Elena76 04.06.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Elena, znaczy ze smakowala. A szpinak nie byl caly zatopiony w masie? Bo on nie powinien wyschnac. Jak go wkladalas? Bardzo smakowała A z tym szpinakiem to dałam ciała, bo poukładałam go po prostu na wierzchu, nie zatapiałam i dlatego miejscami wysechł na wiórek Powinnam go wcisnąć w masę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Powinnam go wcisnąć w masę? i to tak z dusza wziac troche, scisnac w kupke i wcisnac w mase pomiedzy pomidorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Upieklam ten no knea z 2 porcji i ten twoj najprostszy oba pycha , ladnie wyrosly ale ten no knea wyrastalam w misce w papierze do pieczenia i potem przenioslam wiec mialam chleb gruby na dlon czyli z podwojnej porcji i wyrastany w misce lepszy? Ja nadal nie zrobilam, bo mam jeszcze swoj "najprostszy" i musimy go zjesc (nie chce zeby sie zmarnowal) Sprobuj zrobic dla odmiany taki:http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_razowy/przepis.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 04.06.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 i to tak z dusza wziac troche, scisnac w kupke i wcisnac w mase pomiedzy pomidorki owszem, w kupkę to ja szpinak pościskałam, tylko poukładałam na wierzchu a potem zajadaliśmy taka wysuszoną trawę ale i tak pyszności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 04.06.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 owszem, w kupkę to ja szpinak pościskałam, tylko poukładałam na wierzchu a potem zajadaliśmy taka wysuszoną trawę ale i tak pyszności Ja tak samo zrobilam:sick: Monia napisała poukładać na wierzchu i sie posluchalam, ale na tyle sie wykazalam inteligencją ze sama wymyslilam ze następnym razem go zatopię, a w czym te chleba pieczeniem słyszałam ze z zeliwnych naczyń najbardziej chrupiące wychodzą, a mąki jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 04.06.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ja tak samo zrobilam:sick: Monia napisała poukładać na wierzchu i sie posluchalam, ale na tyle sie wykazalam inteligencją ze sama wymyslilam ze następnym razem go zatopię, a w czym te chleba pieczeniem słyszałam ze z zeliwnych naczyń najbardziej chrupiące wychodzą, a mąki jakie? Emolku, ja już tylko nie chciałam pisać, że to przecież ewidentnie MOni wina, bo napisała poukładac a nie powciskac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Emolku, ja już tylko nie chciałam pisać, że to przecież ewidentnie MOni wina, bo napisała poukładac a nie powciskac ups ... Myslalam ze to takie logiczne ze cala masa (wraz z zawartoscia) ma byc wyrownana. Nastepnym razem sie bardziej przyloze do podawania przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 J a w czym te chleba pieczeniem słyszałam ze z zeliwnych naczyń najbardziej chrupiące wychodzą, a mąki jakie? Ja pieke w takim ceramicznym kupionym w tikeju Maka pszenna najlepiej chlebowa (ja z takiej pieke), ale moze byc tez zwykla, tortowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 04.06.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 ups ... Myslalam ze to takie logiczne ze cala masa (wraz z zawartoscia) ma byc wyrownana. Nastepnym razem sie bardziej przyloze do podawania przepisu oj tam, oj tam, powiedz lepiej, że liczyłaś że masz do czynienia z inteligentnymi ludźmi dziś będę wciskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 oj tam, oj tam, powiedz lepiej, że liczyłaś że masz do czynienia z inteligentnymi ludźmi dziś będę wciskać a ja mam dzis lenia ... Mam reszte botwinkowej. Nabrala mocy, wlasnie zjadlam z niedosmakiem (bo za malo, a ja potrafie 3 michy zupy wciagnac). I reszta musaki. Na kolacje zrobie sobie przysmak dziecinstwa - gruby szczypior+ rzodkiewka+jogurt naturalny+sol+duuuuuzo pieprzu. Pichcenie jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 04.06.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 u mnie botwinka leży i czeka od soboty na zmiłowanie, ale zrobiłam się głodna i idę odgrzać w mikrofali zupę krem z białych szparagów - wg męża niejadalny a wg mnie i tak lepszy niż to co dają w stołówce na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 u mnie botwinka leży i czeka od soboty na zmiłowanie, ale zrobiłam się głodna i idę odgrzać w mikrofali zupę krem z białych szparagów - wg męża niejadalny a wg mnie i tak lepszy niż to co dają w stołówce na dole o, a ja mialam ostatnio w Vapiano na krem z bialych szparagow ochote Elena, lepszy na bank, i przynajmniej wiadomo co jest w srodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 04.06.