchy i chyba przez to, że woda przecieka przez ten silikon !!!

Jutro telefon i niech myślą i poprawiają, ale ja jestem lekko podłamana, bo nie wyobrażam sobie teraz skuwania płytek, rozbierania prysznica... mam nadzieję, ze obędzie się bez tego.

Asia, pył jeszcze będzie trochę czasu wyłaził. Taka jego natura, że zmywasz a on znów tam jest;)

Jak pomyślę o tych wszystkich książkach, płytach, ubraniach, talerzach to aż mnie trzęsie. jednak domek, kominek i widok za oknem wszystko wynagrodzi, chociaż samego mieszkania w domku też się boję, bo nigdy nie mieszkałam dużej niż 2-3 msc.

Do przeprowadzki wzięliśmy firmę, bo z 4 piętra tachać kartonów nie miałam zamiaru. A tak chłopacy się uwinęli w nieco ponad godzinkę.

Śmiali się tylko, że bibliotekę przeprowadzają;)