monika996 07.02.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 najpierw roztapiasz a potem musisz je ostudzić :lol2: Ja do wszelkiego typu puszystych placuszków, racuszków i innych pancaków;) - zawsze dodaję KEFIR zamiast mleka i SODY OCZYSZCZONEJ zamiast proszku dopieczenia - polecam:yes: Dużo lepiej wyrastają, są niesamowicie puszyste i dużo samczniejsze (bo ja proszek do pieczenia wyczuwam zawsze:sick:) a kefirek nadaje jeszcze takiego pazura - już nie potrzebna szczypta soli:no: oczywiście ja reż zrobię z kefirem????? łyzeczka sody wystarczy???? ja też mało proszku używam, ciasto jest za cierpkie dla mnie z proszkiem;) maślanki też używam:yes: zamiennie... bez znaczenia;) chodzi o to, żeby nabiał był sfermentowany, że tak powiem:rotfl: Wtedy kultury bakterii robią swoje i pod wpływem ciepła spulchniają ciasto jak drożdże;) Z proszkiem mam tak samo:sick: Unikam jak mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Można również użyć wodę gazowaną zamiast proszku do pieczenia ( u mnie również powoduje zgagę dlatego unikam jak ognia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.02.2012 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jestem przekonana że sekret tkwi w mące Pozostaje mi czekać na akcję z kuchnią amerykańską w LIDLU bo wtedy zawsze jest w sprzedaży gotowa mieszanka. Ale czy ta mieszanka samych E E E się*nie składa? ja jak robię pancakesy wychodzą mi takie placuszki http://xphiles.typepad.com/table/2006/01/pancakes_nigell.html Nie leję oleju na patelnię, bo wtedy wychodzą*takie właśnie racuchowate. Z olejem ciasto się inaczej ścina, nie przywiera równomiernie do patelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 07.02.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ale czy ta mieszanka samych E E E się*nie składa? ja jak robię pancakesy wychodzą mi takie placuszki http://xphiles.typepad.com/table/2006/01/pancakes_nigell.html Nie leję oleju na patelnię, bo wtedy wychodzą*takie właśnie racuchowate. Z olejem ciasto się inaczej ścina, nie przywiera równomiernie do patelniMonia czyli smażysz jak??? na głebokim oleju??? czy bez w ogóle???? ja w ogóle nie jestem zwolennikiem kuchni i produktów z Usa. tam nawet sok jest z proszku!!!!!wszystko plastikowe:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 07.02.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Monia czyli smażysz jak??? na głebokim oleju??? czy bez w ogóle???? ja w ogóle nie jestem zwolennikiem kuchni i produktów z Usa. tam nawet sok jest z proszku!!!!!wszystko plastikowe:confused: bez:no: moja mamusia też tak robi pyszneporanne placuszki:yes: wychodzą właśnie takie pancakowate... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.02.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 oprócz kefiru i wody gazowanej spróbujcie dodać cienko pokrojone kawałki jabłka - pychota:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.02.2012 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Moni, już Ci Magda napisała Bez Ja w ogóle naleśniki też*bez smażę. Wolę tak, bo mi jest wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.02.2012 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 oprócz kefiru i wody gazowanej spróbujcie dodać cienko pokrojone kawałki jabłka - pychota:) Do racuchów tak, ale nie do Pancakes Natomiast w sezonie ja do P dodaję borówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ale czy ta mieszanka samych E E E się*nie składa? ja jak robię pancakesy wychodzą mi takie placuszki http://xphiles.typepad.com/table/2006/01/pancakes_nigell.html Nie leję oleju na patelnię, bo wtedy wychodzą*takie właśnie racuchowate. Z olejem ciasto się inaczej ścina, nie przywiera równomiernie do patelni No właśnie tych EEEE chciałabym uniknąć. Czyli olej bezpośrednio do ciasta? A jaka patelnia? Masz jakąś specjalną do naleśników? Chyba też nie bez znaczenia jest czas smażenia i temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 07.02.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 jak bez???? ja zawsze smaruję patelnię oliwą. muszę sprobowac bez. a patelnia teflonowa oczywiście??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 07.02.