Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli będziesz grzał tylko ze względu na prace i tylko w ich czasie? No ja mam straszny dylemat. Piec wstawiamy, a grzejniki musimy kupić, żeby udokumentować transzę (planujemy je zdjąć i zostawić u siostry w nieużywanym pokoju) także można byłoby grzać ale czy jest taka konieczność? Są różne opinie i nie wiem już co zrobić

do sprawdzenie szczelności nie są potrzebne grzejniki, zakłada się tylko na końcu rurek zawory i je zamyka...

podłogówka jest zrobiona z jednego odcinka rury alupex, która podłączona jest do rozdzielacza, rura jest wavina, który wystawia certyfikat i gwarancje 10 lat oraz zwraca koszty, gdyby rury były nieszczelne...

tak naprawdę próby ciśnieniowe robi się w instalacji tam gdzie są jakiekolwiek złączenia, lutowania itd...

jest jeżeli są jakiekolwiek połączenia...

trójniki, rozdzielacze, itd...

wszystko co jest łączone i później zalewane musi przejść próbę szczelności...

jedynie odcinki w całości czyli np zasilanie grzejnika idące bezpośrednio od rozdzielacza do grzejnika rurką w całości, która ma atest nie musi być sprawdzana..

to tak pokrótce..

To było pytanie laika bo ja nawet nie wiedziałam nic o sprawdzaniu, tak na logikę sobie pomyślałam tylko. Nie mam pojęcia jak u nas wszystko będzie rozprowadzone do grzejników ale miedzianych rurek na bank nie robimy czyli chyba plastiku też nie ma konieczności sprawdzać?

a co do miedzi, to przynajmniej piony i podejścia od kotła do rozdzielaczy powinny iść w miedzi...

Ty będziesz miała kocioł gazowy..?