Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monia dzięki za wszystkie wyjaśnienia -);)

Jutro na bank wypróbuję te kanapeczki z pumpernikla.:yes:

 

Wygooglowałam sobie Twoje słynne tagiatelle ze szpinakiem i muszę koniecznie zrobić, bo ja znam wersję bez suszonych pomidorów, a że my z Mężusiem też lubimy, to powinno nam smakować.:cool:

 

Mario słynny na całe forum to jest dopiero Tuńczyk :p !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygooglowałam sobie Twoje słynne tagiatelle ze szpinakiem i muszę koniecznie zrobić, bo ja znam wersję bez suszonych pomidorów, a że my z Mężusiem też lubimy, to powinno nam smakować.:cool:

 

Mario, chyba pomyliłaś dwa przepisy ;)

Tagliatelle jest z tuńczykiem i suszonymi pomidorami, a ze szpinakiem jest spaghetti (szpinak, podsmażona pierś, śmietanka, gorgonzola, czosnek, sok z cytryny, sól pieprz)

 

Ania, obiecuję Ci że będziesz miała okazję spróbować bezowca ;) nie tej sztuki pewie, ale zrobię forja :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie Monia - o doniczkach już nie wspomnę...?!

 

Nie mam jeszcze doniczek.

Muszę*poczekać na realizację zamówienia :(

 

Moni, w Lidlu jest jakaś dobra papryka grilowana?

 

Balbina carbonarę już od długiego czasu robię tak samo. Wypróbowałam różne przepisy (z całymi jajkami, z żółtkami, ze śmietanką) a kiedyś*zrobiłam tak sobie, na oko, wyszła pyszna i już została - vel monia;) jest ze śmietanką 18-stką, chcesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja chcę carbonarę bo mój Małż uwielbia i w restauracjach się tym żywi. A ja nie umniem :(

 

No to się zdziwisz, bo już umniesz ;)

 

Ja uwielbiam ze świeżym spaghetti. Kupuję ostatnio w Auchan, jest extra :yes:

 

CARBONARA

 

150-200g boczku wędzonego (polecam gotowy pocięty Morliny), albo pancetty w wersji top ;)

niewielka cebula biała

3 ząbki czosnku

2 żółtka

ok 100-150ml śmietanki 18%

posiekana natka pietruszki

posiekana papryczka chili

sól, pieprz z młynka

parmezan

 

Wszystko trzeba robić na luzie. Jajka się*nie zetną, ja już nawet o tym nie myślę

 

Wstawiam wodę na makaron.

Na rozgrzaną patelnię wrzucam boczek, jak zacznie się wytapiać dorzucam drobno pokrojoną cebulkę i to się smazy na niewielkim ogniu. W tym czasie do miseczki wrzucam 2 żółtka,mieszam rózgą, wlewam śmietankę, wrzucam natkę, solę, pieprzę, mieszam.

Jak już cebulka będzie się złocić dodaję zmiażdżony czosnek i chili. Minutkę to smażę i jeśli makaron nie jest jeszcze gotowy wyłączam gaz spod patelni

Do odcedzonego makaronu który wraca do garnka na najmniejszy ogień wrzucam zawartość patelni, wlewam zawartość miseczki, wyłączam gaz i mieszam. Jeśli jest za tępe dolewam troszkę śmietanki.

I gotowe

Carbonarę łatwo przesolić (bo boczek jest słony) ale też niedobrze kiedy jest mdła. To już trzeba sobie wyrobić

 

PS. wczoraj jedliśmy o 24 ;)

Edytowane przez monsanbia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja głównie robię sosy na 18-nastce:D

Mam błagać:lol2:???

Dawaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Ja chcę carbonarę bo mój Małż uwielbia i w restauracjach się tym żywi. A ja nie umniem :(

 

Je też wiecznie zamawiam w restauranach:D

Ale rzadko jest naprawdę dobra:(

 

edit! Spóźniłam się... Dzięki :hug:

I jakie to jest "świeże spagetti"???

Edytowane przez Balbina200
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok. A teraz muszę uściślić szczegóły:

 

150-200g boczku wędzonego (polecam gotowy pocięty Morliny), albo pancetty w wersji top ;)

 

Boczek wędzony surowy czy parzony?

Pocięty czyli w cienkich plasterkach nie w kostkę?

 

Wszystko trzeba robić na luzie. Jajka się*nie zetną, ja już nawet o tym nie myślę

 

Chyba nie rozumiem???

O co kaman z tym "na luzie"?

Żeby nie przejmować się jak będzie wyglądało, że nie wychodzi?

 

Jak już cebulka będzie się złocić dodaję zmiażdżony czosnek i chili.

 

Jakie chili - świeża mała papryczka czy przyprawa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mario, chyba pomyliłaś dwa przepisy ;)

Tagliatelle jest z tuńczykiem i suszonymi pomidorami, a ze szpinakiem jest spaghetti (szpinak, podsmażona pierś, śmietanka, gorgonzola, czosnek, sok z cytryny, sól pieprz)

 

No oczywiście, że pomyliłam...!:p

Tak jak już wcześniej pisałam - byłam przekonana, że Twój tuńczyk też jest ze szpinakiem + dodatkowo suszone pomidorki...

A potem doczytałam, po wpisie Tofika, że u Ciebie nie ma żadnego szpinaku...:oops:

 

W każdym razie jutro będzie tagiatelle z tuńczykiem i suszonymi pomidorami -):D

 

Nie mam jeszcze doniczek.

Muszę*poczekać na realizację zamówienia :(

 

No dobra - poczekamy razem z Tobą! :D

Ale szafka w łazience to wisi już chyba parę dni..?!:p A może się mylę... :rolleyes:;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Boczek wędzony surowy czy parzony?

Pocięty czyli w cienkich plasterkach nie w kostkę?

 

wędzony surowy, kostka (jak to w carbonarze ;) )

 

Chyba nie rozumiem???

O co kaman z tym "na luzie"?

 

Ludzie często nie robią carbonary bo boją się że nie wyjdzie, że jajka się zetną

Nie ma się co stresować, bo to naprawdę mega proste danie

 

 

Jakie chili - świeża mała papryczka czy przyprawa?

 

Napisałam w składnikach "papryczka chili" ;)

 

Oczywiście można pominąć jak ktoś lubi zupełnie łagodne jedzenie. Moim zdaniem daje nie tylko ostrość.

Zawsze można dodać wedle uznania

Ja jedną daję do sosu, drugą do posypania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A potem doczytałam, po wpisie Tofika, że u Ciebie nie ma żadnego szpinaku...:oops:

 

W każdym razie jutro będzie tagiatelle z tuńczykiem i suszonymi pomidorami -):D

 

Ale dokładny przepis znasz.

Bo w googlach to go raczej nie znajdziesz, bo to mój tfuuuuurrrr ;) (chyba że odniesie Cię do mojego przepisu ;))

 

 

 

Ale szafka w łazience to wisi już chyba parę dni..?!:p A może się mylę... :rolleyes:;)

 

 

ojjj no, musi nabrać mocy :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale dokładny przepis znasz.

Bo w googlach to go raczej nie znajdziesz, bo to mój tfuuuuurrrr ;) (chyba że odniesie Cię do mojego przepisu ;))

 

:yes: No kochana właśnie w googlach znalazłam ten Twój tfuuuuurrr -) :wiggle:

 

Po wpisaniu hasła: tagiatelle z tuńczykiem forum murator, na pierwszym miejscu pojawiło mi się:

 

Przepisy od Monsanbii i kole?anek - Dzienniki budowy - Forum Murator

 

forum.muratordom.pl/entry.php?117361...od...i...Cached - Translate this page

You +1'd this publicly. Undo

2 posts - 1 author - 17 Oct 2011

2. tagliatelle z tuńczykiem, w śmietanowym sosie, z cytrynowym pieprzem i pomidorkami suszonymi. Smak co najmniej zaskakujący i jeśli ktoś ...

 

:D:D:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

carbonarrrrra - mniam:rolleyes:

 

Ale nie na dziś, nie na jutro, nie na najbliższe tygodnie:lol2:

 

Ale jako stała bywalczyni wątku o odchudzaniu;) muszę dodać coś w temacie:lol2:

Jeśli chcecie odjąć choć parę kalorii od tego dania - polecam boczek zastąpić szynką parmeńską:yes: - pokroić plastry w paski, a te jeszcze drobniej... też jest pycha:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...