mazo 09.05.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Dzięki Moniu - właśnie taterowiec mam w ulubionych i z opisu bardzo by mi smakował - ja też lubię takie kwaśnie, ciężkie chleby. Długo dojrzewałam do pieczenia na zakwasie, ale teraz już chyba pora, bo mam duży problem z zakupem mojego ulubionego chleba, ciągle go nie ma w sklepie, nie ma wyjście - muszę piec. Przeraża mnie tylko czasochłonność niektórych przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.05.2012 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Dzięki Moniu - właśnie taterowiec mam w ulubionych i z opisu bardzo by mi smakował - ja też lubię takie kwaśnie, ciężkie chleby. Długo dojrzewałam do pieczenia na zakwasie, ale teraz już chyba pora, bo mam duży problem z zakupem mojego ulubionego chleba, ciągle go nie ma w sklepie, nie ma wyjście - muszę piec. Przeraża mnie tylko czasochłonność niektórych przepisów. Zatem do roboty I nie mysl o czasochlonnosci, bo mozna na co dzien robic szybki tylko mieszany chleb. Ja na razie robie same foremkowe i powiem Ci ze na takich bym mogla poprzestac. W zupelnosci zaspokajaja moje wymogi, sa naprawde pyszne. K mowi ze juz nigdy nie kupimy chleba Z samej tylko czystej ciekawosci i ochoty sprobuje zrobic bochenek. Moze mi sie spodoba Na razie kupilam w tikeju wczoraj garnek do chleba no-knead. Jadlam u znajomego "od zakwasu" taki pszenny z mega dziurami, wilgotny, sprezysty, z extra chrupiaca skorka, idealny do oliwy z oliwek. U nich byla wersja z suszonymi pomidorami i bazylia. Zrobie go na sobote (urodziny Lili) Tu przepis http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 09.05.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 (edytowane) Monia sprobuj tez ten,mi smakuje bardzo tylko, ze ja nie mam super zakwasu i sie musze drozdzami wspomagac http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Chleb-z-San-Francisco-na-zakwasie.html pokaz ten garnek z tikeja Edytowane 9 Maja 2012 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.05.2012 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Monia sprobuj tez ten,mi smakuje bardzo tylko, ze ja nie mam super zakwasu i sie musze drozdzami wspomagac http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Chleb-z-San-Francisco-na-zakwasie.html Markotko, tak, juz na niego patrzylam W ogole odkad dopieszczam moj zakwas studiuje wszystkie piekarniane blogi Ja tez mam mlody zakwas. Raz mi chleb nie chcial w ogole wyrastac, bo uparlam sie ze bede piec bez drozdzy (skoro pisza ze mozna jesli jest lato i ma sie dobry zakwas), wsadzilam do piekarnika na tryb wyrastania, i koniec koncow wyszedl najlepszy ze wszystkich (ale to chyba z powodu maki i dodatkow jednak, bo takie moje ) Swoj zakwas juz nawet raz reanimowalam bo cos mi sie strasznie zoctowil Z tego co czytam, 3 dokarmiania po wyjeciu z lodowki bardzo ladnie zakwas pobudzaja i wtedy czyni cuda. Ja swoj na razie trzymam na wierzchu i karmie 2xdziennie, bo duzo pieklam (oczywiscie i tak musialam sie czesci pozbyc, bo wylazil na spacery), i troche sie tej lodowki balam, ale teraz musze juz go w niej zamknac (Nie wyrabiam z kupowaniem maki zytniej do dokarmiana ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 09.05.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 (edytowane) No ja wlasnie wyciagnelam moj zobacze co mi sie uda zdzialac tu odkrylam pare fajnych chlebkow ,duzo z nich pieczone w zeliwnym garnku http://smakiaromaty.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Edytowane 9 Maja 2012 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.05.2012 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 tu odkrylam pare fajnych chlebkow ,duzo z nich pieczone w zeliwnym garnku http://smakiaromaty.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie piekne te chleby! I juz wiem ze musze kupic melase. W Borodinskim jest, ale ten pumpernikiel!!!! Mmmmm Ja kupilam garnek ceramiczny. Mam nadzieje ze sie nada. Skoro Asia z kwestii smaku piecze w naczyniu zaroodporym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 09.05.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Nastawiłam zakwas, zobaczymy, co wyjdzie. Ten chleb z Kwestii Smaku znam, to znaczy widziałam przepis, też myślałam, że można go upiec w naczyniu żaroodpornym. Bardzo bym chciała, żeby mi się udał ten pierwszy chleb, wiem, że to pieczenie wciąga, wypróbowywanie nowych przepisów i satysfakcja, że piecze się coś, co wydaje się trudne. No i ten smak - czy jest coś lepszego niż pachnący, prawdziwy chleb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.05.2012 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ja dzis rozkroilam swoj tatterowiec, z dwoch bochenkow zostal jeden (robilam z 800gr zakwasu!) I faktycznie - jest pyszny. Zdecydowanie zasluzone ma w necie pochwaly Nastawilas zaczyn mazo, czy w ogole zaczynasz robic zakwas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 09.05.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Monia, a Ty chlebki jesz? Ja juz przestalam piec chleby ciasta robic dobre rzeczy, bo efekt jest tylko jeden: TYJEMY Ciesze się, że niedługo sie zobaczymy. Monia to Ty nam chlebki upieczesz na Zlot Czarownic cha cha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 09.05.