Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

Monia na HBo Comedy dziś " zanim odejdą wody " z Robertem Downey Jr. Oglądałas???

chyba nie (nie mam pamięci do tytułów)

o której?

Salik, tak mówi projekt

Lidzia Ty zjedz coś*dobrego lepiej, a nie krzywą zmieniasz :lol:

U mnie makaron z serem i śmietanką. Zrobiłam Lil, dziecko powiedziało - umawiamy się - tatuś będzie mnie kąpał, a Ty zawsze będziesz mi takie kluśki robić :lol2:

Drugie dziecko spróbowało, więc znów gotuję falbanki :lol2:

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chyba nie (nie mam pamięci do tytułów)

o której?

Salik, tak mówi projekt

Lidzia Ty zjedz coś*dobrego lepiej, a nie krzywą zmieniasz :lol:

U mnie makaron z serem i śmietanką. Zrobiłam Lil, dziecko powiedziało - umawiamy się - tatuś będzie mnie kąpał, a Ty zawsze będziesz mi takie kluśki robić :lol2:

Drugie dziecko spróbowało, więc znów gotuję falbanki :lol2:

film na HBO o 21:50

kochana, muszę się trochę wylaszczyć, więc "cierp ciało jak chciało" ;) :lol2:

max zapotrzebowanie u mnie wyliczylam na poziomie 16 kW zakladajac srednio 80-100w ciepla na m2 powierzchni i uwzgledniajac wszelkie straty ciepla, krzywa grzewcza ustawiona na srodku podzialki (optymal) piec ustawiony na 3 a grzejniki na termostatach 3-3,5 i jeden w lazience na max . na jakie zapotrzebowanie piec mam ustawiony tego nie wiem, robil to instalator. temperatura w domu idealna, jest mi cieplo, tylko w reku wlaczylam nagrzewnice, bo przy takich mrozach ciut zimno wialo. maz wlaczyl kominek i ja sie juz gotuje, a grzejniki sie wylaczaja.

My krzywą dla grzejników 1,0, dla podłogówki wystarcza 0,3, grzejniki na termostatach też 3-3,5, w łazience wyrabia podłogówka pod teakiem, grzejników jeszcze nie powiesiliśmy (nie ma kto ;)) Temperatura dla mnie też*idealna, ale 22 też osiągał, tyle że na krzywej dla podłogówki 0,45, także wygląda że jest OK

Monia u mnie nie wystaje dużo max 2,3 mm ale ja mam 2 ogromne okna tarasowe i przy nich kanalowe no i chodzimy wszyscy w skarpetach więc te 2 mm robi swoje - tzn strasznie mnie wkur...bo czasem się zaczepiam o te cholerne krawędzie...nie mówię już o tym , że Iskierka kilka par spodni na tych krawędziach podarła - na szczęście tylko spodnie, nózki miała całe... U mnie to nie jest równo - tzn w niektórych miejscach wystaje a w niektórych jest ok, jeszcze w innych jest poniżej...Panowie już próbowali przeszlifować od spodu ale u mnie egzaminu nie zdało bo kratka wtedy jest nierówna i tam gdzie było ok okazywało się , że po szlifowaniu juz ok nie jest.... Nie wiem jakiej firmy są Wasze grzejniki, my mamy z Brugmana i tam wcale nie musisz kupować tych aluminiowych listew, powinno być ok również bez nich. Ja widziałam na żywo kanałowy z kratką i tą listwą, nie wygląda żle choć szczerze mówiąc wolę bez listwy...

My mamy grzejnik Verano, i jest tak że bez listwy równo nie zrobisz

TAR - jaką masz powierzchnię i kubaturę domu i jaką utrzymujesz temperaturę? Bo jakoś naprawdę niskie te Twoje rachunki:)

wg. projektu 138 +19 m2 garaz, ale podwyzszylismy scianke kolankowa i usunelismy komin wiec jest k. 145+ 19. izolacja skosy + poddasze 20 cm, pelne deskowanie dachu i dachowka ceramiczna, ocieplenie 15 cm styro silver, na podlogach styro 12-15 cm. kociol kondensat junkersa, kolektory, rekuperacja, kominek z rozprowadzeniem. oczywiscie wielkosc grzejnikow dobrana pod kondensat, podlogowki nie mamy (moj organizm nie toleruje). mieszkamy od 1,5 roku wiec rachunki i zuzycie realne. prowadze statystyke od zamieszkania :D

Korekta, w świadectwie energetycznym mamy zapotrzebowanie 174,1 kWh(m2rok)

Mąż mnie goni, że to jest świadectwo liczone wg projektu - dla Ytonga nie energo, a my mamy dużo cieplejszy materiał, dla sporo zimniejszych okien, cieńszej i gorszej wełny niż jest

My mieszkamy od połowy grudnia,rachunek za grudzien za gaz (ogrzewanie +woda)- 282 zł, dzisiaj dostaliśmy już za styczeń rachunek-zużycie 193 m3- rachunek 399 zł, wydaje mi się nie dużo,mamy ustawione 21.5 stopnia w dzień,noc 20, krzywa 1.0 dla całego obiegu. Spisujemy tez codziennie licznik dla sprawdzenia,jak nie było takich mrozów to żużycie było na poziomie ok 5-6 m dziennie,teraz 8-9m.Mieszkamy w segmencie brzegowym- powierzchnia użytkowa 175m.

Wszystko zależy od instalacji,u sąsiada (segment w srodku) zużycie także na poziomie ok 20m, czyli ponad 2 razy tyle co u nas.

A propos świadectwa energetycznego. Kiedy się je zamawia. Bo ludzie niektórzy piszą, że zamawiają w trakcie budowy - a to chyba potrzebne jest do odbioru budynku. Czy coś mi da zrobienie tego wcześniej z zakładanym wykończeniem, czy to nie ma sensu?

Ja nie wiem, ja mam jakieś świadectwo dołączone do projektu zagospodarowania terenu i ono jest wyliczone dla projektu, nie dla tego co stoi :lol:

A propos świadectwa energetycznego. Kiedy się je zamawia. Bo ludzie niektórzy piszą, że zamawiają w trakcie budowy - a to chyba potrzebne jest do odbioru budynku. Czy coś mi da zrobienie tego wcześniej z zakładanym wykończeniem, czy to nie ma sensu?

ja będę zamawiać teraz świadectwo, bo się zabieram za zbieranie dokumentów do odbioru domu

adk - to o co pytasz to obliczenia zapotrzebowania energetycznego budynku.

Można je jak najbardziej wykonać przed/w trakcie budowy.

Są one potrzebne do wystawienia świadectwa, ale często się zdarza że osoba która ma wykonać obliczenia do świadectwa, po prostu... produkuje pewne dane (dosłownie i w przenośni).

No i w sumie każdemu powinno zależeć na tym aby świadectwo było jak najbardziej rzetelne i wynik jak najniższy, bo świadczy to o energooszczędności domu (a pośrednio o wydatkach na utrzymanie).