Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obiekt moich westchnień:rolleyes:

A cóż za skomplikowane oprzyrządowanie masz na tych rurkach od podłogówki?

 

To są oryginalne zestawy pompowe Vaillant, jeden z mieszaczem dla podłogówki, a drugi dla grzejników.

Tam są termometry dla zasilania (czerwone) i powrotu (niebieskie) i pod nimi pompy i po lewej mieszacz

Na razie jest to bez obudów. Po wysprzątaniu będą w nich schowane

 

W łazienkach na podłogach teak

 

No to teraz pokazuj suknię ślubną. Nie masz się jak wywinąć!

 

Toficzku, gdzie byłaś jak Cię nie było? Malutek zdrowy?

A dekory mają 10x10 :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To daj znać jakbyś zrobiła, czy smakowało?:) Mam nadzieję, że nic nie pomieszałam, bo nie robiłam już od ok. 2 lat:roll: Przez tą oliwę wydaje mi się zbyt kaloryczne... a jak próbowałam zrobić tak bardziej "na sucho" to mi nie smakowało:( Ale teraz chyba też zrobię, bo aż się ślinię na samą myśl:lol2:

 

Widzisz, ja też bardzo lubię takie warzywka podsmażane, a pietruszkę chyba najbardziej:rolleyes: Ale wiele osób podchodzi do tematu nieufnie;) Tylko tu ważne żeby były cienkie długie plstry a nie słupki:no: Potem ta pietruszka wmiesza się w tłum z grubymi wstążkami makaronu:D

 

A kardamon - ja z torebki:oops:

 

Świetne dekory w tej pierwszej łazience:yes:

 

Mogę nadać nazwę dania: zaskakujący papardele z tuńczykiem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alicja, ja wczoraj zasnęłam w gosciach po kolacji (taka byłam padnięta), więc nawet mnie ta pomyłka tuńczyka z łososiem nie dziwi :lol:

Ale że pytała Monika byłam pewna :lol2:

 

 

A ja się wcale a wcale nie gniewam. Przy Twoich komentarzach nadążyć to mistrzostwo świata :D.

 

Nie odpisałam od razu telefonu do tego pana od szaf i już nie pamiętam skąd onbył. Możesz mi napisać na priv? Ja już muszę zbierać telefony :-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale zapomniałam o najważniejszym!!!!

 

Monia zrobiłam tagiatelle. Oczywiscie o wiele za dużo. Oboje z mężem przesadziliśmy. Ale nieczęsto gotuję dla 10 osób i brak mi rozeznania :oops:. Nic nie szkodzi, mąż ma domowy obiadek do pracy na jutro :D.

 

Ale to jest TAKIE PYSZNE!!!! Małż z dokładką, teściowa z dokładką, ja z dokładką :D. Musieli mi zabrać garnek spod nosa, bo miałam ochotę na więcej i więcej :). Dzieciaki też skosztowały.

Ja dotychczas robiłam wersję tagiatelle z łososiem. Mam tylko problem, że wychodzi mi to takie mdłe i robię rzadko bo dzieci nie lubią.

Może mi zaproponujesz jakiś dodatek, co by danie nabrało wyrazu:

- łosoś wędzony

- śmietana słodka

- była jeszcze wódka (kieliszek) ale zrezygnowałam ze względu na dzieci

- sól i pieprz.

Czego dodać? Też cytryny? Oliwki dodawałam, ale nie pasują mi jakoś do tego.

 

Sorry za off topic, ale Ty "Kuchara" jesteś to aż żal nie wykorzystać :hug:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alicja, do mnie z takimi rzeczami to zawsze jak w dym! :yes:

Powiem Ci, że ja zawsze dla wyciągnięcia smaku mdłych śmietanowych sosów właśnie cytryny dodaję. Bo tu nie chodzi o urozmaicenie czymś innym tylko o przełamanie, wzbogacenie :yes: Ja bym dodała na bank. No i natka pod koniec. Ryba natka i cytryna idą*zawsze w parze u mnie (w tercecie chyba)

Do takiego sosu fajnie też pasuje odrobina imbiru świeżego startego :yes:

 

Jak robię np sos do szparagów z niebieskiego sera i śmietanki, też*dodaję soku z cytryny

 

 

Kolejna zadowolona z tuńczykowego sosiku. Chyba sobie zmaluję laurkę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propoś ryby natki i cytryny ...

