monika996 07.02.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 najpierw roztapiasz a potem musisz je ostudzić :lol2: Ja do wszelkiego typu puszystych placuszków, racuszków i innych pancaków;) - zawsze dodaję KEFIR zamiast mleka i SODY OCZYSZCZONEJ zamiast proszku dopieczenia - polecam:yes: Dużo lepiej wyrastają, są niesamowicie puszyste i dużo samczniejsze (bo ja proszek do pieczenia wyczuwam zawsze:sick:) a kefirek nadaje jeszcze takiego pazura - już nie potrzebna szczypta soli:no: oczywiście ja reż zrobię z kefirem????? łyzeczka sody wystarczy???? ja też mało proszku używam, ciasto jest za cierpkie dla mnie z proszkiem;) maślanki też używam:yes: zamiennie... bez znaczenia;) chodzi o to, żeby nabiał był sfermentowany, że tak powiem:rotfl: Wtedy kultury bakterii robią swoje i pod wpływem ciepła spulchniają ciasto jak drożdże;) Z proszkiem mam tak samo:sick: Unikam jak mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Można również użyć wodę gazowaną zamiast proszku do pieczenia ( u mnie również powoduje zgagę dlatego unikam jak ognia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.02.2012 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jestem przekonana że sekret tkwi w mące Pozostaje mi czekać na akcję z kuchnią amerykańską w LIDLU bo wtedy zawsze jest w sprzedaży gotowa mieszanka. Ale czy ta mieszanka samych E E E się*nie składa? ja jak robię pancakesy wychodzą mi takie placuszki http://xphiles.typepad.com/table/2006/01/pancakes_nigell.html Nie leję oleju na patelnię, bo wtedy wychodzą*takie właśnie racuchowate. Z olejem ciasto się inaczej ścina, nie przywiera równomiernie do patelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 07.02.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ale czy ta mieszanka samych E E E się*nie składa? ja jak robię pancakesy wychodzą mi takie placuszki http://xphiles.typepad.com/table/2006/01/pancakes_nigell.html Nie leję oleju na patelnię, bo wtedy wychodzą*takie właśnie racuchowate. Z olejem ciasto się inaczej ścina, nie przywiera równomiernie do patelniMonia czyli smażysz jak??? na głebokim oleju??? czy bez w ogóle???? ja w ogóle nie jestem zwolennikiem kuchni i produktów z Usa. tam nawet sok jest z proszku!!!!!wszystko plastikowe:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 07.02.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Monia czyli smażysz jak??? na głebokim oleju??? czy bez w ogóle???? ja w ogóle nie jestem zwolennikiem kuchni i produktów z Usa. tam nawet sok jest z proszku!!!!!wszystko plastikowe:confused: bez:no: moja mamusia też tak robi pyszneporanne placuszki:yes: wychodzą właśnie takie pancakowate... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.02.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 oprócz kefiru i wody gazowanej spróbujcie dodać cienko pokrojone kawałki jabłka - pychota:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.02.2012 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Moni, już Ci Magda napisała Bez Ja w ogóle naleśniki też*bez smażę. Wolę tak, bo mi jest wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.02.2012 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 oprócz kefiru i wody gazowanej spróbujcie dodać cienko pokrojone kawałki jabłka - pychota:) Do racuchów tak, ale nie do Pancakes Natomiast w sezonie ja do P dodaję borówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ale czy ta mieszanka samych E E E się*nie składa? ja jak robię pancakesy wychodzą mi takie placuszki http://xphiles.typepad.com/table/2006/01/pancakes_nigell.html Nie leję oleju na patelnię, bo wtedy wychodzą*takie właśnie racuchowate. Z olejem ciasto się inaczej ścina, nie przywiera równomiernie do patelni No właśnie tych EEEE chciałabym uniknąć. Czyli olej bezpośrednio do ciasta? A jaka patelnia? Masz jakąś specjalną do naleśników? Chyba też nie bez znaczenia jest czas smażenia i temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 07.02.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 jak bez???? ja zawsze smaruję patelnię oliwą. muszę sprobowac bez. a patelnia teflonowa oczywiście??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 07.02.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 no chyba to masło starczy i nie będzie się przyklejać???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Do racuchów tak, ale nie do Pancakes Natomiast w sezonie ja do P dodaję borówki! Dodajesz do ciasta? Ja kiedyś spróbowałam i jakieś gorzkie mi wyszły;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 07.02.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Moni, już Ci Magda napisała Bez Ja w ogóle naleśniki też*bez smażę. Wolę tak, bo mi jest wygodniej ja też Na odrobinie oleju (nalewam na ręcznik papierowy i przecieram nim patelnię) smażę jedynie pierwszego... potem już bez:no: No chyba, że widzę, ze jeszcze jedno takie przetarcie by się przydało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.02.2012 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 sayed, a patelnia to akurat istotna sprawaKupiłam kiedyś dla picu patelnię IKEA. Tę lepszą. Jest świetna do naleśników czy właśnie placuszków. Jestem tak z niej zadowolona że namówiłam na nią już kilka osób i wszyscy zadowoleni nie mniej. Niby zwykła patelnia, jak wszystkie teflonowe, ale jakoś wydaje się lepsza (lepsza od tefal!), ma wytrzymałą powłokę. Używam już grubo ponad rok i nic się nie ściera, a właśnie bez tłuszczu smaży się świetnieJa nawet piersi kurze sobie na niej na gotowo bez oleju smażę. Takie w paseczki do chińszczyzny, do sosów śmietanowych też (nie puszczają wtedy "wody") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.02.2012 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 jak bez???? ja zawsze smaruję patelnię oliwą. muszę sprobowac bez. a patelnia teflonowa oczywiście??? Do ciasta dodaję 2 łyżki, o patelni już napisałam Sayed, tak do ciasta. Taką wersję lubię najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 07.02.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 ok . wszystko wiem. własnie m ma mi przywieżć patelnię do nalesników, bo właśnie zakupił zobaczymy co mi kupił, bo z nim różnie bywa!!!! stara przy przeprowadzce wyrzucona , czyli 9 miesięcy temu!!!!! tyle nie smażyłam nalęsników + 1 miesiąc jak był finish wykończeniówki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 ok . wszystko wiem. własnie m ma mi przywieżć patelnię do nalesników, bo właśnie zakupił zobaczymy co mi kupił, bo z nim różnie bywa!!!! stara przy przeprowadzce wyrzucona , czyli 9 miesięcy temu!!!!! tyle nie smażyłam nalęsników + 1 miesiąc jak był finish wykończeniówki;) monika 996 podziwiam, że tyle czasu wytrzymałaś bez naleśników;), no ale jak się ma męską większość w domu to pewnie i tak ciężko" naleśnikowy obiad" przeforsować U mnie trzy dziewczyny plus ja "największa miłośniczka naleśnikowo - racuchowa" mamy w domu porażającą większość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 sayed, a patelnia to akurat istotna sprawa Kupiłam kiedyś dla picu patelnię IKEA. Tę lepszą. Jest świetna do naleśników czy właśnie placuszków. Jestem tak z niej zadowolona że namówiłam na nią już kilka osób i wszyscy zadowoleni nie mniej. Niby zwykła patelnia, jak wszystkie teflonowe, ale jakoś wydaje się lepsza (lepsza od tefal!), ma wytrzymałą powłokę. Używam już grubo ponad rok i nic się nie ściera, a właśnie bez tłuszczu smaży się świetnie Ja nawet piersi kurze sobie na niej na gotowo bez oleju smażę. Takie w paseczki do chińszczyzny, do sosów śmietanowych też (nie puszczają wtedy "wody") Monsanbia a pamiętasz jaki model jest tej patelni? Bo mam już dosyć "swoich prób i błędów" zakupowych, mam już kilka takich patelni w szufladzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 07.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ja z kolei mam problemy po sodzie ??? Moja wersja pancakesów - bez oliwy/oleju a jedynie z masłem, na suchej patelni, z maślanką i z małą ilością sody. Wreszcie jakiś przepis który stosowałam i mogę się w kwestiach kulinarnych wypowiedzieć (cha cha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Wreszcie jakiś przepis który stosowałam i mogę się w kwestiach kulinarnych wypowiedzieć (cha cha). Ja też czuję się onieśmielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts