monsanbia 24.01.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 e-mól, myślę nad Tobą Może zrobisz zupę cebulową, do niej grzanki z bagietki z serem A jeśli chodzi o konkrety, to ja zawsze polecam coś jednogarnkowego lub jednobrytfankowego Lazagne, Musaka, ziemniaki dauphinoise, zuz@nkowa karkówka pod pierzynką z majonezu i sera, chilli con carne. A ja to powiem Ci że zrobiłabym pieczone warzywa nadziewane mięskiem mielonym z kukurydzą*i pomidorkami. Bierzesz 2 cukinie, 2 bakłażany, 2 papryki i masz danie warzywno mięsne dla 12 osób do wyboru do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 24.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 e-mól, myślę nad Tobą Może zrobisz zupę cebulową, do niej grzanki z bagietki z serem A jeśli chodzi o konkrety, to ja zawsze polecam coś jednogarnkowego lub jednobrytfankowego Lazagne, Musaka, ziemniaki dauphinoise, zuz@nkowa karkówka pod pierzynką z majonezu i sera, chilli con carne. A ja to powiem Ci że zrobiłabym pieczone warzywa nadziewane mięskiem mielonym z kukurydzą*i pomidorkami. Bierzesz 2 cukinie, 2 bakłażany, 2 papryki i masz danie warzywno mięsne dla 12 osób do wyboru do koloru Chyba mało głodnych Mój kolega małżonek to sam by po jednej sztuce z każdego do żołądka przygarnął Ale to w domowych pieleszach - w gościnie jest kulturalniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 24.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 a ja jestem za chili z tymi kukurydzianymi chipami potem kanapeczki- Monia gdzies dawała super przepisy i ze 2 sałatki:p deska serów talerz jakiś przysmaków z szynki parmeńskiej może zawijaski ze sliwki i boczku z piekarnika plus pieczarki toffe Monia przepraszam za radosna twórczośc, ale nie mogłam się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 24.01.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 e-mólkua może metodą moni kurczak pieczony z warzywami na jednej brytfannie? Samo się robi (jak zamiast faszerowanych piersi da się np. pałki) i jedzenia mnóstwo bez wysiłku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.01.2012 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Chyba mało głodnych Mój kolega małżonek to sam by po jednej sztuce z każdego do żołądka przygarnął Ale to w domowych pieleszach - w gościnie jest kulturalniejszy Jak zapakujesz takiego wydrążonego bakłażana mięsem z górką i posypiesz serem to dla mojego też żarłocznego męża spokojnie starczy I to oczywiście po zupce cebulowej z grzanką A jak przegryzki będą*na stole leżeć to na bank głodni nie wyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 24.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 ok moje menu przegrało:sick: opuszczam was . idę spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 24.01.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 A to jeszcze wszystko zależy od wielkości owego bakłażana tudzież cukinii No i wiadomo, że jak jest zupa i przekąski aż tyle się dania głównego nie wsuwa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.01.2012 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 e-mólku a może metodą moni kurczak pieczony z warzywami na jednej brytfannie? Samo się robi (jak zamiast faszerowanych piersi da się np. pałki) i jedzenia mnóstwo bez wysiłku:) a na drugiej brytfannie (do kurczaczków, z tym że ja to zawsze udźce piekę, to co jest nad pałką, bo malutką kostkę ma) ósemki ziemniaków pieczonych w rozmarynie i oliwie, z ząbkami czosnku i do nich dip jogurtowo-czosnkowy (jogurt bałkański+lyżka majonezu+łyżka oliwy+3 ząbki czosnku+sól+pieprz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.01.2012 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 ok moje menu przegrało:sick: opuszczam was . idę spać. cooo Ty, właśnie chciałam pisać, że popłynęłaś, i że Tobie to już żadna szkoła niepotrzebna a właśnie, zrobiłaś któreś z kanapeczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.01.2012 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) A jeśli chodzi i popierdółki to łazienek, to ja mam dokładnie tak jak Arnika. Nie mogę znaleźć serii w której jest wszystko co potrzebuję, albo są elementy które mi się nie podobają. A to szczotka do wc, a to wieszak kółko (a chcę kanciate) a to niefajny papiernik Lubię z IKEA i pokazywałam kiedyś, te pastylki. Są dyskretne i można przykręcić kilka w jednym rzędzie, i nie wyglądają jak naćkane Podoba mi się seria Impuls TIGER i Bold też TIGER (nawet wczoraj na All oglądałam) Ale znów nie wszystkie elementy I tak się bujam z tematem Edytowane 24 Stycznia 2012 przez monsanbia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 24.01.