Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzę, że przewinął się temat czerwonego pieprzu. Możecie polecić jakiś dobry młynek do pieprzu ? Mi czerwony wszystkie zatyka, muszę się zawsze bardzo natrudzić, zeby cokolwiek zmielić (końcem końców dodaję w caałości np. do zup).

Ktoś pytał o przepis na pancake - moje niedzielne:

http://images41.fotosik.pl/1299/5e668ed0aea6f7b7med.jpg

•225g mąki pszennej

•1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę)

•szczypta soli

•1 łyżeczka cukru

•2 jajka

•30 g roztopionego masła, schłodzonego

•300 ml mleka

Widzę, że przewinął się temat czerwonego pieprzu. Możecie polecić jakiś dobry młynek do pieprzu ? Mi czerwony wszystkie zatyka, muszę się zawsze bardzo natrudzić, zeby cokolwiek zmielić (końcem końców dodaję w caałości np. do zup).

•225g mąki pszennej

•szczypta soli

•1 łyżeczka cukru

•2 jajka

•30 g roztopionego masła, schłodzonego

•300 ml mleka

fajne ci wyszły.zrobie moim może na kolacje;) z czym je się je???

moni, możesz zrobić do nich sos jagodowy (z mrożonych jagód) pychotka

Ja używam młynków z duka. Tych kanciatych przezroczystych. Kupiłam je w promocji 2 lata temu, są eksploatowane na maksa i są super (a myślałam że za długo nie pociągną)

Z tym że nie wiem jak by sobie poradziły z czerwonym pieprzem

•225g mąki pszennej

•szczypta soli

•1 łyżeczka cukru

•2 jajka

30 g roztopionego masła, schłodzonego

•300 ml mleka

Pytanie głupa jak się roztapia schłodzone jednocześnie masło?

najpierw roztapiasz a potem musisz je ostudzić :)

aaaaaaaaaaa, siedzę w domu to sobie może jutro zrobię ... smaka mam od wstawienie przez ciebie tego bloga. A jagody to są do kupienia w mrożonkach, czy trzeba mieć własne? Bo u mnie w "moim mieście" niestety z owocami jakiś dramat a z Warszawy przecież nie będę wiozła :x

Ja do wszelkiego typu puszystych placuszków, racuszków i innych pancaków;) - zawsze dodaję KEFIR zamiast mleka i SODY OCZYSZCZONEJ zamiast proszku dopieczenia - polecam:yes: Dużo lepiej wyrastają, są niesamowicie puszyste i dużo samczniejsze (bo ja proszek do pieczenia wyczuwam zawsze:sick:) a kefirek nadaje jeszcze takiego pazura - już nie potrzebna szczypta soli:no:

A jagody to są do kupienia w mrożonkach, czy trzeba mieć własne? B

Są do kupienia, musisz poszukać :yes:

zawsze dodaję KEFIR zamiast mleka i SODY OCZYSZCZONEJ zamiast proszku dopieczenia - polecam:yes: Dużo lepiej wyrastają, są niesamowicie puszyste i dużo samczniejsze (bo ja proszek do pieczenia wyczuwam zawsze:sick:) a kefirek nadaje jeszcze takiego pazura - już nie potrzebna szczypta soli:no:

a ja zawsze maślankę (konecką tylko, bo jest pyyyszna, zupełnie inna niż wszystkie, prawdziwa)

też proszku nie lubię i jeszczę często mam po nim zgagę. Po niczym innym

maślanki też używam:yes: zamiennie... bez znaczenia;) chodzi o to, żeby nabiał był sfermentowany, że tak powiem:rotfl:

Wtedy kultury bakterii robią swoje i pod wpływem ciepła spulchniają ciasto jak drożdże;)

Z proszkiem mam tak samo:sick: Unikam jak mogę;)

Witam się gorąco, czytam stale i wiernie;)

Z pancake mam odwieczny problem, ponieważ nigdy nie mogę osiągnąć takiego smaku jak w oryginale.

Monsanbia może wiesz co zrobić żeby nie smakowały jak racuchy?

W oryginale są bardzo ciężkie... mniej nabiału, więcej mąki;)

Racuchy są dużo lżejsze i bardziej puszyste...

Ja akurat za prawdziwymi pancakami nie przepadam:no: więc gdy są trochę racuchowate - to nawet lepiej:lol:

Ale nie masz na myśli racuchów drożdżowych? ;)

Smażysz na dużej ilości tłuszczu czy raczej na suchej patelni?

Chodzi mi o takie bardzo płaskie małe naleśniczki z lekką goryczką które układa się piętrowo i dodaje gałkę lodów i polewa syropem klonowym.

Jestem przekonana że sekret tkwi w mące ;)

Pozostaje mi czekać na akcję z kuchnią amerykańską w LIDLU bo wtedy zawsze jest w sprzedaży gotowa mieszanka.