Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

No właśnie Moni jaki jest na żywa kolor tej narzuty?

Ja chyba i tak będę musiała kupić 2, bo na moje łóżko jedna o właściwych wymiarach się chyba nie znajdzie...a do kiedy ta promocja?

14-16, na żywca -fioletowawa, ta beżowa tak jak pisałam szaro-beżowa, taka w gołębi wpadająca, ale nie czysta szarość

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale ci dobrze... mój mąż nie toleruje: szparagów, sera koziego, ryb:o; nie lubi: pomidorów suszonych, cykorii, awokado; ja nie znoszę: "niebieskich" serów (chyba, że w postaci sosu), koziego sera, cykorii - nie tykam nawet:sick:

Więc u nas gotowanie, to prawdziwe wyzwanie:( Prawie żaden z Twoich przepisów nie nada się na wspólną kolację we dwoje:lol2:

U mnie z sałat króluje młoda rzymska - mniaaaam:rolleyes: a już cezara sobie nie wyobrażam z niczym innym:no:

Ale, jeśli mogę, to podam przepis na moją autorską sałatkę:

roszponka, granat, gruszka, suszona parmeńska, plastry sera brie lub camembert i kumkwaty pokrojone w plastry. A to wszystko polane sosem miodowo cytrynowym (oliwa, miód, sok z cytryny, odrobina dijońskiej i ciepła woda opcjonalnie) - raczej na słodko, ale zapewniam - pyyyycha:D

Jak są, to czasem dodaję też truskawki, żeby było już w ogóle na bogato - a co:lol2:

Samkowicie sie zrobiło, z surimi robiłam, ale już dawno oryginalnej receptury zapomniałam i improwizuję, dzięki za oryginał

Pozostałe też chętnie zrobię

Moja autorska

rukola

ogórek grube paseczki

jabłko grube paseczki

avocado

uprażona dynia i słonecznik

pomidorki koktailowe w połówkach, może być twardy ser

i na to gorące krewetki ostatnio w sosie sambal oelek

i może być z sosem majonezowo ketchupowo, musztardowym + pieprz

pled świetny, w deal'a bym weszła, ale nie moje kolory

Moniu - sałaty robię podobne, ale potrzebuję czegoś takiego bardziej "sałatkowego", co po godzinie nie zrobi się takie klapnięte. A łódeczki z ogórka z serem pleśniowym i orzechów były hitem parapetówy:) W ogóle fajne zrobiłam wtedy przekąski, żałuję, że nie zdążyłam pstryknąć foty... Drugim hitem były malutkie klopsiki wołowo-wieprzowe z orientalnymi przyprawami.

Samkowicie sie zrobiło, z surimi robiłam, ale już dawno oryginalnej receptury zapomniałam i improwizuję, dzięki za oryginał

Ale to jest moja sałatka. Oczywiście na bazie czegoś co kiedyś próbowałam, ale to był sam makaron ryżowy z surimi i sosem. W domu wymyśliłam by dodać seler i zielonego ogórka, dużo kopru i zrobić sos majonezowy z cytryną. Zasmakowała i została :yes:

Muszę poczytać co pisałyście, bo dopiero wróciłam do domu i jestem do tyłu

Mazo, tak na szybko. Nie często robię takie sałatki, ale oczywiście co jakiś czas się zdarza. Tak z rękawa mogę rzucić taką*z czerwonej fasoli, piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę, podsmażonej), ryżu dzikiego z parboiled, cebulki, można dodać kukurydzy, sos z oliwy i ziół, albo majonezowy :yes:

Podziel się tymi finger foodsami :yes:

No i strasznie lubię*połączenie serka philadelphia z łososiem. Tak jak robię*tę*cykorię, czasem też jak chce mi się*grzebać, robię*roladki z łososia z serkiem, z koperkiem, czasami z musztardą francuską

Robiłam też*ostatnio super rzecz, która smakowała mojej małej.

Spore ziemniaczki, podgotowane, przekrojone na połówki, wydrążone, środek wymieszany z tuńczykiem z puszki, kukurydzą, dymką, solą, pieprzem i to zapieczone w piekarniku :yes:

Nie patrzcie na podanie, bo to był mega szybki obiadek w budowlanym biegu

03042011.jpg

Fajne te ziemniaczki! to mi przypomina takiego ziemniaka na ulicy w Istambule, pewnie mało tureckie danie, ale było pyszne: pieczony ziemniak przekrojony na pół, a w środku różne warzywne różności. Dzięki za sałatkę: zapomniałam o istnieniu czerwonej fasoli - kiedyś robiłam taką mega prostą: czerwona fasola i sos z oliwy z czosnkiem, pietruszką i octem balsamicznym.

A moje przekąski - nic, czego byś nie znała, tyle że ładnie to wszystko wyglądało: standardowy melon w szynce parmeńskiej, malutkie zawijaski z piersi kurzej z pomidorami suszonymi i drugie: ze śliwką i szynką, te ogórki z lazurem i orzechami, ser pleśniowy z winogronami, no klopsiki z tego przepisu (tylko mniejsze i okrągłe:

http://www.chillibite.pl/2010/05/kofto-kiftety-absolutnie-przepyszne.html

Co tam jeszcze zrobiłam... a - arbuzową sałatkę Nigelli, tatziki do klopsików, tabouleh, no i grecką.

I to kolejny powód by założyć swój wątek z przepisami :yes:

Może kiedyś, jak znajdę*więcej czasu. Trochę*się*temu trzeba poświęcić ;)

Anula, rozumiem Cię, ale jak wejdziesz już do tej swojej wypasionej kuchni, staniesz nad statkiem ... jak zaczniesz szaleć, to o znudzeniu się*kucharzeniem zapomnisz ;)

Czytałaś jak Lidzia szaleje?

No i jak z tymi klamkami u "łysego pana" :lol2" :rotfl:

Mazo, obrażam się!

Jak mogłaś mi to zrobić i nie zaprosić mnie na tę imprezę :p

Oczywiście, że pietruszka do tej sałatki! Koniecznie! (tej z fasolą)

Uwielbiam tzatziki. A u mnie na wieczorkach w hurtowych ilościach mogę robić czosnkowy sos z jogurtu bałkańskiego, czosnku, oliwy, soli i pieprzu. Wyjadają palcyma a jeden kolega je z nim przyniesione przez siebie chipsy :lol: