Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie tak - tam, gdzie był sobie przewiew swobodny tego problemu nie było... Dlatego zresztą najczęściej robi się tynki jeszcze przed montażem stolarki - wtedy naprawdę mają szansę dobrze wyschnąć. A mają z czego...

Straszycie i straszycie!

I dobrze:)

Aż obejrzałam podłogi... i ... suche!

Ale cały czas wietrzymy:)

Hmm.. a jaka była ich początkowa cena sklepowa?

Tu już nie było wielkiej różnicy, bo wstępnie 288 (miałam i za tę cenę zamawiać bo i tak była jedna z niższych, ale jakoś przez przypadek Pani na gg zaproponowała że przygotuje atrakcyjną wycenę) ale zawsze coś, szczególnie że zamawiałam po kilka sztuk :yes:

Barranki, witaj i zapraszam częściej :yes: Nie jest jeszcze tak ładnie jak u Ciebie, ale to kwestia czasu :p

Balbina, jak wietrzysz i już*podeschły to chyba nie musisz się przejmować :yes:

Moni, dobra, dobra, u nas to wszystko tyle stalo, że przynajmniej zdążyło porządnie wyschnąć :-). Ale za to możemy opowiadać co się dzieje, kiedy stoi nieogrzewany dom z podłączoną wodą w zimie... I co może tam popękać...

auuuaaaa, bardzo?

A nam ciekną kominy :(

Stoją*od sierpnia zeszłego roku, deszczy tyle po drodze przez niespełna rok, a im teraz odbiło i ciekną :(

Jak dobrze, że nie zaczęliśmy jeszcze kłaść tej wełny :roll:

Tu już nie było wielkiej różnicy, bo wstępnie 288 (miałam i za tę cenę zamawiać bo i tak była jedna z niższych, ale jakoś przez przypadek Pani na gg zaproponowała że przygotuje atrakcyjną wycenę) ale zawsze coś, szczególnie że zamawiałam po kilka sztuk :yes:

Cena dobra:), a i każda obniżka przy budowie cenna niezmiernie:yes:

Dzisiaj zauważyłam, że u nas też są mokre kominy:-(

Trzeb będzie wezwać Diabla:)

Jak zaczynaliśmy budowę, a było to (ech) trzy lata temu, marzyło nam się stachanowskie tempo, szast, prast i się wprowadzamy. Teraz, kiedy dom jest wykańczany, swoje odstał, przez jakiś czas praktycznie nic w nim się nie działo, tylko przyjeżdżaliśmy żeby mu nie było smutno, wiem, że chyba żadna technologiczna wtopa mu nie grozi. Mieliśmy czas na sprawdzenie, jak pracuje, czy coś gdzieś nie przecieka, na podcieka itp. W sumie to niezłe doświadczenie, bo przynajmniej o te sprawy jesteśmy spokojni, choć z drugiej strony fakt, że ciągle jeszcze nie mieszkamy traktujemy jako skandal i nieporozumienie :-)

A rury i inne ustrojstwa zawsze pękały wtedy, kiedy wpadaliśmy z wizytą. Tak w ostatniej chwili dwa razy udawało się uratować dom przed potopem :-)

To bardzo uprzejmie ze strony rur, że dobierały sobie tak dogodne momenty na awarie:)

A na serio ja też się cały czas boję, że coś wyskoczy np. w już wykończonym domu zaczną ciec kominy, czy dach... przestał w sumie zimę i wiosnę, ale takie kwaitki to pewnie mogą wychodzić po jeszcze dłuższym czasie...

auuuaaaa, bardzo?

A nam ciekną kominy :(

Stoją*od sierpnia zeszłego roku, deszczy tyle po drodze przez niespełna rok, a im teraz odbiło i ciekną :(

Jak dobrze, że nie zaczęliśmy jeszcze kłaść tej wełny :roll:

Moni, my mieliśmy jazdę z cieknącymi kominami przed ocieplaniem poddasza i to rzeczywiście był stres, bo nie mogliśmy ruszyć z robotą póki nie ustalono przyczyny. Myśleliśmy, że to wina obróbek blacharskich, ale dekarze byli kilka razy, sprawdzali, uszczelniali dodatkowo, a jak ciekło, tak ciekło..... Potem okazało się, że to wina murarza - doradził nam dziurawkę na komin :jawdrop: mało tego, fugi zrobił cofnięte, tak że woda spokojnie przez te dziury sobie ciekla... trzeba było wynajmować dźwig z koszem i zapłacić ludziom za poprawienie fugowania , bo nasz murarz nie poczuwał się do odpowiedzialności.

Potem okazało się, że to wina murarza - doradził nam dziurawkę na komin :jawdrop: mało tego, fugi zrobił cofnięte, tak że woda spokojnie przez te dziury sobie ciekla... trzeba było wynajmować dźwig z koszem i zapłacić ludziom za poprawienie fugowania , bo nasz murarz nie poczuwał się do odpowiedzialności.

Elenko, pamietam!!!! Czytałam o tym jeszcze niedawno w Twoim dzienniku.

Obawiam się, że u nas może być podobnie :( Bo sytuacja taka sama. Zła jestem na naszego inspektora, że tego nie wychwycił.

A z tą*dziurawką to czytałam, że jeśli komin jest dobrze zbudowany, wykończony i zaimpregnowany to może być i z dziurawki i nic się*nie powinno dziać (w końcu większość*kominów jest tak budowana). I jeszcze się dowiedziałam, że cegła klinkierowa z otworami to nie cegła dziurawka tylko cegła drążona, a to podobno co innego i tylko z dziurawki się*nie muruje, a nie z drążonej klinkierowej.

Coraz częściej dociera do mnie skąd się*wzięło powiedzenie, że pierwszy dom buduje się dla wroga ...

Barranki My mieliśmy też*plan zrobić wszystko szybko. No, dom miał odstać tylko przez zimę, żeby sobie odpoczął cokolwiek, a zaraz po Nowym Roku robota miała ruszyć*parą. Najpierw zatrzymały nas mrozy do końca marca, a potem coś tam się*przedłużyło, jakieś materiały nie dojeżdżały, ekipy miały obsuwy i tak wychodzi na to że jak tak dalej pójdzie to postoi jeszcze jedną*zimę :jawdrop: W życiu bym nie przypuszczała, że można się*tak grzebać z budową kiedy nie ma się jako takich ograniczeń finansowych (kredyt jest i sobie czeka. Na nas). Cały czas mam schizę i myślę co by było gdybyśmy planowo wcisnęli tę wełnę kilka tygodni temu. Intuicja chyba kazała nam poczekać i zająć się*innymi aspektami

Witam w klubie cieknących kominów:sick: nam ciekło już po wełnie i płytowaniu :mad: trzy razy obróbkę poprawiali :o teraz nie cieknie

brrrr :roll: zimny dresz mnie przeszedł ... i te płyty gk nasączone :bash: Ja już bym chyba się do psychiatry udała (wiem że to niedobrze tak się*wszystkim przejmować, ale co ja poradzę?)

My mamy z dziurawki, niestety przeczytaliśmy wpisy o klinkierze kilka dni za późno...

Tak więc czekam z nadzieją że może jednak nie zacznie przeciekać.

:bye:

tą różnicą, że ja przeczytałam o tym dopiero teraz (no kilka dni temu)

Dziwię się że nasz wykonawca nie zwrócił na to uwagi, i inspektor też

I jeszcze paradoks całej tej sytuacji, że te kominy tak mi się podobały i tak byłam w nich zakochana. Do teraz :(

Ja robiłam tynki po wylewkach więc nie doradzę

Złożyłam zamówienie na chorsy i massivy w sklepie http://homelight.pl/

Dostałam (pomimo najniższych w sieci cen za oprawy) jeszcze dodatkowy rabat.

Np podwójne oczka wstropowe chors optique w allegrowej cenie 320 pln kupiłam za 267 pln.

Polecam jakby któś*był zainteresowany :yes:

oooo, ja jestem

mi też cieknie komin:( szczegóły w Dzieniku

oooo, ja jestem

mi też cieknie komin:( szczegóły w Dzieniku

eee, u was to się*wlało do komina, nie cieknie po nim, to lepsze zuuuuoooo :p

Ale ściana w gabinecie nieciekawa (i te przejścia z dachem, brrrr)

Aniu, umówiłaś się*z Przemkiem na wylewkę? Ja już*mam zabetonowaną wreszcie dziurę betonem. B15 z gruchy. Jedyne 350pln za m3 :sick: Ile to będzie schło (bez podlewania !!! :D)? tydzień chyba starczy? Byśmy to połączyły może w jednym czasie?