monsanbia 04.06.2012 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Dzisiaj zakwas nastawiam, mam makę trzy zboża do wypieku chleba, myślisz ze na zakwas sie nadaje? Mysle ze nie Ja tam specem od zakwasu nie jestem, ale wszedzie czytalam ze do zakwasu tylko zytnia razowa. Pszenny zakwas tez mozna zrobic, ale jest trudniejszy w wyhodowaniu i utrzymaniu O zakwasie mozesz poczytac tu: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas http://www.moja-piekarnia.pl/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/ A tu moja blogowa chlebowa wyrocznia. Wie o pieczeniu chyba wszystko: http://dancia.bloog.pl/kat,41466076,index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 04.06.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Ja mam i pszenny i zytni i wg mnie oba sa latwe w utrzymaniu . Ten no knea z pojedynczej porcji mi wyszedl dosc plaski a ten z podwojnej to juz ma pajdy jak prawdziwy chleb i wieksze dziury jesli wyrasta w misce w papierze, ja na koniec jeszcze wyciagam go z miski i sciagam papier i wrzucam do piekarnika na dopieczenie. http://i704.photobucket.com/albums/ww42/markotomurator/DSC00116.jpg Dzieki za kolejna propozycje chlebowa, na pewno skorzystam Edytowane 4 Czerwca 2012 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Marta, to ten moj wygladal jeszcze inaczej. Kojarzysz chleb slowianski? Taki ten skrecony z wielkimi dziurami i taki puszysty. Tak wlasnie wygladal moj. Identycznie jak ten http://sweet-as-sugar-cookies.blogspot.com/2011/03/no-knead-bread.html Tak samo wygladal ten chleb kiedy jadlam go po raz pierwszy u znajomych Ale ten Twoj nie jest ze zwyklej chlebowej pszennej maki chyba? Bo widze ze jest ciemny. Wyglada jak dobry, wilgotny razowy na zakwasie wlasnie Swoja droga pysznie, odkroilabym sobie kromeczke A ze zakwas pszenny mozna hodowac i utrzymywac poprzez dosypywanie maki i wody (identycznie jak w zytnim) to tak. Natomiast jesli chodzi o hodowanie zakwasu, i to pierwszy raz, powinno sie to zrobic z maki najlepiej zytniej i razowej, bo ma luski, przez co lepiej fermentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 04.06.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 ja ostatnio dokarmiałam pszenną razową i też mi ładnie fermentował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 ja ostatnio dokarmiałam pszenną razową i też mi ładnie fermentował tak Pasiu, ale dokarmialas (i to razowa, czyli z lupinami) stary mocny zakwas, a tu wiesz, jak e-mol ma robic zakwas od poczatku, to zeby sie nie zrazila, bo np nie wyjdzie, wolalabym zeby zrobila taki jak wszedzie na chlebowych stronach radza - z zytniej razowej. A ta maka 3 zboza razowa jest? Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 04.06.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 chyba nie ja miałam taką z Lubelli i ta prawdziwa żytnia jest trochę inna przynajmniej z wyglądu.... Monia spytaj K. czy ludzie latają z psami na pokładzie - ja już sobie i dzieciakom bilet kupiłam ale się zastanawiam co z suczą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 04.06.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Marta, to ten moj wygladal jeszcze inaczej. Kojarzysz chleb slowianski? Taki ten skrecony z wielkimi dziurami i taki puszysty. Tak wlasnie wygladal moj. Identycznie jak ten http://sweet-as-sugar-cookies.blogspot.com/2011/03/no-knead-bread.html Tak samo wygladal ten chleb kiedy jadlam go po raz pierwszy u znajomych Ale ten Twoj nie jest ze zwyklej chlebowej pszennej maki chyba? Bo widze ze jest ciemny. Wyglada jak dobry, wilgotny razowy na zakwasie wlasnie Swoja droga pysznie, odkroilabym sobie kromeczke No to mialas ogromniaste dziurzyska a mialas swieze drozdze czy instant?? No dalam jedna szklanke maki orkiszowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 04.06.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ja w końcu piekę tatterowiec, na razie słabo wyrasta, dzisiaj już nie upiekę, wstawię do lodówki, ciekawe, czy wyjdzie... Z tym zakwasem pszennym masz rację, właśnie czytałam, że robi się go przez dokarmianie żytniego zakwasu mąką pszenną. A musaka - mogę dorzucić swoje trzy grosze? Do mięsa mielonego dodaję cynamon i oregano, ziemniaki lekko ugotowane bez smażenia, czasami zgrilowaną cukinię oprócz bakłażana albo zamiast i do sosu beszamelowego dodaję żółtko (ostrożnie) i pianę z białek, na wierzchu posypuję tartą bułką i utartym serem - powstaje taka fajna pianka z chrupiącą skórką (przepis niby oryginalnie grecki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 A musaka - mogę dorzucić swoje trzy grosze? Do mięsa mielonego dodaję cynamon i oregano, ziemniaki lekko ugotowane bez smażenia, czasami zgrilowaną cukinię oprócz bakłażana albo zamiast i do sosu beszamelowego dodaję żółtko (ostrożnie) i pianę z białek, na wierzchu posypuję tartą bułką i utartym serem - powstaje taka fajna pianka z chrupiącą skórką (przepis niby oryginalnie grecki). tez robilam z gotowanymi i robilabym (bo o godzine mniej roboty), ale jednak smazone lepsze (niestety!) oregano tez dodaje (zapomnialam podac w przepisie, zaraz poprawie), a cynamonu pare razy dosypalam, nie zawsze dodaje i sam beszamel daje bo juz wystarczajaco jest w moich smazonych ziemniakach kalorii a