monsanbia 02.02.2012 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Monia na HBo Comedy dziś " zanim odejdą wody " z Robertem Downey Jr. Oglądałas??? chyba nie (nie mam pamięci do tytułów) o której? Salik, tak mówi projekt Lidzia Ty zjedz coś*dobrego lepiej, a nie krzywą zmieniasz U mnie makaron z serem i śmietanką. Zrobiłam Lil, dziecko powiedziało - umawiamy się - tatuś będzie mnie kąpał, a Ty zawsze będziesz mi takie kluśki robić Drugie dziecko spróbowało, więc znów gotuję falbanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 chyba nie (nie mam pamięci do tytułów) o której? Salik, tak mówi projekt Lidzia Ty zjedz coś*dobrego lepiej, a nie krzywą zmieniasz U mnie makaron z serem i śmietanką. Zrobiłam Lil, dziecko powiedziało - umawiamy się - tatuś będzie mnie kąpał, a Ty zawsze będziesz mi takie kluśki robić Drugie dziecko spróbowało, więc znów gotuję falbanki film na HBO o 21:50 kochana, muszę się trochę wylaszczyć, więc "cierp ciało jak chciało" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.02.2012 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 max zapotrzebowanie u mnie wyliczylam na poziomie 16 kW zakladajac srednio 80-100w ciepla na m2 powierzchni i uwzgledniajac wszelkie straty ciepla, krzywa grzewcza ustawiona na srodku podzialki (optymal) piec ustawiony na 3 a grzejniki na termostatach 3-3,5 i jeden w lazience na max . na jakie zapotrzebowanie piec mam ustawiony tego nie wiem, robil to instalator. temperatura w domu idealna, jest mi cieplo, tylko w reku wlaczylam nagrzewnice, bo przy takich mrozach ciut zimno wialo. maz wlaczyl kominek i ja sie juz gotuje, a grzejniki sie wylaczaja. My krzywą dla grzejników 1,0, dla podłogówki wystarcza 0,3, grzejniki na termostatach też 3-3,5, w łazience wyrabia podłogówka pod teakiem, grzejników jeszcze nie powiesiliśmy (nie ma kto ) Temperatura dla mnie też*idealna, ale 22 też osiągał, tyle że na krzywej dla podłogówki 0,45, także wygląda że jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.02.2012 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Monia u mnie nie wystaje dużo max 2,3 mm ale ja mam 2 ogromne okna tarasowe i przy nich kanalowe no i chodzimy wszyscy w skarpetach więc te 2 mm robi swoje - tzn strasznie mnie wkur...bo czasem się zaczepiam o te cholerne krawędzie...nie mówię już o tym , że Iskierka kilka par spodni na tych krawędziach podarła - na szczęście tylko spodnie, nózki miała całe... U mnie to nie jest równo - tzn w niektórych miejscach wystaje a w niektórych jest ok, jeszcze w innych jest poniżej...Panowie już próbowali przeszlifować od spodu ale u mnie egzaminu nie zdało bo kratka wtedy jest nierówna i tam gdzie było ok okazywało się , że po szlifowaniu juz ok nie jest.... Nie wiem jakiej firmy są Wasze grzejniki, my mamy z Brugmana i tam wcale nie musisz kupować tych aluminiowych listew, powinno być ok również bez nich. Ja widziałam na żywo kanałowy z kratką i tą listwą, nie wygląda żle choć szczerze mówiąc wolę bez listwy... My mamy grzejnik Verano, i jest tak że bez listwy równo nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 02.02.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 TAR - jaką masz powierzchnię i kubaturę domu i jaką utrzymujesz temperaturę? Bo jakoś naprawdę niskie te Twoje rachunki:) wg. projektu 138 +19 m2 garaz, ale podwyzszylismy scianke kolankowa i usunelismy komin wiec jest k. 145+ 19. izolacja skosy + poddasze 20 cm, pelne deskowanie dachu i dachowka ceramiczna, ocieplenie 15 cm styro silver, na podlogach styro 12-15 cm. kociol kondensat junkersa, kolektory, rekuperacja, kominek z rozprowadzeniem. oczywiscie wielkosc grzejnikow dobrana pod kondensat, podlogowki nie mamy (moj organizm nie toleruje). mieszkamy od 1,5 roku wiec rachunki i zuzycie realne. prowadze statystyke od zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.02.2012 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Korekta, w świadectwie energetycznym mamy zapotrzebowanie 174,1 kWh(m2rok) No to jak, jest sens kocioł ustawiać niżej niż 24, czy to lepiej jak jest z naddatkiem? Ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.02.2012 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 145+ 19 No to u mnie 188+32 garaż (ogrzewany), zawsze to trochę*więcej do ogrzania, więc siłą rzeczy gazu więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.02.