Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...


Esiak

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz tyle miejsca w piwnicy, że chyba wygospodarujesz?

 

Aga, będę musiała przearanżować całą kompletnie zaprojektowana juz przestrzeń piwniczną... Mój architekt wnętrz odpowiedzialny za poziom -1 mnie zabije...

o boszzz mam globusa... muszę do swojego psychoanalityka...

Ratujcie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aga, będę musiała przearanżować całą kompletnie zaprojektowana juz przestrzeń piwniczną... Mój architekt wnętrz odpowiedzialny za poziom -1 mnie zabije...

o boszzz mam globusa... muszę do swojego psychoanalityka...

Ratujcie...

 

Zwróć się do Karoliny męża:lol2: Swoją droga coś ostatnio mocno przy maluchach zajęta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Esiak co do zapotrzebowania to przy 2 dzieciaków same serki i jogurty w tygodniowym zapasie zajmują jedną półkę :) Ja nie kupuję wędliny tylko sama piekę / duszę mięsiwo na kanapki więc też gdzieś to trzeba przechowywać. Do tego gar zupy czy drugie danie na dwa dni i nawet w duuuużej lodówce zrobi się ciasno.

 

Podziwiam za przygotowanie mięsa na kanapki. Rozumiem że to z uwagi na zdrowszą żywność. My idziemy na łatwiznę i zamawiamy u znajomych przy świniobiciu mięso, które oni wędzą np 2 kg schabu i tak mamy obkład na śniadania. Też zdrowo, bo to co jest w sklepach to czasami trudno nazwać szynką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie Joan to nie mam wyjścia jeśli jakieś mięso chcę jeść. Mam uczulenie na konserwanty także kupna wędlina odpada. Robię nie tylko wieprzowe ale np i udziec z indyka czy galantynę z kuraka, bywa że boczek faszerowany czy roladę schabowo-boczkową. To dosłownie kwestia chwili w weekend. Kiedyś co i rusz braliśmy pół świniaka i właśnie oddawaliśmy do wędzenia ale pan który się tym zajmował i robił to idealnie zmarł a inni to albo przypalą albo zamiast uwędzić usmażą więc wolę sama piec/gotować
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz mi koniecznie zdradzić przepisy jak to wszystko robisz. Współczuję jeśli chodzi o uczulenie, koszmarne.

Ja preferuję naturalne jedzenie, ale niestety nie jestem dobrą kucharką, dlatego dobrze że mamy to źródło wędlin. Nasi znajomi wędzą super na drewnie olchowym, tylko jak dużo zamówimy to się zawsze przejemy, bo ciągle ten sam smak:) Pochwalę się że mleko też prosto od krówki mamy:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

o fuuuuu, mleka prosto od krowy bym nie tknęła, no śmierdzi mi po prostu. Podobnie jak z serek twarogowy od znajomych ze wsi, też nei ruszę mimo że wszyscy krzyczą że jest po prostu rewelacyjny.

A mięsiwo robię w marynatach, co i rusz jakąś z netu wypróbowuje, czasami wcieram musztardę, kiedy indziej obsypuję ziołami no i nacieram czosnkiem. Nie mam jakiegoś stałego przepisu. Działam na zasadzie "co jest pod ręką" :) Schab za to obowiązkowo ze śliwką a czasami ze śliwką i suszoną morelą, pyyycha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapachy i smaki to indywidualna sprawa, niektórzy nie cierpią owoców morza, inni nie mogą patrzeć na sery pleśniowe, ja nie lubię swojskiego krupniku i zimnych nóżek;)

Planujemy nawet zrobić małą wędzarnię na tyłach ogrodu i lodówka dodatkowa też stanie w garażu. A sbs jest fajne, ale jeśli jest wolno stojące a nie wciśnięte.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapachy i smaki to indywidualna sprawa, niektórzy nie cierpią owoców morza, inni nie mogą patrzeć na sery pleśniowe, ja nie lubię swojskiego krupniku i zimnych nóżek;)

Planujemy nawet zrobić małą wędzarnię na tyłach ogrodu i lodówka dodatkowa też stanie w garażu. A sbs jest fajne, ale jeśli jest wolno stojące a nie wciśnięte.

 

Wędzarnia to super sprawa, sama bym chciała mieć. Ostatnio oglądałam w TV program jak gościu wędził rybki w swojej wędzarni - ślinka leciała tak wyglądały apetycznie:) Oprócz wędzarni murowanej miał dodatkowo taką sprytną beczkę w której też wędził, hmmm może zainwestuję w beczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...