Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lapisowo - komentarze...

Esiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no w kanale pionowym cug będzie, ale jak przedłużysz go poziomo, to wątpię aby ten cug był...

zresztą teraz akurat są idealne warunki, duże różnice temp powodują duży przepływ powietrza, a co będzie na wiosnę lub latem..?

kanały wywiewne instaluje się w pomieszczeniach brudnych: łazienki, garaże, kuchnie, garderoby bez okien...

do czystych pomieszczeń - pokoi - powietrze ma być nawiewane np poprzez nawiewniki w oknach...

Nie będzie kratki w gabinecie, tamtędy tylko idzie rura górą. Cug był sprawdzany w sierpniu i te rury to pod kątem idą nie tak zupełnie poziomo i nie tak zupełnie pionowo. Przy grawitacyjnej trzeba wszystko sprawdzić, bo może być kiszka, dlatego był pan z tymi przyrządami.

A co sądzisz o montażu na piankę?

styropian: Genderka Fasada Extra 032 (0,032 W/m-K) - grafitowy 15cm - 200m2 - 30m3 - 145zł/m3 netto

klej do styropianu: Caparol Capatect 190S - 15,90zł/25kg netto

siatka z włókna szklanego: Caparol Capatect 650/100 - 130zł/55m2 netto

klej do zatapiania siatki: Caparol Capatect 190 - 23,40zł/25kg netto

grunt: Caparol PutzGrund CT 610 - 151zł/25kg netto

tynk silikonowy: Caparol AmphiSilan K20 - 139,50zł/25kg netto

robocizna: 24zł/m2

Edytowane przez Esiak

liczymy dla Twoich 222m2:

siatka: 222/55= 4szt*130= 520zł netto

klej do styropianu: 5kg/m2 = 1110kg czyli 45 worków po 15,90 = 715,5zł netto

klej do siatki: 4,5kg/m2 = 999kg czyli 40 worków po 23,40 = 936 zł

grunt: 25kg/100m2 czyli 2 wiadra po 151 = 302zł

tynk silkonowy baranek 1,5mm 2,7kg/m2 czyli 600kg czyli 24 wiadra po 139,50 = 3348zł netto

styropian 15cm czyli 33,3m3 po 145 = 4828,50 netto

suma materiałów: 10378zł netto 12764,94 zł brutto

załóżmy, że robocizna 50zł/m2 = 11100 zł netto 11988 zł brutto

RAZEM (robocizna+materiał): 24752,94 zł brutto

to wyszłoby i tak taniej niż teraźniejsza cena

no nic, muszę chyba poszukać oszczędności tylko nie wiem w czym

tynk Ceresit

ps.

a tynk chcę maksymalnie gładki dlatego face powiedział mi że akryl mam brać pod uwagę

co znaczy wg Ciebie maksymalnie gładki...?

ile Ci policzyli za robociznę i jaki system elewacji wycenili? jakiego producenta..?

żebym ja jeszcze wiedziała o co chodzi z tym systemem producenta, wszystko Ceresit ma być; cena bez rabatów, nie wiem ile robocizna od m2, tylko że 120m2

maksymalnie gładki znaczy że bez porów, żeby nie było widać jakiś zaciągnięć, najdrobniejszy kamyk (podawał mi nawet jak drobny ale teraz nie pamiętam), no i najważniejsze nie widać struktury kamykowej tylko tworzy to jednolitą całość

żebym ja jeszcze wiedziała o co chodzi z tym systemem producenta, wszystko Ceresit ma być

cena bez rabatów, nie wiem ile robocizna od m2, tylko że 120m2

120m czy 222m2 w końcu...? ale ofertę miałaś podzieloną na robociznę i materiał..?

za 50zł/m2 znajdziesz ogromną ilość ekip, jak poszukasz, znajdziesz dobrą co robi za 40-45zł/m2 a tynki ceresita, mało co słyszałem żeby ktoś na nich robił...

co znaczy robią albo na tym albo na tym? mają robić na takim towarze jak Ty chcesz...

to ogólnie ofertę wg mnie masz drogą, ani ceresit ani kreisel nie są jakimiś liderami jeśli chodzi o elewację, raczej niższa półka...

ja miałem pierwszą ofertę bez rabatów na caparola w cenie 42,91 zł/m2 na cała chemie, doliczmy do tego 22 zł/m2 styropian, to za robociznę chcą 55zł/m2 - górna granica widełek jeśli chodzi o robociznę...

Edytowane przez Esiak

Pampaluno coś chyba chcą z Ciebie zedrzeć. Moim zdaniem powinnaś poprosić o szczegółową wycenę z podaniem kosztów robocizny, kosztów i rodzaju poszczególnych materiałów, wtedy jest co porównywać.

Ja miałam styro grubości 20 cm 0,031 za ok. 180 zł m3 brutto.

Caparol cały system po niecałe 40 zł/m2.

Robocizna po 40-45 zł/m2 (drożej na przekombinowanych elementach - łuku, lukarnach).

Pisząc "u nas robią" chodziło mi o dostępność towaru w lokalnych hurtowniach i u wykonawców u których się orientowałam. Niestety z elewacją nie mamy szans na rabaty czy lepsze ceny i obawiam się że możemy taniej nic nie znaleźć, a liczyłam że przy materiałach z nienajwyższej półki damy radę radę się w 20tys zmieścić :(