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 no chyba to masło starczy i nie będzie się przyklejać???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Do racuchów tak, ale nie do Pancakes Natomiast w sezonie ja do P dodaję borówki! Dodajesz do ciasta? Ja kiedyś spróbowałam i jakieś gorzkie mi wyszły;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 07.02.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Moni, już Ci Magda napisała Bez Ja w ogóle naleśniki też*bez smażę. Wolę tak, bo mi jest wygodniej ja też Na odrobinie oleju (nalewam na ręcznik papierowy i przecieram nim patelnię) smażę jedynie pierwszego... potem już bez:no: No chyba, że widzę, ze jeszcze jedno takie przetarcie by się przydało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.02.2012 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 sayed, a patelnia to akurat istotna sprawaKupiłam kiedyś dla picu patelnię IKEA. Tę lepszą. Jest świetna do naleśników czy właśnie placuszków. Jestem tak z niej zadowolona że namówiłam na nią już kilka osób i wszyscy zadowoleni nie mniej. Niby zwykła patelnia, jak wszystkie teflonowe, ale jakoś wydaje się lepsza (lepsza od tefal!), ma wytrzymałą powłokę. Używam już grubo ponad rok i nic się nie ściera, a właśnie bez tłuszczu smaży się świetnieJa nawet piersi kurze sobie na niej na gotowo bez oleju smażę. Takie w paseczki do chińszczyzny, do sosów śmietanowych też (nie puszczają wtedy "wody") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.02.2012 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 jak bez???? ja zawsze smaruję patelnię oliwą. muszę sprobowac bez. a patelnia teflonowa oczywiście??? Do ciasta dodaję 2 łyżki, o patelni już napisałam Sayed, tak do ciasta. Taką wersję lubię najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 07.02.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 ok . wszystko wiem. własnie m ma mi przywieżć patelnię do nalesników, bo właśnie zakupił zobaczymy co mi kupił, bo z nim różnie bywa!!!! stara przy przeprowadzce wyrzucona , czyli 9 miesięcy temu!!!!! tyle nie smażyłam nalęsników + 1 miesiąc jak był finish wykończeniówki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 ok . wszystko wiem. własnie m ma mi przywieżć patelnię do nalesników, bo właśnie zakupił zobaczymy co mi kupił, bo z nim różnie bywa!!!! stara przy przeprowadzce wyrzucona , czyli 9 miesięcy temu!!!!! tyle nie smażyłam nalęsników + 1 miesiąc jak był finish wykończeniówki;) monika 996 podziwiam, że tyle czasu wytrzymałaś bez naleśników;), no ale jak się ma męską większość w domu to pewnie i tak ciężko" naleśnikowy obiad" przeforsować U mnie trzy dziewczyny plus ja "największa miłośniczka naleśnikowo - racuchowa" mamy w domu porażającą większość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 sayed, a patelnia to akurat istotna sprawa Kupiłam kiedyś dla picu patelnię IKEA. Tę lepszą. Jest świetna do naleśników czy właśnie placuszków. Jestem tak z niej zadowolona że namówiłam na nią już kilka osób i wszyscy zadowoleni nie mniej. Niby zwykła patelnia, jak wszystkie teflonowe, ale jakoś wydaje się lepsza (lepsza od tefal!), ma wytrzymałą powłokę. Używam już grubo ponad rok i nic się nie ściera, a właśnie bez tłuszczu smaży się świetnie Ja nawet piersi kurze sobie na niej na gotowo bez oleju smażę. Takie w paseczki do chińszczyzny, do sosów śmietanowych też (nie puszczają wtedy "wody") Monsanbia a pamiętasz jaki model jest tej patelni? Bo mam już dosyć "swoich prób i błędów" zakupowych, mam już kilka takich patelni w szufladzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 07.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ja z kolei mam problemy po sodzie ??? Moja wersja pancakesów - bez oliwy/oleju a jedynie z masłem, na suchej patelni, z maślanką i z małą ilością sody. Wreszcie jakiś przepis który stosowałam i mogę się w kwestiach kulinarnych wypowiedzieć (cha cha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 07.02.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Wreszcie jakiś przepis który stosowałam i mogę się w kwestiach kulinarnych wypowiedzieć (cha cha). Ja też czuję się onieśmielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.