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 To moze sprecyzuję ze bedzie 13ro dorosłych i tyle samo dzieci, połowa z Polski czyli z trasy i nocujaca, chyba warzywa faszerowane faktycznie zrobię, bo można wcześniej przyszykowac i sama uwielbiam, udźce tez zrobię bo w ten weekend serwowalam właśnie pałki z cwiartkami ziemniakow, dla tej samej brygady, tylko lokalnej czesci.Monia dasz przepis na zupę i grzanki i swój patent na warzywa żeby nie wysuszyc a żeby surowizny nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.01.2012 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Patentu jakiegoś*specjalnego nie mam, zrobiłam kiedyś na wyczucie i tak robię do dziś. Przygotowuję sobie wcześniej mięso (smażę cebulkę, dodaję czosnek, wrzucam wołowinę, po obsmażeniu dodaję pomidory z puszki, ew łyżkę pasty pomidorowej,oregano, zioła prowansalskie, dorzucam kukurydzę i podduszam. Musi wyjść nie za gęsty, ale i nie pływający sos) To pakuję w warzywa, posypuję serem i wkładam do piekarnika, włączam na grzanie góra/dół kiedy przychodzi czas Grzanki to takie najprostsze - bagietka pokrojona na skos, na to starty ser żółty, a na stole stawiam do nich jeszcze masełko czosnkowe. A zupa jest bardz prosta, trzeba jedynie dość długo i na delikatnym ogniu skarmelizować pożądnie cebulę. Zatem na tłuszczu (mieszam masło z oliwą, niemało powiedzmy pół kostki i ze 4-5 łyżek) karmelizuję cebulę (na taką ilość to musi być min kg), pod koniec dodaję czosnek (3-4 ząbki), chwilkę*podduszam, wlewam wino, odparowuję kilkanaście minut (tak żeby płyn się*zredukował) dolewam bulion, dodaję tymianek (najfajniej jak jest świeży) i gotuję na malutkim ogniu jeszcze pół godzinki Najfajniejsza jest kiedy zapieka się ją z serem bezpośrednio w miseczce do podania, ale to opcja raczej dla mniejszej ilości gości, stąd grzanki Edytowane 24 Stycznia 2012 przez monsanbia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 24.01.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ile i jakiego wina, a tego nie miksujesz? To nie ma być zupa krem? A co z zimnych przekąsek? Warunki te same ma mało roboty, dużo zarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.01.2012 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 wina białego, wytrawnego, większa połowa, reszta dla kucharza Może być też*jakiś koniak, johny walker Nie miksuję, absolutnie! Zimne przekąski już dyktowałam kilka razy. Zerknij do dziennika adk, ma skopiowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 24.01.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Właśnie wróciłam do domu:). Jeszcze czuję tę boooską zupę z dyni na podniebieniu:cool:, oponki Moni od razu zaprzyjaźniły się z moimi własnymi;) a Wy wciąż o jedzeniu... Moniu jeszcze raz baardzo dziękuję. Następnym razem przyjadę na czczo;). Dom macie piękny... a w nim Wy... przesłodka Li... i czaderski tygrysek! Odwiedziny u Was to rozkosz dla oczu, ducha i... podniebienia:lol: A wrzosy jak najbardziej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.01.2012 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Wykorzystałam właśnie swój kompakt do upieczenia ruloników z boczku i daktyli (Tofee, pozdro ) To jest właśnie ten moment kiedy kompakt sprawdza się idealnie To co? Chyba nici z odchudzania w tym tygodniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.01.2012 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Właśnie wróciłam do domu:). Jeszcze czuję tę boooską zupę z dyni na podniebieniu:cool: O, Ty piszesz, a ja właśnie wysączyłam ostatnią*kroplę*winka Ale się*zapuściłaś w miacho! Jutro w naszym domu będzie dzień cioci Rasi (scenariusz - Lil ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 25.01.2012 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Aaa... i jeszcze jedno pytanie: Czy mam poczekać aż całkiem ostygnie to masło/woda/mąka zanim dodam jajka? O, Ty piszesz, a ja właśnie wysączyłam ostatnią*kroplę*winka Ale się*zapuściłaś w miacho! Jutro w naszym domu będzie dzień cioci Rasi (scenariusz - Lil ) ... nie mam pojęcia co to znaczy, ale wierzę w Lil... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 25.01.2012 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Aaa... i jeszcze jedno pytanie: Czy mam poczekać aż całkiem ostygnie to masło/woda/mąka zanim dodam jajka? Taaaak, zdecydowanie Może być tylko ciepłe, na pewno nie gorące. A ciasto w czasie wkręcania jajek musi się zmienić z glutków na tępą jednolitą masę Nie żartuj że będziesz robić! Nie wiesz co to znaczy, ale ja wiem Lili wszystkie atrakcje bardzo przeżywa. Codzienność jest nuuuuuudna przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 25.01.2012 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 To czekam jutro na fotorelację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.