Robię czasem fajną rybę, konkretnie pstrąga

Kupuję całe wypatroszone. Rozkładam je dociskająć kręgosłup i na rybę kładę plasterki czosnku, półplasterki cytryny/limonki, posiekaną*natkę i trochę świeżych pomidorków (połówki cherry lub kilka kosteczek dużego), skrapiam oliwą, sokiem z cytryny, pieprze, solę i piekę

 

taka oto ta rybka

http://images43.fotosik.pl/1156/9171e3d67e06ceccmed.jpg

 

a takie do niej warzywka (pieczone za jednym zamachem z rybą)

http://images35.fotosik.pl/969/7308013a3c88be15med.jpg

 

A jak zrobię swojego popisowego łososia (dzwonko) na talarkach ziemniaczanych z czapką liści szpinaku w śmietanie z zapieczoną gałązką*pomidorków to zrobię zdjęcie i podam wam przepis. To jest odlot. Uwielbiam takie smaki :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię czasem fajną rybę, konkretnie pstrąga

Kupuję całe wypatroszone. Rozkładam je dociskająć kręgosłup i na rybę kładę plasterki czosnku, półplasterki cytryny/limonki, posiekaną*natkę i trochę świeżych pomidorków (połówki cherry lub kilka kosteczek dużego), skrapiam oliwą, sokiem z cytryny, pieprze, solę i piekę

 

taka oto ta rybka

http://images43.fotosik.pl/1156/9171e3d67e06ceccmed.jpg

 

 

A co to za duże białe krążki? Bo ani czosne, ani cytryna:???: Coś ukrywasz;)

 

A tak przy okazji, wiesz gdzie w wawie mozna kupić dobre tuby kalmarów? No oczywiście najchętniej świerze, ale nie wiem czy to w ogóle możliwe:roll: Masz jakiegoś sprawdzonego dostawcę owoców morza? ("dostawcę" - jak to zabrzmiało:lol2::lol2::lol2:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to ziemniaczki są :p

 

Ja zawsze kupuję w Auchan. Można dostać wszystkie (świeże krewetki giganty, tuńczyka na sashimi, mule, ostrygi) i ryby świeże pierwsza klasa. W ogóle Auchan od dawna słynie z wielkich i świeżych dostaw ryb i owoców morza. Całego rekina się*tam też*widuje. Oczywiście w czwartek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak, o Auchan słyszałam... nawet przez pewien czas mojego męża przymuszałam do zakupów tam (przymuszałam, bo on nienawidzi takich przygnębiających przybytków:lol2: Dla niego to tylko P&P, Alma, ewentualnie Bomi na zakupy się nadają:lol2:, i nieważne, że drogo, i nieważne że słabszy asortyment - ale ładnie jest:lol2:) Ale zraziłam sie, gdy kupiłam tam tak śmierdzącą pierś kurczaka:sick: A właśnie tyle słyszałam, ze tam najlepsze ryby i mięso świerze jak na hipermarkety... więc byłąm w szoku:o No i jakoś już nie miałam argumentów:lol2: le teraz muszę się tam wybrać;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak, o Auchan słyszałam... nawet przez pewien czas mojego męża przymuszałam do zakupów tam (przymuszałam, bo on nienawidzi takich przygnębiających przybytków:lol2: Dla niego to tylko P&P, Alma, ewentualnie Bomi na zakupy się nadają:lol2:, i nieważne, że drogo, i nieważne że słabszy asortyment - ale ładnie jest:lol2:) Ale zraziłam sie, gdy kupiłam tam tak śmierdzącą pierś kurczaka:sick: A właśnie tyle słyszałam, ze tam najlepsze ryby i mięso świerze jak na hipermarkety... więc byłąm w szoku:o No i jakoś już nie miałam argumentów:lol2: le teraz muszę się tam wybrać;)

 

Ale to nie ma reguły. Ja ostatnio, no, z pół roku temu kupiłam tak samo zduszoną kurzą pierś u siebie na bazarku. A w sm nigdy mi się nie zdarzyło, wręcz przeciwnie. Co do świeżości owoców morza czy ryb nigdy się*na auchan nie zawiodłam. Widuję*tan nawet świeże przegrzebki :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Toficzku, gdzie byłaś jak Cię nie było? Malutek zdrowy?

 

Robiłam sobie odwyk forumowy ;). Poza tym jak tu przychodze to mam 6 stron do nadrobienia, jak już przeczytam to zapominam co chciałam napisać a towarzystwa dawno nie ma ...

 

Malutek nadal zagilowany, wkurzyłam się i już miałam go jutro posyłać do żłoba ale boję się że mi się przed wyjazdem na amen rozłoży i będzie doooopa z wylotem, więc chyba się jeszcze ten tydzień wspólnie pomęczymy w domu. Dostaję już troche świra, ale licze że na wyjeździe sobie odbijemy a młody przez zmianę klimatu ciut odżyje, bo przez ten nos niestety daje nam w kość wieczorami :(.

 

A u ciebie znowu kuchnia rulezzzzz. Czy wy zawsze jak gotujecie to focicie jedzenie? Nawet jak mi coś mega wyjdzie to do głowy by mi nie przyszło aby z aparatem wokół tego biegać :lol2:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...