Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Dzień dobry Esiaku!

Przywędrowałam tu od Luki, gdzie podziwiałam Twój taras.

Czy mogłbyś pokrótce opisać procedurę jego budowy - bo przeglądnęłam dziennik (BTW zakochałam się kompletnie w Twoich schodach, choć reszta, szczególnie cegiełki piękne) i nic nie znalazłam na temat jego powstawania.

Dzień dobry Esiaku!

Przywędrowałam tu od Luki, gdzie podziwiałam Twój taras.

Czy mogłbyś pokrótce opisać procedurę jego budowy - bo przeglądnęłam dziennik (BTW zakochałam się kompletnie w Twoich schodach, choć reszta, szczególnie cegiełki piękne) i nic nie znalazłam na temat jego powstawania.

więcej fotek wrzucę jak się rozpogodzi...

taras jest nasypany z mielonego gruzu, następnie warstwowo zagęszczany, jako obrzeża posłużyły cegły vario semmerlock osadzane na betonie...

na to wszystko kostka bruk klasyczny 6cm

Mogę Cię pociągnąć za język? :)

Jak głęboko ten beton był pakowany? Jakieś zbrojenie też? Jak doklejany do ścian domu?

Pytam, bo mam podobną koncepcję, tylko zamiast kostki łupnięty kamień chcę dać. Jak na razie nie wiem, jak to technicznie powinno wyglądać.

• 2 weeks później...

czyli piasek i cement?

ex 08.12.11.0 Piaski naturalne – wyłącznie piasek przeznaczony do celów budowlanych

08.12.12.0 Granulki, odłamki i proszek; otoczaki i żwir

więc można odliczyć...

no z jednej strony ta rabatka będzie ograniczona chodnikiem, a z drugiej? będzie dochodzić do granicy ogrodzenia czy ściany budynku?

wysiewałem hortnas sandy/sahara

W tej mieszance jest bardzo dużo kostrzewy trzcinowej, a jej czas kiełkowania to ok 3 tyg. A wiechlina kiełkuje jeszcze dłużej

Nie panikuj, na razie wylazła Ci tylko życica :)