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 A wiesz ze ja ostatnio w kolko robie ten jeden z ziarnami, z maki razowej zytniej i pszennej. Wychodzi najlepszy, jest prosty, pare ruchow lyzka, i nie chce mi sie kombinowac na razie. Musze kupic koszyk do wyrastania i wtedy sprobuje wyrabianych A ten no knead dzis chlopak w ddtvn robil Jakiej razowej zytniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Jakiej razowej zytniej? to ten na zakwasie Ja mam razowa zytnia (typ 2000) gdanskich mlynow, ale moze byc jakakolwiek, a moze byc tez inna. To jakies sie maki uzyje to kwestia upodoban, albo tego co ma sie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 04.06.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 A o jakim innym rozmawiacie? Który przepis polecasz na początek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 04.06.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 ups ... Myslalam ze to takie logiczne ze cala masa (wraz z zawartoscia) ma byc wyrownana. Nastepnym razem sie bardziej przyloze do podawania przepisu a ja ....powciskałam, bo gdzieś Monia pisała, żeby powciskać Elena za mało na fm jesteś , niedoczytałaś Monia ja dziś szczawiową z jajkiem ugotowałam:p a przepis na musakę to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 04.06.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Chyba Monia musisz bloga kulinarnego zalozyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Chyba Monia musisz bloga kulinarnego zalozyc a bedziesz mi foty robic? A o chlebie rozmawiamy takim co sie piecze w garnku i nie zagniata, tylko miesza lyzka a po wyrastaniu sklada. Przepis np stad (bo sa wszedzie)http://www.kwestiasmaku.com/blog/files/domowy_chleb.php Ten jest na drozdzach Ten drugi to chleb na zytnim zakwasie, ktory ja pieke 2, czasami 3 razy w tygodniu. Tyle ze tu musisz miec juz zakwas. Przygotowac sama lub dostac juz gotowy. Moj zakwas jest juz u Lidzi, Rasi i Pasi. Pasie piecze regularnie ten sam chleb i jest bardzo zadowolona. Tesciowa podobno tez Moni, musaka jest troche pracochlonna, ale taka pyszna ze warto. Szczegolnie jesli ktos lubi zapiekanki. Ja wypracowalam swoj przepis, ten najbardziej mi podchodzi, a jesli znajomi prosza bym przygotowala wlasnie ja, to znaczy ze im tez smakuje. Robie w takiej sporej formie, ok 20x30 i do takiej formy uzywam kg miesa i 3 nieduze baklazany Przepis na musake skladniki: ziemniaki pokrojone w talarki, ok 10 sztuk, na dwie warstwy, troche na zakladke olej do smazenia ziemniakow baklazany pokrojone na grube plastry mielona wolowina, kg 2 puszki dobrych krojonych pomidorow (ja dodaje jeszcze lyzke koncentratu) 2 cebule 3-4 zabki czosnku 3 lyzki masla 3 lyzki maki mleko, ok 500ml galka muszkatolowa swiezo starta pieprz bialy natka pietruszki Ziemniaki w talarkach obsmazamy na oleju i ukladamy na dnie prostokatnego naczynia Na patelni szklimy cebulke, wrzucamy mieso mielone, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, smazymy ok 10minut, dodajemy 2 puszki pomidorow, podduszamy 5 minut i dodajemy ewentualnie koncentrat (ja sobie takie miesko przygotowuje wieczorem dnia poprzedniego) Mieso wykladamy na ziemniaki, posypujemy obficie natka Baklazany wczesniej posolone i odsaczone grillujemy i ukladamy na miesie (tez na lekka zakladke) Na baklazany kladziemy ziemniaki Zalewamy beszamelem - rozpusczamy maslo w rondelku, dodajemy make, robimy jasna zasmazke, scieramy galke, dodajemy bialy pieprz, solimy, wlewamy mleko i dobrze rozprowadzamy rozga (zeby nie bylo grudek), zagotowujemy (jak jest za geste, dodac mleka) Pieczemy do zarumienienia wierzchu w 190st ok 30-40 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 04.06.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 a bedziesz mi foty robic? Chętnie, ale wolałabym potrawom Dzisiaj zakwas nastawiam, mam makę trzy zboża do wypieku chleba, myślisz ze na zakwas sie nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 04.06.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Pasie potwierdza:D- jest łatwy i smaczne i zawsze wychodzi:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.