Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monia - serio masz zakryte rury z gazem idące do kuchni?

I dostałaś odbiór tej instalacji?

Bo u mnie było też tak jak dziewczyny piszą - rury od gazu nie mogą być zabudowane.

hazeleyes - turbodiesel się różni tylko tym że ma sprężarkę.

Czyli z punktu widzenia silnika diesla vs benzynowego - niczym :)

Zapytaj go jakby wyglądał i jeździł np. Ford Mustang z silnikiem Diesla ;-)

Czyli zgadłam - w przedszkolu:rotfl:

Kukurydza mniami:rolleyes: Choć robiłam z pamieci i nie wiem czy czegoś nie pokiełbasiłamhttp://emoty.blox.pl/resource/cook2.gif

Coś mi sie zdaje, że ty to jednak bez oleju robiłaśhttp://emoty.blox.pl/resource/oups.gif bo coś wspominałaś o chrupiącej skorupce z papryki... ja na odrobinie oliwy podsmażyłam delikatnie czosnek i dopiero dorzuciłam kukurydzę, a potem papryki... na koniec delikatnie posoliłam gruboziarnistą. Dobrz czy źle - i tak wyszła pyszna:lol:

Edytowane przez MagdaZZZ

Monia opary gazu smierdza i to bardzo ...moze nie widzisz roznicy bo gotujesz tylko na gazie...u mnie do kotlowni gaz wchodzi w cokole z cegly, od ziemi jakies 10 cm, mam na ta rure taka nakladke w kolorze cegly i jest git. w kotlowni rury po wierzchu ale to pomieszczenie techniczne wiec dla mnie ok. z kotlowni rura musialby gaz isc przez caly hol i cala kuchnie i za Chiny ludowe nie da sie tych rur ukryc - musialyby isc w widocznym miejscu dla mnie no way!

Nie no, jakbym miała prowadzić gaz przez hol to faktycznie no way (gotowałabym na butli :p) U mnie wchodzi do kuchni tuż*przy wejściu do domu.

Na gazie gotowałam jakieś 10-13 lat, a potem tylko na elektrykach i indukcjach. Nie widzę różnicy w zapachu czy w tłuszczeniu. Tyle samo mam tłustego osadu z indukcji na szafkach i szybie ile miałam przy gazie. Marzyłam o powrocie do gazu ile razy byłam w profesjonalnej kuchni bądź u rodziców i wreszcie się*doczekam

Ostatnio robiłam węgierskie leczo na gazie. Takie samo kilka razy wcześniej u siebie. Dlaczego zajęło mi to połowę mniej czasu, robiło się*przyjemniej, i było smaczniejsze?

Ja sama napisałaś - gotujesz z obowiązku, a ja - z zamiłowania i miłości do tego i zawsze najlepiej gotowało (smażyło przede wszystkim) mi się na gazie.

Opary? - Porządny okap (tyleż samo oparów produkuję teraz, na elektryku)

na odrobinie oliwy podsmażyłam delikatnie czosnek i dopiero dorzuciłam kukurydzę, a potem papryki... na koniec delikatnie posoliłam gruboziarnistą. Dobrz czy źle - i tak wyszła pyszna:lol:

Bo ja najpierw podsmażam chwilkę kukurydzę (tak by resztki zalewy wyparowały), dodaję oliwy i dopiero czosnku (czosnek długo smażony gorzknieje, co pewnie wiesz) i smaże chwilę aż*poczuję*ten obłędny zapach ;) i dodaję papryki (cayene i słodkiej) i soli i znow minutę smażę

I nie, że skórka chrupiąca, tylko sama kukurydza taka "strzelająca" napęczniała

Ale skoro wyszło yummy, to najważniejsze ;)

Fajnie, że spróbowałaś :yes:

Gość monika996
ja też, tylko tych z benzynowymi silnikami, np. 5 literków:rolleyes: mrauuuu

co to zagadka? 5 literkow nie znam?????