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Korekta, w świadectwie energetycznym mamy zapotrzebowanie 174,1 kWh(m2rok) Mąż mnie goni, że to jest świadectwo liczone wg projektu - dla Ytonga nie energo, a my mamy dużo cieplejszy materiał, dla sporo zimniejszych okien, cieńszej i gorszej wełny niż jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 02.02.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ni w ząb nie rozumniem o co kaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.02.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ni w ząb nie rozumniem o co kaman spoko, tak jak ja rok temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mal26 02.02.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 My mieszkamy od połowy grudnia,rachunek za grudzien za gaz (ogrzewanie +woda)- 282 zł, dzisiaj dostaliśmy już za styczeń rachunek-zużycie 193 m3- rachunek 399 zł, wydaje mi się nie dużo,mamy ustawione 21.5 stopnia w dzień,noc 20, krzywa 1.0 dla całego obiegu. Spisujemy tez codziennie licznik dla sprawdzenia,jak nie było takich mrozów to żużycie było na poziomie ok 5-6 m dziennie,teraz 8-9m.Mieszkamy w segmencie brzegowym- powierzchnia użytkowa 175m.Wszystko zależy od instalacji,u sąsiada (segment w srodku) zużycie także na poziomie ok 20m, czyli ponad 2 razy tyle co u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.02.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Monia - te 174 kWh/m2/rok to chyba pomyłka.Takie zużycie to mają w ogóle nieocieplone domy z początku ubiegłego wieku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 02.02.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A propos świadectwa energetycznego. Kiedy się je zamawia. Bo ludzie niektórzy piszą, że zamawiają w trakcie budowy - a to chyba potrzebne jest do odbioru budynku. Czy coś mi da zrobienie tego wcześniej z zakładanym wykończeniem, czy to nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 02.02.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 adk ja zamawialam przed odbiorem domu, przez all, termin wykonania z przesylka 3 dni. nie ma co sie spieszyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.02.2012 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A propos świadectwa energetycznego. Kiedy się je zamawia. Bo ludzie niektórzy piszą, że zamawiają w trakcie budowy - a to chyba potrzebne jest do odbioru budynku. Czy coś mi da zrobienie tego wcześniej z zakładanym wykończeniem, czy to nie ma sensu? Ja nie wiem, ja mam jakieś świadectwo dołączone do projektu zagospodarowania terenu i ono jest wyliczone dla projektu, nie dla tego co stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.02.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A propos świadectwa energetycznego. Kiedy się je zamawia. Bo ludzie niektórzy piszą, że zamawiają w trakcie budowy - a to chyba potrzebne jest do odbioru budynku. Czy coś mi da zrobienie tego wcześniej z zakładanym wykończeniem, czy to nie ma sensu? ja będę zamawiać teraz świadectwo, bo się zabieram za zbieranie dokumentów do odbioru domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 02.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No to u mnie 188+32 garaż (ogrzewany), zawsze to trochę*więcej do ogrzania, więc siłą rzeczy gazu więcej no i gotujesz na gazie, ja na ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 02.02.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 OK, a te obliczenia ktoś robi na podstawie projektu tak?One się nie przydają do np decyzji o zwiększeniu ocieplenia? Coś ja z tego świadectwa mam (jakieś ważne informacje/rady dla mnie) czy tylko fakturę do zapłacenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.02.2012 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 no i gotujesz na gazie, ja na ceramicznej. tak, ale przeczytałam już że zużycie gazu dla gospodarstwa gdzie wrzątek gotuje się na gazie i nie używa mikrofali jest na poziomie 100m3 rocznie, to mało, a my czajnika el i mikrofali używamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.02.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 adk - to o co pytasz to obliczenia zapotrzebowania energetycznego budynku.Można je jak najbardziej wykonać przed/w trakcie budowy.Są one potrzebne do wystawienia świadectwa, ale często się zdarza że osoba która ma wykonać obliczenia do świadectwa, po prostu... produkuje pewne dane (dosłownie i w przenośni).No i w sumie każdemu powinno zależeć na tym aby świadectwo było jak najbardziej rzetelne i wynik jak najniższy, bo świadczy to o energooszczędności domu (a pośrednio o wydatkach na utrzymanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts