Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

Kupowałeś dostęp do programu czy ściągnąłeś jakiś darmowy?

koleżanka rozliczała się sama i niestety ją wzywali żeby korektę robiła. Okazało się że pkwiu miała na fakturach stare a poza tym odliczyła rzeczy które np tu na forum podawano że można odliczyć a wg naszego US nie ma takiej opcji. Mnie rozlicza koleżanka księgowa, ufff, mówi że już kilka rzeczy uzgadniać musiała z koleżanką ze skarbówki i np niektórych u nas nie interpretują że podchodzą. Aż jestem ciekawa ile tego zwrotu nam wyliczy, jeszcze 2 grubsze faktury jej muszę donieść i na tym koniec w tym roku.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a my mamy faktury bardzo drobiazgowe od tych budowlanych przez hydrauliczne, elektryczne aż po dachowe. Niektóre mają po 5stron i niestety spora część w ogóle bez pkwiu jest (sprzedawcy ak się okazało nie mają obowiązku umieszczania tegoż nr na fakturze)

ja wszystkie większe prace brałem z materiałem i robocizną od wykonawcy, czyli wszystko na 8% VAT (cały dach, okna, drzwi, brama garażowa, wylewki, cała instalacja wo-kan-gaz-co, elektryka)...

Esiak koleżanka wszystko ogarnia, ona jest księgową także w tym siedzi na co dzień. Poza tym wiele zależy od interpretacji US, w moim wiele rzeczy nie przechodzi które kwalifikują w innym mieście niedaleko nas.

No a jak masz mało na 23% brane to też różnicę robi także nie ma porównania zakres naszych rozliczeń. U nas oprócz okien, bramy i drzwi nic więcej na 8% nie mamy.

Ja będę tez sama rozliczać ale poczekam na fakturę za więźbę:)

Hmm chyba że po nowym roku dopiero będziemy brać:/

Ale dzięki za podpowiedź, w zeszłym roku pisałam wszystko ręcznie a faktur trochę miałam (teść namiętnie kupuje po 4 worki cementu na jedną fakturę;))

W domu zobaczę ten formularz na stronie MF.

Mam techniczne pytanie o paraizolację poddasza. Na stronie rockwoola pisza, zeby w pomieszczeniach nienarażonych na zbytnie powstawanie pary wodnej (ciśn.pary wodnej<13hPa) nie dawać paraizolacji, bo to może wręcz pogorszyc parametry izolacji. Para wodna powinna przechodzić przez poddasze, zeby wykorzystac przepuszczalność wełny. Masz jakąs wiedze w tym temacie?

no właśnie, to są jakieś dziwne wymysły rockwoola, żaden inny producent tak nie proponuje...

wiadomo, że największa wilgotność jest w łazienkach, ale całe ogrzane i zawierające wilgoć powietrze z parteru, ucieka przecież do góry, przez dach...

naprawdę trudno wyliczyć punkt, gdzie będzie się ta wilgoć skraplała, wszystko zależy od grubości ocieplenia, temp na zewnątrz i wewnątrz i może się okazać, że będzie to następowała w wełnie...

ja jestem za tym, aby wszędzie dać jak najbardziej szczelną paroizolacje, która częściowo będzie służyć także jako wiatroizolacja