Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monia, dałaś takiego szoku, że chyba z wrażenia Cie nie poznałam, bardzo dziękuję, że mnie odwiedziłaś i opowiedziałś o swich zainteresowaniach (wiadomo jakich). Miło mi Cie było poznac osobiscie :)

 

Monia, chleb wyśmienity, rewelacyjny i te buchty i ta tarta, masz dziewczyno talent :)

Edytowane przez emiranda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale Wam zazdroszczę, ja tez chcę sie bez dzieci od dzieci wyrwać!!!! I to jakie towarzystwo wyborowe!

bawcie za te wszystkie co nie mogą i dawajcie foty, mogą być nawet te od kolan w dół, to chyba negatyw amerykańskiego kadru?? :)

Edytowane przez e-mól
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I wrocilam ... "Impreza u emirandy" to najdluzsza impreza mojego zycia :lol:

Zaczelam w piatek o 17, skonczylam w niedziele o 0:36 "lol2: Ile atrakcji mnie spotkalo ... ciezko ujac w slowa (po nieprzespanych 2-och dniach ;))

 

Podziekowania zostawie na jutro, kiedy moj umysl zaliczy w ten weekend pierwszy sen! :D

 

 

Monia... wiesz, że Cię kocham...:cool:

 

:hug::hug::hug::hug::hug:

 

Ty, boski Ksieciunio, Wasze przekochane dzieci (i psy) to od wczoraj moj model idealnej rodziny!

Calusy!!!!

Edytowane przez monsanbia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monia, moja jedyna towarzyszko niedoli ;) chyba jednak nie tak trudno imprezować ponad 40 godzin :rotfl:

wiesz, że cię kocham :lol:

 

musimy jak najszybciej powtórzyć taką imprezkę (może bez niektórych jej fragmentów ;)), bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się imprezować tak długo i w tam doborowym towarzystwie :D

 

całuski dla ciebie, K i Lil :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monia, usciski przekazałam mężowi, po czym mój mąz stwierdził, że jeszcz nigdy nie jadł tak dobrej tarty jak Twoja, zasatnawia się jak Ty ten szpinak doprawiłaś, że szpinak mial smak szpinaku i był taki wyrazisty (on wielkim smakoszem jest, potrafi wyczuć przyprawy dodane do potraw cha cha, ale tym razem nie wie co tam było?). Chleb sobie wyrywamy, co ja go schowam to P go znajdzie, ale jeszcze trochę jest. No i te buchty z powidłami, takie mam nadzieję będe umiala upiec :)

Więc poprosze przepisy na te w/w potrawy, ojojoj, będe się musiała wziąc za gotowanie, żeby męża nie stracić :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ala, a to dobre! :lol: Szpinak rozmrozilam (ten w lisciach, hortexu, moj ulubiony zreszta), dobrze odcisnelam z wody i powciskalam razem z pomidorkami w mase :yes: Oto cala tajemnica :lol2:

 

A jesli o przepis chodzi to robimy ciasto kruche: 250g maki, 150g zimnego masla, 1 jajko, lyzeczka soli, lyzka wody/mleka. Do przesianej maki dodajemy posiekane maslo i jajo, rozcieramy w palcach, dodajemy wode i formujemy kule. Wszystko szybko, im szybciej wyrobimy ciasto tym bardziej bedzie kruche, czyli lepsze. Do lodowki na 30-45 min, potem rozwalkowac, wylozyc forme (kwadratowa, okragla, dowolne), przykryc papierem/folia i do piekarnika na 15 minut na 190st, po 15 minutach odkrywamy i pieczemy na lekko zloto jeszcze 15 minut. Jesli ciasto wstaje to wbic 2-3 razy widelec (ja nie obciazam niczym, z lenistwa ;))

 

Masa do tarty to: zeszklona szalotka/cebulka (1 nieduza), 250g mascarpone, 150g smietany gestej 18%, 2 jaja, pieprz, sol, to wszystko mieszamy

 

Mase wlewamy na ostudzony (ciasto nie nasiaknie, nie rozmieknie sie) spod, ukladamy pomidorki koktajlowe do gory przekrojeniem i kupki szpinaku

 

Pieczemy ok 35-40 minut az masa sie zetnie, (nie powinna sie przypiec). Kroimy po 15 minutach

 

A buchty robie juz z 3-go przepisu i porownuje kazdy kolejny. Wpisz sobie Alu w wyszukiwarke "buchty z powidlami"

Najlepiej pracowalo mi sie z ciastem z mojewypieki.pl. Bylo swietne, tylko wymieszalam lyzka, po wyrosnieciu pieknie elastyczne, zadego klejenia, odchodzilo od rak bez maki/oleju, ladnie roslo. Tyle ze tam jest jedno jajo, a jakos do bucht pasuje mi wiecej (sa przepisy z 4-ma zoltkami). To ktore przywiozlam mialo jajo i 2 zoltka, ale juz ciasto bylo bardziej absorbujace (przez co sie sporo do Ciebie spoznilam)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bożesz.... Mooonia... I ja mam się baprać w mące...?????

Niiiiie robić nie będę.... Aż mnie ciarki przeszły... nie lubię nic robić, aby ręce w mace zanurzyć...

Zjeść bym zjadła....

 

Ale dałaś po garach i nieźle wyglądałaś na Księciowym rumaku...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ale dałaś po garach i nieźle wyglądałaś na Księciowym rumaku...

 

:cool:

 

A to wszystko dzieki naszym kochanym A i P. Dzieki nim spedzilam wiele niezapomnianych chwil - jazda na rumaku, mrrrauuu! :D P

Oczywiscie nie byloby tak cudownie gdyby nie bylo okraszone doborowym towarzystwem Lidzi i Wynajetego do samego konca oraz Malgosi i Balbiny (nie do konca ;))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...