Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej


Recommended Posts

Dzięki Moniu - właśnie taterowiec mam w ulubionych i z opisu bardzo by mi smakował - ja też lubię takie kwaśnie, ciężkie chleby. Długo dojrzewałam do pieczenia na zakwasie, ale teraz już chyba pora, bo mam duży problem z zakupem mojego ulubionego chleba, ciągle go nie ma w sklepie, nie ma wyjście - muszę piec. Przeraża mnie tylko czasochłonność niektórych przepisów.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Moniu - właśnie taterowiec mam w ulubionych i z opisu bardzo by mi smakował - ja też lubię takie kwaśnie, ciężkie chleby. Długo dojrzewałam do pieczenia na zakwasie, ale teraz już chyba pora, bo mam duży problem z zakupem mojego ulubionego chleba, ciągle go nie ma w sklepie, nie ma wyjście - muszę piec. Przeraża mnie tylko czasochłonność niektórych przepisów.

 

Zatem do roboty

 

I nie mysl o czasochlonnosci, bo mozna na co dzien robic szybki tylko mieszany chleb. Ja na razie robie same foremkowe i powiem Ci ze na takich bym mogla poprzestac. W zupelnosci zaspokajaja moje wymogi, sa naprawde pyszne. K mowi ze juz nigdy nie kupimy chleba :)

Z samej tylko czystej ciekawosci i ochoty sprobuje zrobic bochenek. Moze mi sie spodoba

Na razie kupilam w tikeju wczoraj garnek do chleba no-knead. Jadlam u znajomego "od zakwasu" taki pszenny z mega dziurami, wilgotny, sprezysty, z extra chrupiaca skorka, idealny do oliwy z oliwek. U nich byla wersja z suszonymi pomidorami i bazylia. Zrobie go na sobote (urodziny Lili)

Tu przepis http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monia sprobuj tez ten,mi smakuje bardzo tylko, ze ja nie mam super zakwasu i sie musze drozdzami wspomagac :(

http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Chleb-z-San-Francisco-na-zakwasie.html

 

pokaz ten garnek z tikeja :)

Edytowane przez markoto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monia sprobuj tez ten,mi smakuje bardzo tylko, ze ja nie mam super zakwasu i sie musze drozdzami wspomagac :(

http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Chleb-z-San-Francisco-na-zakwasie.html

 

Markotko, tak, juz na niego patrzylam :) W ogole odkad dopieszczam moj zakwas studiuje wszystkie piekarniane blogi :D

Ja tez mam mlody zakwas. Raz mi chleb nie chcial w ogole wyrastac, bo uparlam sie ze bede piec bez drozdzy (skoro pisza ze mozna jesli jest lato i ma sie dobry zakwas), wsadzilam do piekarnika na tryb wyrastania, i koniec koncow wyszedl najlepszy ze wszystkich (ale to chyba z powodu maki i dodatkow jednak, bo takie moje :yes:)

Swoj zakwas juz nawet raz reanimowalam :D bo cos mi sie strasznie zoctowil

 

Z tego co czytam, 3 dokarmiania po wyjeciu z lodowki bardzo ladnie zakwas pobudzaja i wtedy czyni cuda. Ja swoj na razie trzymam na wierzchu i karmie 2xdziennie, bo duzo pieklam (oczywiscie i tak musialam sie czesci pozbyc, bo wylazil na spacery), i troche sie tej lodowki balam, ale teraz musze juz go w niej zamknac (Nie wyrabiam z kupowaniem maki zytniej do dokarmiana :D)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ja wlasnie wyciagnelam moj zobacze co mi sie uda zdzialac :)

 

tu odkrylam pare fajnych chlebkow ,duzo z nich pieczone w zeliwnym garnku

http://smakiaromaty.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie

Edytowane przez markoto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tu odkrylam pare fajnych chlebkow ,duzo z nich pieczone w zeliwnym garnku

http://smakiaromaty.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie

 

piekne te chleby!

 

I juz wiem ze musze kupic melase. W Borodinskim jest, ale ten pumpernikiel!!!! Mmmmm

 

Ja kupilam garnek ceramiczny. Mam nadzieje ze sie nada. Skoro Asia z kwestii smaku piecze w naczyniu zaroodporym ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastawiłam zakwas, zobaczymy, co wyjdzie. Ten chleb z Kwestii Smaku znam, to znaczy widziałam przepis, też myślałam, że można go upiec w naczyniu żaroodpornym. Bardzo bym chciała, żeby mi się udał ten pierwszy chleb, wiem, że to pieczenie wciąga, wypróbowywanie nowych przepisów i satysfakcja, że piecze się coś, co wydaje się trudne. No i ten smak - czy jest coś lepszego niż pachnący, prawdziwy chleb?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monia996 weź się zmobilizuj, co ?