i taki podstawowy lubie najbardziej A musaki oryginalnej greckiej nie lubie jadlam kilka razy w Grecji i to nie to, jest mdla, z szarym miesem, ciupka pomidorow. My Polacy lubimy bardziej zdecydowane smaki Jesli chodzi o chleb, to te wyrastane w lodowce wychodza nawet lepsze Marta, drozdze swieze. I skladasz ten chleb kilka razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 No to mialas ogromniaste dziurzyska a mialas swieze drozdze czy instant?? No dalam jedna szklanke maki orkiszowej wlasnie nastawilam chleb no knead, jutro bede piekla, i naszykowalam sobie zakwas, ktory podokarmiam jeszcze i pojutrze upieke zytni danci, bedzie na czwartek http://dancia.bloog.pl/id,4434844,title,Zytni-chleb-super-szybki,index.html Szykuja sie chlebowe dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 04.06.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Chętnie, ale wolałabym potrawom Dzisiaj zakwas nastawiam, mam makę trzy zboża do wypieku chleba, myślisz ze na zakwas sie nadaje? Monia ty pikne zdjęcia cykasz;) Moniapodaj mi ten chlebuś jak K będzie do krk żarcik:lol2: a za przepis na musakę dzięki!!!!1 robię w środę. Mazo zapamiętam cynamon, cukinia i piana z białek dopiszę do Moni przepisu i wyp[róbuję Monia dziś o 23 na Canal plus saga Millenium oryginalna szwedzka:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 04.06.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Monia spytaj K. czy ludzie latają z psami na pokładzie - ja już sobie i dzieciakom bilet kupiłam ale się zastanawiam co z suczą??? Z takimi ktore mieszcza sie do transportera (takiego kociego), bodajze do 10kg Duze w luku bagazowym w specjalnej klatce Takze d... Gdzie lecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 05.06.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Marta, drozdze swieze. I skladasz ten chleb kilka razy? Chleb po rośnięciu składam do formy bochenka ale może ze 2 razy i wrzucam do michy na wyrastanie, a ty co z nim działasz? ale jak oglądałam na filmie to on złożył tylko raz a rósł mu jak szalony. No i muszę ze świeżymi drożdżami zrobić bo to tez może dużo zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.06.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Wyszedł mi tatterowiec! chociaż myślałam, że będzie klapa, bo słabo wyrósł, ale nie chciałam czekać do rana. Jest bardzo dobry, chociaż spodziewałam się, że będzie bardziej kwaśny, może ten mój zakwas słabo pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 05.06.2012 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Chleb po rośnięciu składam do formy bochenka ale może ze 2 razy i wrzucam do michy na wyrastanie, a ty co z nim działasz? ale jak oglądałam na filmie to on złożył tylko raz a rósł mu jak szalony. No i muszę ze świeżymi drożdżami zrobić bo to tez może dużo zmieniać. no wiesz, tak do srodka brzegi skladam, tak dookola. Ciezko wyjasnic. Nie na pol i znow na pol. Ale sama nie wiem dlaczego Musialam gdzies to widziec A ciasto, to pierwsze, rosnie Ci tak potrojnie powiedzmy? Te chleby ktore ja ogladalam na google i wygladaja tak jak pokazalam wszystkie maja uzyte suche drozdze Ciekawa jestem co dzis mi wyjdzie. Dodalam garsc posiekanej bazylii i troche startego sera cacciovallo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 05.06.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Rosnie mi sporo to pierwsze a to drugie tez troche a potem ciepniete w garnku juz jakby nie, moze za malo zagrzany garnek no w kazdym razie bede jeszcze probowac Ale to moje ciasto jest dosc rzadkie a np tu widze ze ono po wyrosnieciu jest mocno geste Edytowane 5 Czerwca 2012 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 05.06.2012 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Wyszedł mi tatterowiec! chociaż myślałam, że będzie klapa, bo słabo wyrósł, ale nie chciałam czekać do rana. Jest bardzo dobry, chociaż spodziewałam się, że będzie bardziej kwaśny, może ten mój zakwas słabo pracuje. Sprobuj nastepnym razem zrobic z innych proporcji maki (wiecej zytniej) i mozesz dodac wiecej zakwasu. Jesli zakwasu jest tyle co dodanej maki np 500g zakwasu+500g maki, to w takiej mieszance 1000g masz 250g maki ukwaszonej (zakwas 500g=250maki+250wody), czyli razem w 750g maki masz ok 30% maki ukwaszonej. W teorii chleb taki bedzie lekko (slabo) kwasny. Zeby byl mocno kwasny maki ukwaszonej musi byc 50%, czyli na 500g maki swiezej musialabys dac 1000g zakwasu. Jest w nim 500g maki, ktore stanowic bedzie wtedy te 50%. O matko, ale zakrecilam. Ktos to rozumie poza mna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 05.06.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 05.06.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Ja tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 05.06.2012 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Ale to moje ciasto jest dosc rzadkie a np tu widze ze ono po wyrosnieciu jest mocno geste A czy Ciebie to tez tak irytuje w przepisach jak mnie? Zawsze sie wsciekam jak czytam - ciasto ma byc luzne, klejace. Robie i nie wiem czy to ta luznosc i kleistosc ktora autor mial na mysli Moje jest troche luzniejsze niz to z filmu, chyba bardziej niz poprzednie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.