Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od ziemi mam fajnego Pana, przywiezie Ci. Wzięliśmy czarnoziem. Humus mamy zgarnięty na kupę, najpierw rozrzucą humus, później ziemię. Zamówiliśmy na razie 5 wywrotek. Oszacował to na oko Pan od kostki i Pan od ziemi:) Za wywrotkę czarnej ziemi 450 zł (16 ton chyba). Za gorszą ziemię chyba 300.

Podsypkę i wszystko co się wiąże z kostką odpowiada Pan od kostki, ja nic nie zamawiam. Płacę za metr kostki z ułożeniem i przygotowaniem. Odwodnienie też robi jego ekipa. I ziemię rozwiezie również on. Godzina koparko-ładowarki 100 zł. Trochę trzeba będzie rozwieźć taczkami, bo mamy sporo drzew.

Edytowane przez anula05

Od ziemi mam fajnego Pana, przywiezie Ci. Wzięliśmy czarnoziem. Humus mamy zgarnięty na kupę, najpierw rozrzucą humus, później ziemię. Zamówiliśmy na razie 5 wywrotek. Oszacował to na oko Pan od kostki i Pan od ziemi:) Za wywrotkę czarnej ziemi 450 zł (16 ton chyba). Za gorszą ziemię chyba 300.

Sssuper, na pewno skorzystam :yes:

Ja o swoim humusie już dawno zapomniałam. Trochę rozsypali po budowie, a resztę chyba sobie nasz wspaniały wykonawca "pożyczył" :mad:

Czarną ziemię, czyli już*taką pod trawę?

No właśnie zaczynam mieć ten problem, że za chiny nie mogę sobie wyobrazić jak będzie to moje wnętrze wyglądało jak już wstawię te wszystkie meble.... stół zamówiłam w końcu dąb barwiony na orzech amerykański - próbka była idealnie w kolorze moich okien i parapetów.

Najbardziej podobał mi się naturalny dąb pod olejem, ale stwierdziłam, że trzeci kolor drewna w tym samym pomieszczeniu nie przejdzie... i wobec tego komody do jadalni będę musiała wziąć pod kolor stołu, a zatem chyba tylko MD wchodzi w grę.

Mam również mega zgryza z pozostałymi meblami - szafką RTV i jakimś stolikiem kawowym do salonu. Salon i jadalnia się łączą, więc to wszystko nie może być od czapy i się ze sobą gryźć. Najlepiej byłoby mieć zatem stolik i szafkę znów w tym samym orzechu MD. Ale po pierwsze nawet jeśliby mi to zrobili to pewnie za jakiś kosmiczny czas, po drugie musiałabym to jakoś zaprojektować.... pomyślałam zatem o czarnym połysku, ale czy to już nie za dużo szczęścia na raz: decha dąb, sofa skóra w kolorze ciemnego wrzosu, cegła i jeszcze czarny lakier?

Chyba zwariuję....

Co do terminów w MD to ja zamawiałam jakiś tydzień temu i dostałam info, że mają mnóstwo zamówień nietypowych i pracy i ostrożnie podany termin na I dekadę grudnia.... więc jak znam życie to przed świętami tego stołu nie dostanę :(

Oj Myszonik, znam ten ból.

U mnie nie będzie lepiej. Pomieszanie z poplątaniem :confused:

Stół dębowy, okna dąb bagienny, blat kuchenny w ogóle pokręcony inny, jakaś limba się zwie, i przy kominku ma być biała zabudowa w lakierze (nie wiem czy pamiętasz). Ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy nie zrobić tej zabudowy w innym jednak kolorze. A może w fornirze? Ale jakim ???

Ehhh ...

Muszę*zapytać o mój stół, bo właśnie mi uświadomiłaś, że ja nie w ogóle nie ustaliłam jak ma być wykończony. Olej czy lakier. A ja chcę lakier mat

Jaki wzięłaś? Rozkładany? Jakie wymiary?

EDIT już mi się przypominały białe pantony...

ale ale ... krzesła też*będą kupowane po stole :yes:

Muszę poczuć klimat. Kto wie, czy lepiej nie będą wyglądały welurowe pikowane? Dopóki dom nie zacznie przyjmować domowego wyglądu nie zrobię niczego w ciemno. Dobrze, że w temacie stołu nie miałam żadnych wątpliwości (poza wybarwieniem, żeby nie było tak kolorowo)

pytanie o ziemię - czy lepiej nawieźć ziemię przed zimą (i jak napisała Anula, potem może dowieźć jak uleży?) czy robić to wczesną wiosną i od razu potem np. zasiać trawę? Jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o sprawy okołoogrodowe.

Wszystko lepiej jak się uleży

Tak samo jest z kostką. Zgodnie z zasadami powinno się nawieźć utwardzenie pod kostką dużo wcześniej, odczekać aż się wszystko poukłada, potem ew dowieźć i kostkę układać po tym czasie.

Ja nawiozłam przed zimą, rozgrabiłam , wyczyściłam z kamieni, wiosną glebogryzarka i grabie znowuż w dłoń... i zasiałam trawę. Szkoda, ze nie wypsikałam randapem czy innym świństwem....

Kamienie na podjeździe mam już drugi rok. Zdają egzamin, nie zakopujemy się, i nie wnosi nam się błoto. Kostka jeszcze poczeka....