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Monia996 weź się zmobilizuj, co ? Czekoladowa tarta z chilli (będzie na weekend) http://vesenkiszalenstwakuchenne.blogspot.com/ Kiedyś nabyłam maszynkę do pieczenia chleba. Kilka upiekłam ale nie na zakwasie tylko na drożdzach. Przejadłam się nimi, nie były zresztą zbyt smaczne. A Ty skąd masz zakwas (tzn. mąkę na zakwas ?). Może taki chlebek by mi bardziej smakował ?Ok pełna mobilizacja!!!!! jutro upieke taki na bank:p dzis mam urodziny cioci, więc już nie zdążę . Nastawiłam zakwas, zobaczymy, co wyjdzie. Ten chleb z Kwestii Smaku znam, to znaczy widziałam przepis, też myślałam, że można go upiec w naczyniu żaroodpornym. Bardzo bym chciała, żeby mi się udał ten pierwszy chleb, wiem, że to pieczenie wciąga, wypróbowywanie nowych przepisów i satysfakcja, że piecze się coś, co wydaje się trudne. No i ten smak - czy jest coś lepszego niż pachnący, prawdziwy chleb? a chlebusia zazdroszczę A Moni to wszystko wychodzi- ona ma talent do gotowania i pieczenia jak Ania Adamowicz z Przepisu tylko autentyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 09.05.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Zakwas nastawiłam oczywiście, nie zaczyn:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.05.2012 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Emiranda, a zrobie! Tylko zeby mi wyszedl! Jem niestety (2-3 kromki dziennie, te co robie wlasnie sie dowiedzialam ze maja niski ig wiec chociaz tyle ), na razie jakos sie trzymam ale obawiam sie ze moze sie to zle skonczyc Moni Ale strasznie szkoda, ze Cie nie bedzie. Bardzo sie cieszylam na to ze sie zobaczymy! :( A chlebki jakims cudem wychodza. Przy kazdym chodze i marudze ze nie wyjdzie. Jeden byl skazany na straszna kleske i i tak sie udal! Balam sie ze na poczatku bedzie ciezko i sie zniechece (skoro najwieksze chlebowe blogerki pisaly ze pierwsze wychodzily im zakalce), a teraz to ze wychodza tylko mnie mobilizuje do dalszych eksperymentow Dzis jemy tatterowca ktorego pieklam w nocy Drugi bochenek (pierwszy zjedzony!) http://img215.imageshack.us/img215/6927/zdjcieyri.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.05.2012 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Zakwas nastawiłam oczywiście, nie zaczyn:) A, no to jestem kibicem Twojego zakwasu! Ja mialam latwo bo wzielam gotowy i zaczelam po prostu dokarmiac (ile sie do niego nalazilam, ile naczytalam o tym co ile i dlaczego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 09.05.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ja czytam już chyba od roku Zawsze wydawało mi się to takie skomplikowane, a teraz o dziwo - nie. Też się boję, że będę więcej jeść (jeszcze więcej ), ale z drugiej strony - taki chleb ma jakąś wartość odżywczą, w końcu węglowodany też trzeba jeść i to właśnie takie - złożone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.05.2012 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ja czytam już chyba od roku Zawsze wydawało mi się to takie skomplikowane, a teraz o dziwo - nie. Też się boję, że będę więcej jeść (jeszcze więcej ), ale z drugiej strony - taki chleb ma jakąś wartość odżywczą, w końcu węglowodany też trzeba jeść i to właśnie takie - złożone. Ja tez zbieralam sie do chleba .... hu huuu. Nawet tu juz dawno temu obiecywalam dziewczynom (markoto pozdro ) ze juz zaraz Dokladnie, dobre weglowodany. Ja np dowiedzialam sie, ze 100gr mojej maki zytniej pelnoziarnistej dostarcza 24% dziennego zapotrzebowania na zelazo! (zupelnie nie bylam tego swiadoma) Z niacyna i innymi witaminami z gr B jest podobnie Fajnie jest jesc cos czego sie jest w zupelnosci swiadomym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 09.05.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Rzeczywiście - taki upieczony przez siebie chleb to chyba jedna z ostatnich rzeczy do jedzenia, nad którymi mamy kontrolę. A mąkę gdzie kupujesz? bo ja odkryłam tanią pełnoziarnistą w Auchan za około 2 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.05.2012 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 kupuje w Auchan, do zakwasu zytnia pelnoziarnista (za 2,99 bodajze), do chlebow te, razowa chlebowa i pszenna chlebowa bio (bo innej nie ma, i ta kosztuje 6zl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 09.05.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 To chyba ta sama, tylko wydaje mi się, że bliżej jej do 2 zł niż do 3 Szkoda, że nie nadaje się do każdego chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.05.2012 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 ta moja to jest ta http://pszczolkowegotowanie.blox.pl/2012/03/O-mace-slow-kilka.htmlJa z nia pieke na razie kazdy chleb, no i dokarmiam nia zakwas, a jak trzeba uzyc nierazowej, to mam te http://www.21food.com/products/rye-flour-,-wheat-four-462211.html i ta jest wlasnie za ok 2pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 09.05.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ja maki razowe mam z melvitu http://www.melvit.pl/page/show/1770356765 albo lubelli http://www.lubella.pl/pl/Produkty/Kasze_i_maki/Maki/Pelne_Ziarno kupowane w realu a chlebowa pszenna to szukam takie ktore maja powyzej 10g bialka czyli np babuni w biedronce czy domowa z lidla Tych twoich nigdy nie widzialam, ale tez nie robie zakupow w auchanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.