Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej


Recommended Posts

Monia za przepisy bardzo dziekuje i powiem tak, że ja tak jak Wiola nie cierpie grzebac rekoma w m ące i jajkach, ale cóz sie nie robi dla męża z pewnoscia to zrobię, bo jeszcze gotow do Ciebie pojechac na te tartę cholerka po co ja mu powiedzialam gdzie mieszkasz :lol2:)

 

A ciasto drożdżowe najlepiej wyrabia sie w maszynie do chleba, nie ma lepszego sposobu uwierz mi i najlepiej to ciasto zrobić dzien wcześniej i wsadzic do lodowki, ja mam nawet specjalna miskę. Na drugi dzień wyjmujesz z lodowki ono tam tez troche wyrosnie) w rekach zagniatasz i stawiasz do wyrośniecia. Ciasto później jest takie mokre kruche super nie wiem czy kiedys tak probowalaś ? Ja to przez przypadek odkryłam, kiedy dzien przed Wigilia nie udalo mi sie upiec makowca. Ciasto zrobiłam, mak tez i coś tam się zdarzyło że musialam wyjśc z domu ja nocnym markiem nie jestem więc zrobiłam jw i makowiec wyszedł niebiański :) Chociaż ten mak bez opium jest do niczego i juz nigdy takie makowce nie będą jak przed laty :( Dlatego tez moi faceci preferuja ostatnio babke makową naprawde polecam jest na samych białkach a żółtka idealne sa do ciasta drożdżowego.

A do szpinaku nie dodajesz czosnku, rozumiem, że solisz, a pieprzysz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zaraz umrę... nie wytrzymam :rotfl:
:cool: o ranyy!!!! motocyklistka!!!:wave:

 

:cool:

 

A to wszystko dzieki naszym kochanym A i P. Dzieki nim spedzilam wiele niezapomnianych chwil - jazda na rumaku, mrrrauuu! :D P

Oczywiscie nie byloby tak cudownie gdyby nie bylo okraszone doborowym towarzystwem Lidzi i Wynajetego do samego konca oraz Malgosi i Balbiny (nie do konca ;))

Dziewczyny to wy jesteście nie dozdarcia!!! super zdjęcie waryjatek!!!!!!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ala, ja nie mam maszyny do chleba i chyba jej raczej nie kupie dla samego wyrabiania ciasta. Gdybym juz miala, na pewno bym skorzystala z takiego pomyslu.

Natomiast ja to ciasto naprawde zamieszalam kilka razy lyzka, potem zostawilam na wyrosniecie a potem poprzekladalam troche z reki do reki

 

I ja tez jak wy nie cierpie grzebac sie w ciescie. Jeszcze kruche jak Cie moge, ale w takim mokrym gdzie rece sa cale w gestej mazi - bleeee. I wiedza o tym wszyscy, maz najbardziej bo klne jak szewc wtedy :lol: Dlatego tez chleby robie foremkowe, ciasto mieszam lyzka, a do kruchego musze sie pozytywnie nastawic ;)

Normalnie bym takie kruche zrobila w malakserze, ale nie mam ;)

W tym tygodniu zrobilam 3 rozne tarty, jak walkowalam ciasto w piatek mialam wrazenie ze robie to codziennie :lol2:

 

Czosnek oczywiscie doprawiam duuuuza iloscia czosnku, ale to wtedy kiedy robie swoj slynny sos czosnkowy do makaronu, czosnek saute, czy czosnek ze smietanka jako dodatek do ryby, drobiu. Tutaj idzie taki po prostu "surowy" i nabiera smaku z sosu :yes: I nie sole go, tylko sos. Ta tarta i tak byla za slona, bo zapomnialam ze posolilam szalotke przy duszeniu. A ja sole bardzo malo i niestety czulam to i bylam zla (ale nic nie mowilam :p)

 

Moni fajna zabawa, co? ;)

 

Malgos Mozesz sobie zrobic male tarteletki z tego przepisu i wyjmowac po jednej na obiad, albo zrobic normalna, zostawic sobie porcji na 2 dni (smakuje swietnie odgrzewana), a reszte poporcjowana zamrozic. Sposob na obiad bez pomyslu :yes: i lepszy niz "Pomysl na ..." ;)

 

Ostatnio robilam tez tarte z duszonymi porami i z serkiem kozim (moze byc feta itp), na zimno byla jeszcze lepsza niz na cieplo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Kruche sie swietnie w KA wyrabia :)

 

Nawet bym nie pomyslala ze moze byc inaczej :lol: Tylko kto mi go kupi? Ostatnio ogladalam najlepsza wersje w sklepie uesa, trzysta dolars!, a u nas ... szkoda gadac

 

Pasiku bardzo nieladnie, ale mozesz sie zreflektowac w czwartek i zjesc podwojna porcje :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...