Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ta papaya na zdjęciu dość ciemna Wam wyszła. Z tego co pamiętam ze zdjęć próbek nie była tak ciemna, ale chyba zdjęcia próbek były w słońcu, a to zacieniona strona...

Pokaż koniecznie podkład na jakiejś nasłonecznionej ścianie. Bo mnie się na razie też bardzie podoba ta biała...

ja przychodzę po prośbie, czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak się przelicza metry elewacji? kombinuję tak - mam wysokość razy długość wyliczyć dla ścian bocznych i później szczytowe dodać tylko na szczytowych mamy skos i nie wiem z jakiego wzoru mam liczyć (nasz dom wizualnie jest jak termini II )

ściany szczytowe liczysz z trójkąta, a że masz 2 takie to prostu wzór: podstawa x wysokość i masz pole powierzchni obydwu szczytów...

podstawa to szerokość budynku na wysokości wieńca, a wysokość to odległość od wieńca do kalenicy...

edit: teraz spojrzałem, że masz ścianki kolankowe, a więc wysokość liczysz od poziomu murłaty do wieńca, podstawa to szerokość na wysokości murłaty (zresztą będzie taka sama jak na wysokości wieńca)

zerknąłeś na garaż i część nad tarasem? to właśnie jest dla mnie matematycznie najtrudniejsze, eeeech nie lubię tych przeliczanek/wyliczanek

liczę wstępnie całość, ale z tego co słyszałam z reguły odejmują pow. bramy garażowej i tak dużych okien jak u nas idą (na dole szer. 3,3 a w sypialni 2,7)

no część nad tarasem: trójkąt zaczyna się od murłat, reszta to wszystko pola prostokątów...

nie odejmuj okien ani drzwi i na pewno starczy ci materiału (ja tak robiłem), jak poodejmujesz otwory, czegoś Ci zabraknie, to pewne!

styro jest przycinane itd, zawsze są jakieś straty, nie przykrywa się idealnie prostokątnych powierzchni aby z wyliczeń wyszło idealnie ;)

to i ja sie dopiszę. Ten nasz kolor jest naprawdę bardzo jaśniutki. 18 byłaby prawie biała. Ale na pewno nie tak "ostra" jak czysta biel. Czyli byłaby lekko złamana. A jeśli chodzi o dopłatę to za ten kolor to groszowa sprawa, więc nie ma za dużego znaczenia.

Mi zależało na szarawej elewacji więc ja jestem zadowolona. Gdyby było ciemniej mogłoby wyjść smutno. Tak jest ok.