Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziś byłem wyceniać litą deskę dębową na podłogi na parterze...

i tak deska 16mm 120x560-1810mm wyjdzie na gotowo za 198 zł/m2 brutto

deska 21mm 160x610-2610mm wyjdzie na gotowo 236 zł/m2 brutto

w tym jest drewno, chemia, klejenie, fugowanie, szlifowanie i lakierowanie desek...

dla porównania lita deska barlinek - dąb amber 18mm wyszedłby nam na gotowo za 219 zł/m2 brutto...

A gdzie ta deska? Lakier czy olej? No i to jest cena z VAT 23%?

O już po zdjęciach doszłam, że to Walczak :)

Czy wyceniała Ci taka blondynka, po 50-tce, wyglądająca na zakręconą?

Bo jeśli ta to jest zakręcona - byliśmy tam 3 razy i 3 razy na to samo dostaliśmy różne wyceny ;)

A w tej wycenie nie masz położenia?

Myszonik to jest z robocizną 8% vat, jak jest klejenie tzn że i położenie :p

Słyszałam (i czytałam) o Walczaku b. dobre opinie, więc powinniście być zadowoleni. Też rozważałam deskę od nich, ale taka jak nas interesowała wychodziła trochę drożej niż u Pola i nie mieli szczotkowanych listew przypodłogowych ;)

U Was rozumiem gładko i pod lakierem?

A i jeszcze jedno - rozważcie tę węższą deskę - 12 cm - ja najpierw myślałam o 16 cm, potem 14 cm, a w końcu napatrzyłam się w salonie i wybrałam 12 cm (brałam też pod uwagę, że mam kafelki 10 cm szerokie przed kominkiem). Nie żałuję wyboru, myślę, że te szersze wyglądałyby gorzej i bardziej ciężko. Ada też ma 12 cm i u niej też wyglądają super.

A to zawsze jakaś oszczędność :)

Edytowane przez myszonik

2-3 mm na klej to w sam raz, mi kazali liczyć ok. 2 mm na klej, a u mnie deska szczotkowana, więc już nie jest cyklinowana. Gładką pod lakier jeszcze cyklinują, więc mam jakiś dodatkowy milimetr zapasu.

A czy grubość deski ma dla końcowego efektu znaczenie - chyba nie bardzo... Ja mam akurat grubą - 22 mm, ale ta cieńsza chyba też nie jest zła?

I powiem Ci jeszcze, że ja kocham moje dechy - dla nich zrezygnowałam z podłogówki w całym domu i powiesiłam kaloryfery (których nie cierpię) i nie żałuję. Dechy to moja najbardziej ukochana rzecz w całym domu. I wszyscy, którzy przychodzą też od razu na nie zwracają uwagę... zaczynam oszczędzać żeby sobie jeszcze na górze dechy położyć.

Esiak a rozmawiałeś z jakimiś fachowcami o tej dyletacji z korka? U nas w prawdzie tylko panele a nie drewno ale powiedzieli mi, żebym sobie korek wybiła z głowy (rozmawiałam z 3 osobami zajmującymi się montażem paneli), poradzili jakiś specjalny silikon który idzie kolorystycznie dobrać ale o więcej szczegółów na razie nie pytałam