Gaz czy indukcja, elektrykaja wybrałam praktycznośc w czyszczeniu. Bo gazowe podobają mi się z rusztami żeliwnymi, a to cholerstwo trzeba czyścić. ja na stepnym razem zrobię pojedyńczy gaz, indukcje i wok ( chyba takie coś ma TEka) Monia jako kucharka takiego nie planujesz????

A auta też obojętne, byle ładne. mam teraz diesla i jest ok, cichutki, zrywny. ale nowe silniki diesla niemieckie to jest to.tzn. nowa generacja diesli:wiggle: no i pali mało, ale nie malutko;)

Monia dla mnie bez dwoch zdan opary gazowe sa duzo gorsze od tych elektrycznych...mi na indukcji gotuje sie duzo krocej niz na gazie...kurcze moze u Ciebie gaz jakis inny?

Jak gotuję, tak na maksa, nie patrzę na opary, bo mam wrażenie, że są takie same - WIELKIE

Jeżdżę na kilka dni do rodziców, gotuję na gazie i nie widzę różnicy (poza tym, że gotuję szybciej, sprawniej i lepiej). I sprząta się łatwiej. Coś co się wyleje nie przypala się

my chcieliśmy gaz własnie z tych względów, co Monia napisałaś. U nas przede wszystkim mąż gotuje i nie chciał słyszeć o indukcji czy prądzie (m.in. ze względu na wok). Niestety okazało się, że ze względu na przepisy nie da rady prawidłowo jej podłączyć. Rura i tak miała iść odrębna od tej do pieca i miała wchodzić już w kuchni. Zabudowę mamy pod oknem, a zgodnie z przepisami gaz musi byc 50cm od okna. Skończyło się więc na indukcji. Wypuściliśmy za to rurkę od gazu w kotłowni i jest miejsce, aby tam sobie zamontować jakąś jedno-dwu palnikową.

my chcieliśmy gaz własnie z tych względów, co Monia napisałaś. U nas przede wszystkim mąż gotuje i nie chciał słyszeć o indukcji czy prądzie (m.in. ze względu na wok). Niestety okazało się, że ze względu na przepisy nie da rady prawidłowo jej podłączyć. Rura i tak miała iść odrębna od tej do pieca i miała wchodzić już w kuchni. Zabudowę mamy pod oknem, a zgodnie z przepisami gaz musi byc 50cm od okna. Skończyło się więc na indukcji. Wypuściliśmy za to rurkę od gazu w kotłowni i jest miejsce, aby tam sobie zamontować jakąś jedno-dwu palnikową.

No to my mieliśmy takie szczęście, że gaz z garażu wchodzi nam w kuchni tuż przy płycie.

Także nic nie mam na wierzchu (edit: w kuchni!)

Pozdrowienia dla męża :yes:

Edytowane przez monsanbia

Bo u mnie było też tak jak dziewczyny piszą - rury od gazu nie mogą być zabudowane.

tak i nie. Mogą być zabudowane lekką konstrukcją (meblową, ale i kg w to się łapie), musi być do nich dostęp (trudno, najwyżej się wytnie dziurę w kg) i wentylację (sprawę załatwiają najmniejsze kratki kominkowe,dostępne np. w castoramie w szeregu kolorów, w tym białym).

Robiłam legalny odbiór takiej instalacji, nikt się nie przyczepił.

Na indukcji też się nic nie przypala. Po dwóch latach w wynajmowanym mieszkaniu mam płytę elektryczną - never again!

Jak gotuję, tak na maksa, nie patrzę na opary, bo mam wrażenie, że są takie same - WIELKIE

Jeżdżę na kilka dni do rodziców, gotuję na gazie i nie widzę różnicy (poza tym, że gotuję szybciej, sprawniej i lepiej). I sprząta się łatwiej. Coś co się wyleje nie przypala się

Monia kurde...ja to chyba nie powinnam gotowac...mi sie na gazie nie raz "wykipialo" i nie moglam od razu posprzatac bo wszystko gorace wiec po skonczonej pracy sprzatania co niemiara...indukcja - sciagam garnrk , przecieram mikrofibra i gotuje dalej - nic mi nie przywiera no i zupa czy mieso jak dla mnie 30 % szybciej gotowe jak na gazowej - nasi rodzice maja gazowke...