Czekoladowa tarta z chilli (będzie na weekend)

http://vesenkiszalenstwakuchenne.blogspot.com/

 

Kiedyś nabyłam maszynkę do pieczenia chleba. Kilka upiekłam ale nie na zakwasie tylko na drożdzach. Przejadłam się nimi, nie były zresztą zbyt smaczne. A Ty skąd masz zakwas (tzn. mąkę na zakwas ?). Może taki chlebek by mi bardziej smakował ?

Ok pełna mobilizacja!!!!! jutro upieke taki na bank:p dzis mam urodziny cioci, więc już nie zdążę .

 

Nastawiłam zakwas, zobaczymy, co wyjdzie. Ten chleb z Kwestii Smaku znam, to znaczy widziałam przepis, też myślałam, że można go upiec w naczyniu żaroodpornym. Bardzo bym chciała, żeby mi się udał ten pierwszy chleb, wiem, że to pieczenie wciąga, wypróbowywanie nowych przepisów i satysfakcja, że piecze się coś, co wydaje się trudne. No i ten smak - czy jest coś lepszego niż pachnący, prawdziwy chleb?

 

a chlebusia zazdroszczę:p A Moni to wszystko wychodzi- ona ma talent do gotowania i pieczenia jak Ania Adamowicz z Przepisu :p tylko autentyczny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Emiranda, a zrobie! :) Tylko zeby mi wyszedl!

Jem niestety (2-3 kromki dziennie, te co robie wlasnie sie dowiedzialam ze maja niski ig wiec chociaz tyle ;)), na razie jakos sie trzymam ale obawiam sie ze moze sie to zle skonczyc :D

 

Moni Ale strasznie szkoda, ze Cie nie bedzie. Bardzo sie cieszylam na to ze sie zobaczymy! :( :( :(

A chlebki jakims cudem wychodza. Przy kazdym chodze i marudze ze nie wyjdzie. Jeden byl skazany na straszna kleske i i tak sie udal!

Balam sie ze na poczatku bedzie ciezko i sie zniechece (skoro najwieksze chlebowe blogerki pisaly ze pierwsze wychodzily im zakalce), a teraz to ze wychodza tylko mnie mobilizuje do dalszych eksperymentow

Dzis jemy tatterowca ktorego pieklam w nocy

Drugi bochenek (pierwszy zjedzony!)

http://img215.imageshack.us/img215/6927/zdjcieyri.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja czytam już chyba od roku :) Zawsze wydawało mi się to takie skomplikowane, a teraz o dziwo - nie. Też się boję, że będę więcej jeść (jeszcze więcej :)), ale z drugiej strony - taki chleb ma jakąś wartość odżywczą, w końcu węglowodany też trzeba jeść i to właśnie takie - złożone.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja czytam już chyba od roku :) Zawsze wydawało mi się to takie skomplikowane, a teraz o dziwo - nie. Też się boję, że będę więcej jeść (jeszcze więcej :)), ale z drugiej strony - taki chleb ma jakąś wartość odżywczą, w końcu węglowodany też trzeba jeść i to właśnie takie - złożone.

 

Ja tez zbieralam sie do chleba .... hu huuu. Nawet tu juz dawno temu obiecywalam dziewczynom (markoto pozdro ;)) ze juz zaraz ;)

 

Dokladnie, dobre weglowodany.

Ja np dowiedzialam sie, ze 100gr mojej maki zytniej pelnoziarnistej dostarcza 24% dziennego zapotrzebowania na zelazo! (zupelnie nie bylam tego swiadoma) Z niacyna i innymi witaminami z gr B jest podobnie :) Fajnie jest jesc cos czego sie jest w zupelnosci swiadomym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ta moja to jest ta http://pszczolkowegotowanie.blox.pl/2012/03/O-mace-slow-kilka.html

Ja z nia pieke na razie kazdy chleb, no i dokarmiam nia zakwas, a jak trzeba uzyc nierazowej, to mam te http://www.21food.com/products/rye-flour-,-wheat-four-462211.html i ta jest wlasnie za ok 2pln

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja maki razowe mam z melvitu http://www.melvit.pl/page/show/1770356765 albo lubelli http://www.lubella.pl/pl/Produkty/Kasze_i_maki/Maki/Pelne_Ziarno kupowane w realu a chlebowa pszenna to szukam takie ktore maja powyzej 10g bialka czyli np babuni w biedronce czy domowa z lidla

 

Tych twoich nigdy nie widzialam, ale tez nie robie zakupow w auchanie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...