Ardea 29.12.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Esiak, a dlaczego lakier matowy, a nie olej? na razie skłaniałam się ku olejowaniu... więc może zmienię zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 a bo później nie będzie mi się chciało olejować podłóg.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Esiak a rozmawiałeś z jakimiś fachowcami o tej dyletacji z korka? U nas w prawdzie tylko panele a nie drewno ale powiedzieli mi, żebym sobie korek wybiła z głowy (rozmawiałam z 3 osobami zajmującymi się montażem paneli), poradzili jakiś specjalny silikon który idzie kolorystycznie dobrać ale o więcej szczegółów na razie nie pytałam a co z tym korkiem było nie tak..? mnie właśnie wszędzie polecali dylatacje z korka... a Ty Myszonik, masz gdzieś korek przy deskach..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 29.12.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Esiak, no lenistwo też jest argumentem;) ale pytam poważnie o ten lakier/olej Korek ma moja przyjaciółka, byłam u niej w święta i przyjrzałam się bardzo uważnie ma on 6 lat i wygląda idealnie, stanowi dylatację między dechami a płytami marmuru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Lakier czy olej? To wybór związany z przeznaczeniem podłogi bądź upodobaniami estetycznymi. Lakier to powierzchnia umożliwiająca łatwą konserwacje i utrzymanie w czystości. Drewno po lakierowaniu uzyskuje swą naturalną barwę i uwidacznia się każdy szczegół. Podłoga olejowana najczęściej stosowana na powierzchniach, które będę intensywnie użytkowane np. sale taneczne. Powierzchnia olejowana jest matowa. Podłogi olejowane wymagają częstszej okresowej konserwacja powierzchni uzależnionej od intensywności użytkowania. Zaznaczyć jednak należy, iż drewno na podłogach olejowanych jest zabezpieczone pełniej. Olej przenika przez drewno konserwując i impregnując jego powierzchnię na kilka do kilkunastu milimetrów w głąb. Podłogi olejowane i woskowane można odnowić tylko w jednym, zabrudzonym czy uszkodzonym miejscu, bez potrzeby generalnego remontu. Przy zastosowaniu olejów zachowujemy naturalną strukturę drewna, także w dotyku, można go wyczuć przesuwając dłonią po powierzchni posadzki. W łazience najlepiej sprawdza się właśnie ten rodzaj wykończenia - drewno jest zabezpieczone nie tylko na powierzchni (pod uszkodzony w jednym miejscu lakier będzie dostawać się woda, która potem nie będzie miała możliwości odparowania). Niektóre oleje trzeba dodatkowo zabezpieczyć woskiem, niektóre można stosować same. Pamiętajmy, aby do pielęgnacji używać środków polecanych przez producentów lakierów, czy olejów i wosków. Zalety Podłoga lakierowana nieznaczne zabrudzenie, łatwa konserwacja, posadzka może być matowa, półmatowa, w połysku, generalne remonty wykonywane stosunkowo rzadko, Podłoga olejowana głęboka impregnacja, bez sklejania brzegów, zdolność do remontów cząstkowych, szybkie i tanie remonty, Wady Podłoga lakierowana dłuższy czas utwardzania, sklejanie brzegów klepek, nie można wykonać remontu cząstkowego, wysoki koszt remontu generalnego Podłoga olejowana większe zabrudzenia, wyższe koszty konserwacji, http://www.walczakparkiety.pl/share/img/linia.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 29.12.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Dzięki, a czy lakier nie rysuje się bardziej? Długo myślałam nad lakierem matowym i olejem i nadal nie jestem pewna, zależy mi na naturalnej fakturze drewna i macie, chciałabym żeby drewno naturalnie sie starzało, czyli ciemniało, wycierało... To chyba olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 lakier rysuje się bardziej, np od obcasów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 już w kwietniu na żywo będą grali w Poznaniu i Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 a 20 stycznia wybieram się na The Australian Pink Floyd Show http://www.youtube.com/watch?v=BO8vZd6L9L4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 29.12.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 A gdzie ten koncert? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 w Poznaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 nie mówiąc już o tym, że 23 marca jesteśmy na koncercie Loreeny McKennitt koncertowo się rok 2012 zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.12.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 a Twoja żona podziela miłość do tych samych zespołów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 a Twoja żona podziela miłość do tych samych zespołów? na Loreence byliśmy już w Budapeszcie, w 2010 mieliśmy bilety na Rammstain ale z pewnych przyczyn musieliśmy je sprzedać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.12.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 ja w ciąży to nawet do kina chodzić nie mogłam bo młode źle znosiły hałas i później miałam atrakcje :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 29.12.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 No Loreenka to moja kolejna miłość, ale ja wtedy będę nad Biebrzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 No Loreenka to moja kolejna miłość, ale ja wtedy będę nad Biebrzą. szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 a co powiecie o tych wykonaniach...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.12.2011 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 i jeszcze coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts