Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej


Recommended Posts

Chyba masz rację ,że białych w macie nie ma ,bo przy alu i czarnych mam podaną opcję wyboru ,a przy białych nie...nie będę kombinować i zrobię jak u Ciebie ,bo tez będę zamawiać te 3 kolory:)

Dzięki za namiar :hug:

 

A o ile białe w połysku wyglądaja super, tak czarne i aluminiowe raczej już by tak nie wyglądały. Te (czarne i alu) są*takie ... szlachetne. W ogóle piękne są te Kajedynki ;). Że ja ślepa byłam i tyle ich szukałam (widząc je za każdym razem i omijając)

Cały czas się nimi zachwycam, a jest takie jedno miejsce, gdzie potrójna ramka z pojedynczymi włącznikami w poziomie, sąsiadująca z ościeżnicą i kanciatą*klamką tworzy tak spójny obrazek .... :rolleyes: nie za dobrze ze mna? ;)

 

 

Patrycja, witaj i oczywiście zaglądaj!

 

A spaghetti to jest wiesz co ... no takie banalne. Robię je jak nie mam w lodówce nic. A oliwę, czosnek, papryczkę chili, natkę i makaron spaghetti mam zawsze ;)

 

Makaron gotuję do aglio olio tak naprawdę al dente, wlewam na patelnię porządny chlust oliwy z oliwek, podgrzewam, wrzucam posiekane drobniutko 3-4 ząbki czosnku (wolę posiekane w tym wypadku) chwilkę podsmażam z uwagą*by nie zrumienić (bo będzie niedobry, gorzki), wrzucam drobno posiekaną papryczkę chili, zamieszam 3 razy, na patelnię*przekładam makaron, posypuję znów posiekaną drobniutko natką*i mieszam na patelni. Parmezan nie jest konieczny ale można posypać makaron na talerzu. To jest tak banalnie proste danie, a tak pyszne!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisząc "idealną" o Twojej figurze miałam na myśli idealną dla postronnego widza (na podstawie zdjęć, które się tu kiedyś pokazały). No dobra, idealną dla mojego oka, bo wyobrażenie idealnej figury każdy ma inne. Wiem natomiast doskonale, że dla każdego waga idealna znaczy co innego i każdy to ocenia samodzielnie i wie z jaką wagą najlepiej się czuje i wygląda. Ja na przykład czuję się idealnie z wagą i wyglądem, który większość oceniłaby zapewne jako od ideału daleki, ale ja już taką figurę mam, że jestem krągła tu i ówdzie, więc nie ma opcji żebym się wychudziła do rozmiaru 34, a nawet jeślibym to zrobiła to zakładam, że nie wyglądałabym dobrze, a już na pewno dobrze bym się nie czuła.

Na moje oko MagdaZZZ też ma figurę idealną, ale ona o jakieś kilogramy walczy w wątku odchudzeniowym, a zatem morał z tego taki, że dla każdego idealna znaczy co innego:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię często z bagietki podpieczonej krojonej w poprzek (czyli na malutkie kromeczki) takie z pastą z serka twarogowego koziego, zmieszanego z czarnymi oliwkami i z pomidorkami suszonymi (jak się wszyscy zdążyli już*pewnie zorientować pomidorki suszone bardzo lubie ;) Są takie winne, i słodkie i kwaskowe ... mniam)

 

Łosoś, serek i kawior - zestaw wszechczasów ;)

 

Z pastą z awokado limonki, soli pieprzu, do tego połówka pomidorka koktajlowego

 

To co mi przychodzi na szybko do głowy

Monia zanotowałam:p
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak z szynką parmeńską to możesz zrobić na grzance z ćwiartką figi i z kawałeczkiem parmezanu, grana padano albo pecorino (ja bardzo lubię pecorino bo ma ostrzejszy smak, jest owczy)

Kiedyś jadłam tapas w knajpce hiszpańskiej i na grzance było sporo czosnkowego masełka, siekane pomidorki z czosnkiem, oliwą, bazylią (jak do bruschetty) i na to parmeńska (a raczej była to serrano ;)) Pycha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest tak banalnie proste danie, a tak pyszne!

 

Faktycznie bardzo łatwe danie do przygotowania! Jednak według mnie każde wspominane tu danie wcale banalne nie jest. Może proste, ale w smaku na pewno bajka :) Może już w weekend zrobię ten przepis!

Tymczasem wracam do drożdżowego z białym serem mojej mamy :) Mniam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a tu znowu o jedzeniu jak ja się odchudzam :( buuuuuuuuuuuuuu idę sobie;)

 

ale powiem tylko tyle że suszone pomidory kocham !!!!!!!!!!! te w zalewie i te "suche" a moja najlpesze kanapka to : ser żółty ( bez którgo żyć nie mogę - niestety) i na to suszone pomidory - pieczywa do tego szczęścia mi nie potrzeba ( chociaż dobrze że pieczywa nie lubię ) a zamiast chipsów : suszone suche pomidory

nieboooooooooooooooo w gębie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Przepisy:

 

Roladki z łososiem i serkiem philadelphia

Smażę dość grube naleśniki ze słonego ciasta naleśnikowego ze szpinakiem (dodałam rozmrożony rozdrobniony hortex, ok 4 łyżki)

Smaruję serkiem philadelphia (z sokiem z cytryny i skórką otartą z cytryny, na oko)

Rozkładam łososia i zwijam. Zawijam ściśle w folię i wkładam do lodówki żeby stężały. Przed podaniem kroję z lekkiego skosa, układam i polewam kremem balsamicznym

 

Krążki pumpernikla z serem camambert, pomidorkami suszonymi

Tu bez filozofii

Smaruję krążki pumpernikla masłem czosnkowym (ćwiartka kostki masła, sól, 2 ząbki czosnku) kładę plasterek sera, na to suszony pomidor i listek bazylii

Dobrze jak postoją i serek zmięknie

 

Tego łososia to po całości czy jak się "rzuci" ??? I czy podajesz zimne czy jak już w lodówce stężeje czy przed podaniem warto wyjąć? I zawijasz w tą folię taką przylegającą spożywczą?

I czy ten krem balsamiczny to ten ponti? O ile dobrze pamiętam ...

Sorry za upierdliwość ale wolę wiedzieć czy nie wyszło bo nie dopytałam czy potwierdza się teoria że nie każdemu Bozia dała ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Makaron gotuję do aglio olio tak naprawdę al dente, wlewam na patelnię porządny chlust oliwy z oliwek, podgrzewam, wrzucam posiekane drobniutko 3-4 ząbki czosnku (wolę posiekane w tym wypadku) chwilkę podsmażam z uwagą*by nie zrumienić (bo będzie niedobry, gorzki), wrzucam drobno posiekaną papryczkę chili, zamieszam 3 razy, na patelnię*przekładam makaron, posypuję znów posiekaną drobniutko natką*i mieszam na patelni. Parmezan nie jest konieczny ale można posypać makaron na talerzu. To jest tak banalnie proste danie, a tak pyszne!

 

Monia rozumiem, że papryczka w ilości sztuk 1..?:rolleyes:

I Twoja mała Lili też to wcina - dopytuję, bo u mnie nie przepadają za zbyt ostrymi rzeczami...;)

 

 

Krążki pumpernikla z serem camambert, pomidorkami suszonymi

Tu bez filozofii

Smaruję krążki pumpernikla masłem czosnkowym (ćwiartka kostki masła, sól, 2 ząbki czosnku) kładę plasterek sera, na to suszony pomidor i listek bazylii

Dobrze jak postoją i serek zmięknie

 

Moniu i jeszcze tutaj chciałam dopytać - pomidor suszony taki z zalewy...!?:rolleyes:

 

Dzięki -) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mario, niestety Lil jeszcze nie zje ostrego. Czasami próbuję z większą*ilością świeżo mielonego pieprzu, ale jest ciężko ;)

Bo my z K to jak smoki. Ja sobie na carbonarę potrafię taką jedną czuszkę*posiekać :yes:

 

Sos balsamico to taki zredukowany ocet balsamiczny. Taki krem. Świetny do pomidorów z mozzarellą. Bez porównania do zwykłego octu balsamicznego, nawet z modeny ;) Chyba że taki właśnie zredukujesz i zrobi się słodkawy i nie wsiąknie w ser

 

A pomidorki suszone do pupmernikla z oliwy :yes: Polecam firmy OLE. Są*bez octu

 

Paśku, no, teraz to wstanę. Postaram się :lol: Zapowiem K że ma nie ruszać tortu bezowego!

Przyjedź, bo muszę o coś Cię zapytać

 

Moni jakbym o 11 wstała, to by się Pasia mnie o 12 wystraszyła :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...